недеља, 21. мај 2017.

Kraljevski ručak

Melanija nije nosila maramu kada je zakoračila na saudijsko tlo.  Kao što to nije učinila ni Angela koju nedjelju prije nje. Zašto ljudi misle da je to saudijskoj kraljevskoj porodici palo teško. Pa nije. Samo što to ne smiju da kažu. Teško pada klerikalnim krugovima sa kojima vladajuća familija ima brak iz računa. Ali sa ambicijom da izvedu svoju zemlju ka izazovima globalne civilizacije /radi sopstvenog opstanka/ vlasnicima private države odgovara da drugi govore koja su pravila ponašanja u tom svijetu van granica okamenjene svetinje islama.
Gdje to najbolje vidjeti nego na meniju koji je kralj Salman, tj. čuvar dveju svetih džamija, priredio Donaldu J. Trumpu, savršenom primjeru globaliste iz TV sapunica.

Salata od sicilijanske kaponate sa buratom i olio balsamicom.
Ne zvuči nimalo arapski mada kaponata (mješavina svježeg povrća /patlidžan, luk, celer i paradajz kao osnova/) ali vjerujem da zbog plavog patlidžana vuče neko orijentalno porijeklo. Buratu (sir napravljen od mozzarella i krem sira) u bogatijim saudijskim 
kućama obožavaju.


Beluga kavijar Almas sa blini palačinkama i sosom sa mirisom limuna.
Wow! Najskuplji kavija na svetu. Od albino beluga iz Kaspijskog jezera. Google kaže da kilogram košta oko 35.000 dolara. Čudna je ovo kombinacija.  Almas beluga kavijar proizvode najviše Iranci – arhineprijatelji Saudove kraljevine.


 Blini palačinke neki zovu i “ruske palačinke”  jer valjda odande potiču. Dakle, iransko-ruski specijalitet na saudijskom dvoru u čast dolaska američkog predsednika! Neprevaziđen paradoks imajući na umu šta se sve sada u tom Srednjem i Bliskom istoku dešava čemu četiti pobrojane sile najviše kumuju.  Pojednostavljena logika kaže da Rusi podržavaju Irance, Ameri Saudijce,  Rusi i Iranci Asada, Saudijci i Ameri razne sirijske pobunjenike. A svi zajedno kažu da su protiv  ISIS-a. (Kada pišem ISIS neodoljivo me podseća na Isusovce).
Trump podržava Putina u borbi protiv Isisovog terorizma, Putin se sa saudijskim kraljem dogovara oko držanja cijene nafte, Rusi prodaju miroljubivu nuklearnu tehnologiju Iranu, Iran se dogovorio sa Amerima oko restriktivnog razvoja nuklearne tehnologije (Trump je lajao protiv lošeg dila koji je Obama napravio sa Irancima, ali je ovih dana produžio ukidanje sankcija Iranu predviđeno Obaminim dilom)…. Još čitav niz kontraverznih linija mogao bih pratiti u srednjoistočno azijskom galimatijasu.
A sve to u jednom predjelu. Vau.

Rižoto sa parmezanom sa gušjom paštetom (Foie Gras).

Talijansko-francuska kombinacija. Nešto relativno jednostavno i poznato sa kontraverznom paštetom. Kontraverznom zato što zaštitnici životinja odavno tvrde da se guske namerno tove da bude masne kako bi im narasla jetra od koje se pravi pašteta. Paštetu probao nisam i neću. Rižoto vrlo rado. Mada više volim crni rižoto.
U ovom jelu ništa nije arapsko sem što Saudijci jedu riže koliko mi recimo krompira.

Teleći file sa karmeliziranim lukom i letnjim tartufima.
Nisam posebno iznenađen. Inače tartufa ima u pojedinim krajevima Saudije ka istoku I tu nalazim jedinu vezu ovog jela sa domaćinima.

Jagnjeći kotleti sa pireom od paradajza sušenog na suncu sa tikvicama sa mentom
Deluje pomalo ekstravagantno praviti pire od sušenog (na suncu) paradajza i spremiti tikvice sa mentom. Kotlete sam jeo, ovakav paradajz pire i tikvice sa mentom nisam.

Baby Mahši – Punjene male tikvice
Vrlo popularno i često na Bliskom istoku.


Mahune u sosu od paradajza
Obično i često narodsko jelo.  Pravi ravnotežu sa svim onim skupim delikatesama na početku.

Gorsan sa Haši mesom
Gorsan je saudijski specijalitet. Nešto kao jagnjeći gulaš.


Sajadia sa Nadžilom
Tipično saudijsko jelo sa zapada te zemlje i u mediteranskim aapskim zemljama. Nadžil je veoma popularna riba iz Crvenog mora. Ne znam koja. Možda netko od vas iskusnijih poznavalaca ribe nađe o kojoj se ribi radi.
Sajadia je riža kuhana sa brojnim začinima. Obično se kao baza stavi tako skuhana riža, a odozgo karmelizovan luk i pržena riba. Nadžil, na primjer.

Pileća kabsa
Ništa tipičnije saudijskog od toga. Podloga od riže na koju se stavljaju iskidani komadi  piletine.

Soffice al  Ciocolatto Amadei Toscany 73%
Talijanska čokoladna torta vrlo popularna po kafićima.  Mada se čudim da nisu izabrali neki od arapskih sladokusnih specijaliteta. To vidim kao propust. Mada zaključujem da je kraljevski kuhar Talijan koji je iskoristio priliku da nametne stil  i kompoziciju jela.
Doduše na kraju je poslužen sladoled od urmi i sok od datula. Datula raznih sam se najeo ali sok i sladoled probao nisam.  A kanim.  



Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар