Ima nekog posebnog uzbuđenja kada ustanete u 5.30, popijete
šolju tople vode, pojedete jedan kivi, parče hleba sa pavlakom i džemom od
šljiva poškropljenim sa 5 kapi D vitamin da bi progutali pola tablete gorkog
Pronisona i krenuli u mračno jutro te na početnoj stanici 18.tice na Medakoviću
3 bili među prvim putnicima a pre jutarnjih gužvi.
U autobusu lepo sednete, slušate Beograd 2 (jedna od ređih
normalnih radio stanica na kojima vas ne smaraju blagoglagoljivi radio
voditelji i raznorazni pop i narodnjački hitovi) i jedete mušmule. Lagano
stišćete jedan po jedan plod i uživate u melasastoj tvari. Mušmula je jedno od
zadnjih ako ne i zadnje voće koje u ovom delu zemljine šare dospeva za jelo. U
stvari najbolja je posle jesenjih mrazeva kada plodovi počnu lagano da trunu i tek
tada postanu jestivi. Google kaže da je biljka poreklom negde sa Kavkaza a da
je i pre antičkih vremena preneta u sredozemne i južnoevropske krajeve. Bila je
veoma cenjena sve vreme potom zbog hranjivosti i blagotvornih medicinskih
učinaka da bi u vreme nastanka potrošačke civilizacije i obilja voćnih vrsta
čija je konzumacija jednostavnija polako pala u zaborav. Jer oko mušmula morate
malo da se potrudite pa i umažete. Ja ih jedem tako što skinem mali repić sa
stražnje strane I isišem sadržaj sve sa košticama. Interesantno je da svaki
plod ima tačno 5 koštica i sve imaju isti karakterističan izgled. A i beli cvet
mušmule ima tačno 5 latica također specifičnog izgleda.
Pretpostavljam da će se sada naći neki numerolog da da
zgodno objašnjenje i simboliku broja 5. Kao što bih voleo da neki jezički znalac
objasni poreklo tog divnog naziva: MUŠMULA.
Sišem plodove i vraćam koštice u plastičnu kesičicu. Razni
članci koje sam pročitao govore o lekovitosti mušmule i njenom hemijskom
sastavu bogatom koječime korisnim za organizam. Ne bih da se pretvorim u trgovačkog
putnika i počnem da vam nabrajam koristi. Recimo samo da sam ja kao šećeraš i čovek
koji se vazda mučio sa probavom, tj. zatvorom, našao da mi pogoduje u
regulaciji obe pomenute tegobe.
xxx
Posebno uzbuđenje pomenuto na početku teksta zazvučaće vam začudno
kada pomislite na jutarnje buđenje i muku novog radnog dana sa pomišlju o
gužvama u prevozu i drugim patnjama urbanog jutarnjeg života prosečne porodice.
E pa, evo posebnosti: Ne idem na posao.
Koji te onda đavo tera da ustaješ tako rano i voziš se
autobusom po gradu koji se bori sa buđenjem.
Pa, eto, idem na rekreaciju.
U 7.00 sam u bazenu Crowne Plaze. Nekoliko ljudi već lagano
pliva u nestvarno tirkiznoj, osvetljenoj vodi bazena ograđenog staklenim
površinama koje ga čine delom ambijenta Novog Beograda i Centra Sava.
Slažem se sa vama da ima nečeg perverznog u uživanju u tako
nečem nestvarnom. Pa, u tome i jeste stvar. Uživam u neobičnostima.
xxx
Ali da se vratim mušmulama.
Kladim se da nikada niste probali marmeladu od mušmula.
Nisam ni ja, ali mi se dopada recept.
Marmelada od mušmula
Neophodni
sastojci: mušmule - 3 kg
mekane, šećer - 1kg, karanfilić -
nekoliko zrna, cimet - 1
štapić.
Način
pripreme: Skuvajte
očišćeno voće u malo vode što će ih učiniti još mekšim i prosejte kroz sito ili
cediljku. Izbacite semenje i kožice, a kašu stavite da se kuva zajedno sa
karanfilićem i cimetom oko 5 minuta. Dodajte šećer i mešajte dok se ne zgusne.
Odstranite cimet i sipajte marmeladu od mušmula u ugrejane tegle koje se odmah
zatvaraju.
Uopšte ne izgleda
komplikovano, a mora da je ukusno.
A za one koje vole još ređe neobičnosti evo i jednog napitka.
Pomešajte 5
izgnječenih plodova, 2 kašike meda i 100 grama sakea (japanska votka od 28
stepeni). Ostavite da odstoji nekoliko dana i filtrirajte. Uzimajte po 100 g
tri puta na dan pre jela.
Sa ovom smesom možete
da očistite pluća od sluzi i da olakšate disanje. Pomaže i za otklanjanje
kašlja ako je pijete zagrejanu.
Verujem da sake možete
zameniti i nekom našom rakijom. Verovatno da ukus nije isti, ali efekat je
isti. Kako čovek da ne prodiše kada sune tako nešto blagorodno.
Xxx
Raskidane krpe
neotopljenog snega prkose jesenjoj temperaturi kasno decembarskog jutra.
“Rege, sunshine rege”
razliva se poznata melodija prostorom otrgnutim od stvarnosti.
Нема коментара:
Постави коментар