недеља, 21. мај 2017.

Donald Abu Ivanka Bin Tramp


Dobio sam opkladu. Čeka me kabsa sa ribom nadžil (za koju još ne znam kakva je i kako se naški zove). Mojim arapskim partnerima sam jučer napisao sadržaj i osnovne poruke Trampovog govora koji je održao danas pred predstavnicima 55 arapskih i islamskih zemalja.


Ovaj Trampov govor očekivao se sa velikom pažnjom i uzbuđenjem ne samo zato što je je Rijad prva prestonica u koju je kročio novi predsednik SAD nego i zato što je u kampanji za izbor predsednika SAD eksplicitno strpao sve muslimane u isti koš radikalizma i neprestano govorio kako će napraviti bahzu podataka o svim muslimanima koji žive i dolaze u SAD, da će zabraniti ulazak stranaca-muslimana i očistiti Ameriku od sumnjivih.  Dodatnu brigu svih izazvao je jasnim izjavama kako će sarađivati sa Rusima na suzbijanju ISIS-a u Iraku i Siriji, da ga baš brige da li će Asad ostati na vlasti u bilo kom delu Sirije i da će biti partner svakome ko se bori protiv ISIS-ovo zla.

Dakle, šta sam napisao mojim prijateljima i partnerima, ukratko:

-          Tražiće da muslimani sami iskorene zlo ISIS-a.
-          Amerika će im u tome maksimalno pomoći, obaveštajnim informacijama i oružjem.
-          Fizički deo posla odstranjivanja morate uraditi sami, Amerika će se potruditi da se poraženi ISIS ne vrati negde drugde.
-          Amerika ne mrzi islam
-          Nemamo nameru da vam namećemo našu demokratiju i naš oblik življenja

I bi tako. Mislim, na rečima.
Moji mi prijatelji danas čestitaše na govoru. Kažu, imaju osećaj da sam ga ja pisao.

Naravno, Tramp je napravio dobar posao u Saudiji:  vojni ugovori vredmni su  110 milijardi dolara samo sa Saudijcima. Da, govorim o 110 MILIJARDI. A pored toga još skoro 300 MILIJARDI raznih drugih dugoročnih ugovora koji treba da podstaknu plan razvoja KSA do 2030. koji je personalizovan u budućem lideru Saudove arabije, mladom princu Muhamedu, sinu sadašnjeg kralja. To je ovaj bradati momak desno koji će jednog dana biti kralj kada sadašnji prestolonaslednik nasledi tron Muhamedovog oca.


Žurim sa ovim postom pre nego se raspišu sveznajući analitičari i komentatori od zanata.

Saudijci su ovom posetom dobili mnogo. U historiji arapskog i islamskog sveta još nije zabeleženo da je saudijski kralj uspeo sakupiti lidere 55 islamskih zemalja da se na jedan dan okupe da bi se našli sa Donaldom.
Sada se ozbiljno nameću kao lideri arapskog sveta i islamske ideologije.
Donald je vešto odstranio animozitet prema islamu i nije nametao američku demokratiju kao recept za uređenje države.
Pretpostavljam da će i Donaldov biznis (preko ćerke koja je dobila izuzetan publicitet u KSA, čak tako da su Donalda oslovljavali sa Abu Ivanka /što Arapi čine kada se intimiziraju sa nekim/) posebno kada Saudija krene sa realizacijom veoma ambicioznog plana izgradnje luksuznih hotela i odmarališta radi daljeg jačanja turizma baziranog na barem 8 miliona hadžija koji uđu u svetu zemlju islama svake godine.

Na kraju da vas podsetim da je pre nekih 8 godina Barak Obama održao čuveni govor  u Kairu nagoveštavajući novi pristup Amerike prema arapskim i islamskim zemljama. Verovali ili ne – najdosledniji sprovodnik Barakove politike na Bliskom i Srednjem istoku je Tramp. Barak je za Trampa učinio dobar posao. Zaključio je sporazum sa Iranom oko nuklearizacije,  tako da sada Tramp može ladno da pritišće Iran da ne izvozi šiitski prozelitizam oko sebe a da istovremeno produžava važnost potpisanog ugovora makar i uz komentar „Najgori mogući dil ikada napravljen“.
Barak je naterao Arape da se sami bore protiv sopstvenih fundamentalista, što mu Saudijci navikli da im Amerikanci budu dežurni policajci u sopstvenom dvorištu nikada nisu oprostili. A sada to isto čuju od Donalda i daju 110 milijardi dolara za razne oblike vojne pomoći da bi se mogli boriti protiv terorizma. Isto što su mrzeli kod Obame sada vole kod Trampa.

Nije ni čudo što se pojavila ova fotomontaža Trampa kao novog islamskog ideologa.


Kao što nije čudo što je Tramp zaigrao tradicionalni ples sa sabljama  koga sam spominjao kada je naša delegacija sa Rasimom Ljajićem bila gost jednog drugog kraljevog sina, princa Sultana. A koliko sam prepoznao igrače sa Donaldom radi se o istoj folklornoj grupi sa kojom je i naš vajni Rasim mahao sabljom.



Нема коментара:

Постави коментар