четвртак, 9. новембар 2017.

Wasta u Ritz-Carltonu

Javni tužilac kraljevine Sauda 

Šejk Saud al-Modžeb je izračunao da je najmanje 100 milijardi dolara državnih para iscurilo kroz slavinu sistematske korupcije kroz dekade velikog priliva prihoda od nafte. Do sada je više od 200 osoba privedeno radi saslušanja. Par ih je posle saslupanja pušteno. A oni viđeniji (čitaj: iz kraljevske familije) zatvoreni su zatvor po imenu Ritz-Carlton koji se može pohvaliti zaista izuzetnim zatvorenicima. 


Negdje u maju u njemu je boravio Trump, a nema ni dvije nedjelje da je prijestolonasljednik Muhamed bin Salman u istom zatvoru učestvovao u sada već čuvenom panelu o novim projektima budućnosti u njegovoj kraljevini izjavivši na skupu koga su novinari nazvali “Davos u pustinji”kako se država zalaže za vrijednosti umjerenog islama koji cijeni i prihvata druge religije i ide ka budućnosti a ne ka prošlosti. Zluradi komentatori piskaraju da je došao da obiđe najluksuzniji zatvor na svijetu da lično provjeri kako će biti smješteni njegovi dalji i bliži rođaci iz vladajuće familije. Da li 493 samice imaju dovoljno stilskog namještaja i kojim će redoslijedom netjaci u spa centar. A da ih u tome ne bi neko ometao, prilazi pritvorskoj jedinici su blokirani a impozantne kapije zamandaljene velikim vratima.


Uprava hotela (pardon: zatvora ili možda, preciznije rečeno, pritvorske jedinice) izjavila je da se do 1. februara iduće godine ne primaju rezervacije za hotel jer je sve kapacitete zakupila lokalna vlast, a usput se izvinjava što zbog nepredvidljivih okolnosti nisu u mogućnosti da održavaju telefonske i internet veze ka i iz hotelskih soba.
Dok se mnogi Saudijci zafrkavaju na društvenim mrežama prijavljujući da su korumpirani do te mjere da je i njima mjesto u zloglasnom Ritz-Carltonu, meni se dojmio neobičan tok brze istrage o korupciji kao i čuvanju integriteta možda osumnjičenih čiji identitet se ne otkriva jer će se država pobrinuti da svi “nevini dok se ne dokaže suprotno” uživaju najviše svjetske standarde odbrane ljudskih prava a uživaju zatvorski standard na kome bi im mogla pozavidjeti skandinavski zatvori.
Možda bi se moglo analizirati zašto je istraga o korupciji trajala 3 godine i kako to da je tek formiranjem super komiteta na čelu sa prijestolonasljednikom došlo do hapšenja saudijskih Miškovića i Todorića uz gomilu koljenovića iz kruga vladajuće familije. Nešto mislim da je budući kralj shvatio da će prije nego izvještaj komisije ugleda svjetlo dana, većina u njemu pomenutih već zbrisati sa sve ženama, djecom, nakitom, avionima i jahtama ostavivši naglo opustošene bankovne račune jer je istina  da je postojanje antikorupcijske komisije izazivalo podsmješljive komentare saudijskih građana naviklih na “wastu” koja pomaže da se umanji ili izbjegne kazna za saobraćajni prekršaj, izvadi neki dokument bez čekanja u redu, dobije posao u državnoj službi, tender u javnim preduzećima, te bolji stol u elitnom restoranu u npr. Ritz-Carltonu. 
Tako je za vikend formiran Super komitet koji je pokupio viđene glave i prije nego je dekret o formiranju Komiteta izapao u Službenom glasniku. 
A šta ćemo sa onih 100 milijardi?
Svemoćni Šejk al Mudžeb je u izjavi za medije pomenuo da je predsednik SAMA (Saudi Arabia Monetary Authority) prihvatio njegov zahtev da se zamrznu bankovni računi svih privedenih. A pretpostavljam da se neki drugi Authority pobrinuo da se sa pokretnom I nepokretnom imovinom istih osoba neće moći raspolagati u dogledno vreme.
U nastavku:
Nešto mi govori da će se al Waleed al Talal odreći velikog dijela svoje ogromne imovine a ne bi me iznenadili da se velika građevinska korporacija Bin Ladenovih proda državi za, na primjer, 1 rijal.
Ne, nije kraj.
A lakve veze to ima sa Paradise Papers o off shore zonama.
Odgovor bi se možda mogao izvući iz Šejk al Saudovih riječi “Ovo je samo prva faza istrage”.
To be continued.


Нема коментара:

Постави коментар