Sa mamaljugom sam
se upoznao ima tome više od mjesec dana. Preko Danasa koje su jedine dnevne
novine koje koliko toliko kao internet pretplatnik pratim. U danasu uvijek ima
interesatnih recepata. Naziv jela potiče
iz istočne Srbije, a moja nećaka iz Amerike mi reče da je naziv iz Rumunjske
ali, ako sam je dobro čuo preko WhatsAppa, Rumunji kažu mamaljiga. Nisam provjeravao
jer vjerujem mojoj nećaki Amerikanki jer je bila udata za Rumunja i veoma voli
tu zemlju makar se od muža razvela. U kraju iz koga ja potičem
(karlovačko-ozaljski) mamaljugom se nazivaju žganci, a u Srbiji kačamak, eventualno
palenta. Znam ja da će stariji pratioci mojih pisanija podastrti raspravu kako
se u kom kraju kaže i kako se pravi. Takvoj raspravi nikada ne može biti kraja
kao kod npr. rasprave o tome kako se pravi najbolji ajvar.
Posebnost
Danasovih mamaljuga je u tome što se pravi slatka varijanta što također
vjerujem da će naići na opće zgražavanje obožavaoca žganaca (kačamaka, palente,
pure...sami dodajte eki lokalni naziv) jer ZNA SE isti se jedu sa vrućim
mlijekom (varenikom), ili evetualno sa preprženom sitno isjeckanom slaninom.
Dakle žganični
dio mamaljuge je urađen na klasičan način. Naravno klasičari će me se odreći
kad kažem da sam upotrebi zgotovljenu smjesu kukuruzne palente koja je uz
stalno miješanje u vrućoj vodi, sa nešto soli i vanilin šećera (majka bi me se
odrekla na ovom mjestu). Slatku smjesu sam napravio tako što sam usitnio voće
taj dan nabrano u šetnji kroz Medaković sa voćki zasađenih u javnom prostoru.
Većinom su to bile šljive džanarike, par jabuka „zlatni delišes“ koje su mi se
vukle po korpi za voće nedjelju dana, 1 breskva, nešto zaostalih brusnica i
grožđice. Sve to zaliveno sa nešto tople vode sa dodatkom šećera i vanilin
šećera sa ukusom ruma. Za svoj gušt dodao sam i kakao. To se kuvalo nekih 20
minuta. Dok se slatki umak hladio, propržio sam prezle na ulju i u njih uvalio
kašikom oblikovane okruglice žganaca a onda njih uvalio u u slatki umak. Rezultat
vidite na slici. Sve one nevjerne Tome
uvjeravam daje jelo bilo FANTASTIČNO.
To je bilo
otprilike prije mjesec dana. Danas sam ponovo napravio slatki umak. Danas su se
u njemu našle isjeckane kruške, jabuke petrovače (još pomalo kisele), nešto šljiva
džanarika (onih što kasnije dozrijevaju. op BV nisam znao da tih džanarika ima
toliko vrsta koje se međusobno dosta razlikuju po boji i ukusu. Na mom hajkingu
po Medaku našao sam otprilike 7-8 različitih vrsta), i naravno dodao brusnice i
grožđice, kakao a ovog puta i cimet. Sada se već pristojno ohladilo. Prekidam
pisanje, da probam onako sa malom kašičicom, više puta.
xxx
Hm, mislim da sam
pretjerao sa kiselim jabukama. Ukus ću sutra porpraviti dodavanjem mješane marmelade.
Naravno, sutra je sveti Ilija i obilježiću tog Gromovnika mamaljugom u slatkom
sosu. Tako da ćete svi koji ćete me proglasiti bogohulnikom preporučiti sv.
Iliji da ne na mene uputi koju od svojih munjevitih udara.
Istinu govoreći,
naum prilikom pripreme teksta bila je da mamaljugu posvetim Marsu. Asocijacija
je zbog crvene moje mog voćnog umaka i crvenkastog sjaja koji ponekad promakne
na nebu kada se pogleda tačka na istočnom nebu sjeverne polulopte. Mars se u
Beogradu pojavljuje nisko na istočnom horizontu nešto prije ponoći da bi se
kroz koji sat kasnije upetljao u mrežu sa Jupiterom, Saturnom i ovih dana punim Mjesecom.
A što baš Mars
pominjem. Pa zato što su se ovih dana u razmaku od par nedelja poslale
svemirske letilice nekoliko zemalja ka Marsu koji je zbog perioda relativne
blizine Zemlji ovih mjeseci prikladan kao cilj do kojeg se može stići za
nekoliko mjeseci. Amerikancima, Evroplojanima i Kinezima pridružila se ove godine
i letilica pod pokroviteljstvo Emirata (u saradnji sa amerikancima i Japancima) koji su se na taj način učlanili u klub
svemirskih velesila.
Koliko su
uzbudljiva ispitivanja koja će se vršiti na Marsu govori činjenica da će jedno
marsovsko vozilo sakupljati uzorke sa Marsa, stavljati ih u metalne,
cilindrične kontejnera po koje će za koju godinu otići druga letilica sa Zemlje
da ih pokupi i donese na Zemlju.
Potrudiću se za
slijedeći put da vam nađem jedan interesantan link koji predstavlja animaciju
kako će se sakupljati uzorci i slati na Zemlju. Veoma uzbudljivo tehničko i inženjersko
dostignuće. Moje drugare, zaljubljenike u astronomiju, uvjeravam da nisam
zanemario njihova vrijedna uputstva i da ću ih koristiti u nekim kasnijim
napisima. Na te teme ima uvijek šta da se kaže. Evo, u trenucima kada sam ovo
pisao (subota, 22.30) lepo sam na nebu ispratio kruženje jednog satelita.
xxx
Za utjehu
nevjernicima, a i za spas svoje duše, ostatak žganaca sam slijedećeg jutra pojeo
za doručak onako kako bog zapovjeda (sa mlijekom) kao što se da vidjeti iz
priloženog. A voćni umak sam narednih dana koristio kao dodatak voćnim salatama
za čiju osnovu upotrebljavam dinju a dodajem sve što uberem za šetnje po
Medaku.
Нема коментара:
Постави коментар