четвртак, 27. децембар 2018.

Švargla



Svinjska glava, slanina, kožure i iznutrice se obare, očiste i iseckaju na komade. Potom se dodaju začini i dolije bujon da bi se dobila prilično tečna masa. Ovom smesom puni se u oprani svinjski želudac ili slepo crevo i dobro se zaveže. Stručnjaci tvrde da želudac mora da bude samo do tri četvrtine pun i da crevo ostane prilično mekano. Potom se  bari dok se krajevi creva ne uvrnu . Bari se na oko 80 stepeni jedan sat, a zatim hladi u hladnoj vodi. Između dve daske se presuje 24 sata, a potom se četiri do pet dana dimi u pušnici.

Kažu da se tako sprema švargla. Zahtevno, nema šta.
A za one koji bi hteli precizniju informaciju evo osnovnih sastojaka: jedna svinjska glava, kožura, srce, bubrezi i jezik. Na svaki kilogram se uzima: 35 garma soli, 1 gram majorana, 4 grama bibera, 35 grama aleve paprike, beli luk po ukusu.
Specijalitet  naziv  potiče iz Nemačke, od nemačke reči “schwartenmagen” .
Na gornjoj slici vidite kako izgleda kada se napravi kako treba.

Ja spadam u obožavaoce švargle.  U našim samoposlugama mogu da se nađu razni surogati i industrijske tvorevine sa nazivom švargla. Ali švargla nije švargla ako je u plastičnom omotu. Ponekad zavirim u jednu mesaru na pijaci i nađem  tzv. Zanatsku švarglu što bi trebalo da znači da je sva ona blagotvorna mešavina zaista u svinjskom želucu ili makar debelom crevu.
Kako bilo da bilo, ovako to izgleda kada pripremim sendvič.
Najpre se pavlakom namaže jedno  parče hleba.

Pa se stavi odrezani komad švargle. Pristojne debljine.

Pa se premaže ajvarom i poklopi drugim komadom hleba.

O gornje parče hleba se obriše nož od ostataka ajvara. A desi mi se da ostane i pavlake na nožu. Znalci kažu da uz švarglu prija luk - što ću svakako probati. Ovaj sendvič je bio za doručak a očekivao me neki sastanak pa luk nije bio uzet u razmatranje. 
A za sve one koji će mi zameriti nezdravu hranu, povratak svežderstvu, izneveravanje zdravog puta u ostatak života - jedna umesna napomena:
Stručnjaci kažu da u švargli ime svega onoga što svaki dan jedete u nekoj pašteti.
Samo bez hemije.
Preporučuje se uz po koju čašicu rakiju. Probaću.
Nisam proverio: Pre ili posle?

Нема коментара:

Постави коментар