недеља, 6. август 2017.

Na terasi


Dobuje jak pljusak u ponoć.
Osveženje nakon celodnevne vrućine.
Lije kiša kroz mnoge pukotine na improvizovanom krovu terase na kojoj sedim na dvosedu kakvog sam imao u svom bivšem stanu. Krov improvizovan od lesonit ploča, ostataka raznih dasaka. Sve poduprto metalnom konstrukcijom i metalnim podupiračem koga je gazda ko zna odakle nekad dovukao i čekao da mu nađe namenu.
Itison na terasi natapa se vodom. Paprat u saksijama guta vodu kao iznenadnu blagodet.
Sklanjam baštensku fotelju od pruća. Kiša je našla još jedan prolaz na krovu.
„Istorija arapskih naroda“ Alberta Huranija, odlična knjiga čije sam čitanje danas završio, našla se na fotelji van mog vidokurga i napila se vode.
Ako već ja pijem svaki dan najmanje 2 litra vode što ne bi i jedna valjana knjiga. A kako Arabljane zamišljamo u bezvodnoj pustinji nije loše da se i oni malo napiju.
+++
Povlačenje u sobu. Kablovi za laptop leže na vlažnom itisonu.
U kutku za majstora stolara,

komšija, mladi vojnik, od onih specijalaca što nose crvene beretke, zaboravio da pokupi veš. Ali čini se da nad tim delom terase krov od lesonita izdržava iznenadni prolom oblaka.
Kopajući po Youtube naišao sam na snimak sa Johnom Lennonom, Keith richardom i Ericom Claptonom. U početku snimka Mick Jagger priča sa Lennonom. To mi je tako neobično jer smo uvek zamišljali Beatlese i Rolling Stonese kao nepomirljive suprotnosti.
Čovek je tako ponekad prokleto glup i stvara svoje sudove razmeštajući činjenice kako mu se čini da bi trebale da budu.
+++
Pokisao mi katalog emiratske firme Al Rawafed „The future of farming“. Oni i država Srbija kupili (dobili, poklonili, oteli, preuzeli.... čitaj kako misliš da je transakcija obavljena) 10.416 hektara u Bačkom Sivcu, Karađorđevu, Baču i Novoj Gajdobri. Kukuruz, pšenica, soja, suncokret.
Kažu da su uložili 19,7 mil. funti (zašto u funtama) u kupovinu zemljišta, 23,16 mil u navodnjavanje, 6 mil u mehanizaciju i 8 mil u objekte.
Zaposlili 125 ljudi. Samo?
Neko to čita kao rasprodaju (raspodelu) državne zemlje strancima. Neko gledao kao na dobrodošlu stranu  investiciju. Neko kao ja razmišlja gde da udene neke Saudijce koji se interesuju za nešto slično. Političari se hvale uspešnim poslom, lokalni zemljoposednici se žače što oni nisu dobili istu tu zemlju pod istim ili sličnim uslovima. Al Rawafed prodaje dobijene kulture po zemljama Zaliva.
Sve češće se takve stvari nazivaju win-win kombinacijom.  

+++

Pljusak prestao.
Voda sa ulice za Jajince nalazi sebi puta kosinom pored terase ka gazdinoj kući.

Zemlja na Banjici diše osveženim plućima. 

Sa natopljenih dasaka na improvizovanom krovu otegne se neka kap i natopi itison.