Gledamo se i merkamo brokoli i ja godinama.
Vazda me zove sa polica u
supermarketu i sa pijačnih tezgi. Gledam ja taj zeleni karfiol i sve sebi
kažem: Nećeš majci na moju trpezu.
To sve tako dok
se čovek od nečega ne razboli, što u mojim godinama dolazi kao naplata za sve
loše (a i dobre) navike u životu. Onda sam uzeo da prelistavam Gugl i našao
čudo kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, natrijuma, gvožđa, cinka, hroma,
vitamina čitav niz: C, A, E, K, B1, B2, B6, B9, mnoštvo flavonoida i enzima. Te
je protiv svih vrsta karcinoma, antioksidanti čine da nikad ne zarđaš,
aminokiseline jačaju imuni sistem, štiti organizam od slobodnih i Šešeljevih
radikala, podstiče izbacivanje mokraćne kiseline, prevenira osteoporozu, hrani
nervni sistem i mozak, sprečava anemiju unošenjem gvožđa, podstiče varenje i
sprečava zatvor, dobar je za dijabetičare i snižava pritisak.
U svim ovim
kategorijama sam se prepoznao manje ili više. Dotuklo me kada sam pročitao da
ume da se bori i sa onim Švabom što nas napada kada pređemo 60. Onaj Alchajmer.
Kad sam došao do
Alchajmera već je čitanost literature o brokoliju došla na visoko mesto rejting
liste najčitanijeg štiva: negde između Upanišada i Ramajane.
Moje opiranje
trajalo je negde do pred Novu godinu. Onda sam u Lidlu na sniženju kupio
kojekakve novogodišnje kulinarske vragolije kad me u onoj Lidlovoj gužvanciji
pogleda neki upakovani brokoli nekako umilno: Uzmi me. Došao je red na tebe.
44% snižanje.
Jedan poveći komad za nekih 60 dinara, ako me sećanje služi. Strpam ga u korpu
i pokrijem upakovanom kolenicom da neko ne vidi da sam skrenuo sa puta razuma i
zdravlja.
Kod kuće iskopah
literaturu: kako spremiti brokoli. Preporučuju da se jede sirov. Nešto još
nisam na tom nivou. Ako ga kuvaš treba samo kratko, da baci ključ – kako kažu
umešne domaćice. A negde je pisalo da može i nasuvo da se prepeče u rerni. Hmm
to bi moglo.
Smislim recept.
Ide ovako:
1. Pristojnu meru pirinča dugog zrna
namočite u vodi jedno sat vremena.
2. Dok pirinač upija vodu, kolenicu
stavite u lonac i kuvate u vodi dok se ne raskuva.
3. Pokupite sve začine koji vam se
muvaju u frižideru.
4. Nauljite široku šerpu za rernu i
stavite je u rernu da se ulje zagrije.
5. Isečete crnog luka da pokrije dno
šerpe.
6. Isečete šargarepu na tanke kolutove.
7. Pomešate pirinač, začine i
šargarepu i lepo rasporedite po šerpi u kojoj se luk oznojio i počeo da žuti.
8. Nisam imao kikiriki (mrzelo me da
se spuštam do radnje) pa sam umrvio malo badema (ostalo mi u nekoj kutiji i
skoro da sam zaboravio na njih) i izrendao povrh malo muskatnog oraščića. Posolio.
Umereno.
9. Stavio u rernu da se malo ugreje.
10. Nakon 10 minuta prelio sve sa
vodom/močom od kolenice koja bi inače bila idealna za pihtije. Važno je da
tečnost prekrije svu masu.
11. Kolenicu sam raščerečio i usput
pojeo neke masnije delove i oblizao prste.
12. I napokon, uzmeo brokoli i razdelio ga u manje cvetiće.
13. Kad je pirinač bio jestiv,
rasporedim odozgo brokoli i kolenicu.
Pa
šta bog da.
U
međuvremenu pripremim paradajz salatu.
Za
to vreme, arapski rižoto sa kolenicom i brokolijem je gotov.
Jeo
sam to za novogodišnje veče.
Kolenica
fantastična. Pirinač još bolji.
Brokoli
sam sklonio nakon prvog zalogaja. Nećeš majci.
Pažljivo
sam očistio gornji sloj pirinča koji je eventualno došao u kontakt sa
brokolijem i sklonio ga u stranu u skladu sa pravilnikom o otklanjanju
kontaminiranog otpada.
Xxx
Sutradan,
nakon guglovanja, shvatim da bi možda brokoli mogao da bude jestiv ako ga
pripremim malo drugačije. Uzmem kontaminiranu količinu pirinča, iseckam prženi
brokoli u što sitnije listiće i pomešam sa pavlakom i jajima pa sve zajedno na
tavu. Dodao sam i seckani peršun. Tako već može.
Pripravim kupus salatu. Od svežeg kupusa. (Kiseli ne spremam i retko jedem i to uglavnom u kafani. Svi moji drugari se hvale kako spremaju kiseli kupus za zimu, ja ljubazno saslušam i hvalim kad moram i uglavnom preskačem.) Dakle, kupus, beli luk, so, malo šećera, ulje i sok od limuna sa malo vode. Naravno, biber i ako imam iseckam ljutu papričicu. Svežu.
Dodan sa strane koji komad(ić) od kolenice. Da se nađe.
Нема коментара:
Постави коментар