Cikla
(rdeča pesa, cvekla) se sprema ovako:
Kupe
se zdrave okruglaste cikle (kupio sam ih u Lidlu na popustu za 38 din/kg = 0,3
E) manjeg formata (ne veće od omanje jabuke), operu se i skrate repovi, zamotaju u
aluminijumsku foliju, poređaju u veliku
tepsiju (ima li neki zgodan hrvatski izraz za tepsiju?) i strpaju u rernu. Nemam
pojma na koju temperaturu. Moja rerna nema takvu oznaku. Kad pomisliš da su pečene,
probaš vrhom noža. Treba relativno lako da prodire kroz koru. Ne mari ako su i
malo sirovije.
Ostaviš
da se ohlade ali ne do kraja. Lakše se ljušte dok nisu potpuno hladne.
Oguliš
i isječeš na ploškice i poređaš u zdjelu za salatu. Pokušaš da ih ravnomjerno
posoliš. Po ukusu.
Izrendaš
hren. Znam da je pipavo, ljuto i izaziva suze. Ako nemaš hrena ili ti se ne da propatiš, kupiš na pijaci od
neke od tezgarica koje su sav posao oko rendanja završile za tebe i strpale
hren u staklenke (obično od nekog začina).
Dodaš
sitno iskosan bijeli luk.
Iscijediš
jedan solidno sočan i velik limun. Ako treba dodaš i malo vode.
Zaliješ
sa malo ulja da malo zacakli.
Isjeckani
peršun može ako imaš. Ja nisam imao.
Promiješaš
i ostaviš jedan dan da se uđe.
Xxx
Nakon
srazmjerno radno aktivnog dana i obaveznih parternih vježbi (prakticiram
Tibetance) red je nešto pojesti. Dok se zagrijava grah sa tjesteninom skuhan
jučer, gledaš sa balkona kako provijava snijeg na zamrznutom Medaku.
Kroz
osvjetljen prozor na susjednoj zgradi vidiš da neka žena sprema večeru za svoju
familiju. Djeca su zasjela za stol i strpljivo čekaju.
Na
stol postaviš lonac sa grahom i tjesteninom. „Sosin hleb“ isečen na podeblje
kriške. Ne bi trebalo više od dvije, ali ja pređem na tri. Bez obzira što je moj
grah sa više tjestenine nego obično (omaklo mi se prilikom sipanja) i svi
savjetuju da se hljeb ne jede sa tjesteninom.
Za
salatu cikla pripremljena jučer.
Lonac
se ostavi na stolu nakon sipanja u tanjur. Da se nađe.
Pustiš
Aliciu Keys i čitaš u Danasu kolumnu Nine Savčić. Kolumnu date dame čitam redovno.
Žena mi je potpuno nepoznata (kasnijem saznajem da je završila i Filološki
fakultet) i privukla me davno jedna njena fotografija koju u Danasu ne menjaju
nikako. Lijepa žena, lijepa fotografija.
I žena lijepo piše.
„Pišem
iz istog razloga iz kog pauk plete mrežu, zato što ne mogu bez pisanja“
„Narod
knjige dobija umesto bombonjera za rođendane i konzumira strane kao što se
konzumiraju čokoladne bombone.“
Ah,
to me podsjeti. U današnjoj kupovini u prodavnici zdrave hrane kupio sam
čokoladne napolitanke.
Tko
da odoli.
Нема коментара:
Постави коментар