недеља, 6. јануар 2019.

Otelo u šetnji Beogradom


Ponekad me opsjedne simbolika.
Krečući na subotnju šetnju slobodnih građana Beograda, u uslovima nulte temperature i blage snježne vijavice, opskrbih se mušmulama.One su zgodne za opskrbu tijela mineralima i hranjivim materijama tokom šetnje a ima se dovoljno vremena za ležerno bavljenje isisavanjem želatinaste mase. Prebrojih koliko sam mušmula strpao u kesu. 33. Bijaše li toliko godina imao Isus Nazarećanin kada su ga u Jerusalemu razapeli?

Solidno zimski opremljeni građani okupili su na platou ispred Filozofskog. Govore nisam slušao niti su me interesirali. Bolje i jasnije ću ih čuti ili pročitati kasnije kad se vratim kući. Smisao je u šetnji oslobođenim ulicama i pokazivanje vlastima da nismo svi beslovesni majmuni koji se prodajemo za sendviče.
Naroda dosta. Pošto nisam bio prošle subote (molim partijskog sekretara da mi zapiše da sam bio opravdano odsutan: proslava punoletstva sestrine unuke u Šapcu) ne mogu da poredim brojnost ljudi u odnosu na prošli put. Ali u odnosu na pretposlednji skup usudio bih se reći da ih je bilo duplo više. Uostalom naš ministar unutrašnjih dela dr Stefanović izaći će sa podacima na osnovu policijske metodologije koju nam je blagoizvolio pokazati prošle nedelje. Po njegovom, neka ih je bilo par stotina, ajde da ne sitničarom možda i hiljada. Pa da  ubrojimo i slučajne prolaznike i znatiželjce. Pa i policajce u civilu, pa i saobraćajce koji obezbeđuju trasu šetačkog maratona, pa razne televizijske ekipe iz neprijateljskih zemalja (HRT nešto nisam vidio?) kao i agente stranih sila koje su sve ovo organizovale --- biće par hiljada. Ajde da se nađemo na 5 tisuća. Dr Stefanović, ministar i demograf, nikako ne bi htio da doda jednu nulu iza datog broja. Doduše, nule ne znače ništa dok se ispred njih ne stavi neki drugi broj. 

Šetačka ruta ovog puta je išla Vasinom i Kolarčevom (reminescencije na čuveni kordon one zima 96 na 97) do Terazija.

Otprilike na Terazijama počeo je prenos Verdijeve opere Otelo iz njujorškog Metropolitena pod dirigentskom upravom Gustava Gugamela. Direktan prenos na Radio Beogradu 2.
Zabrinuti narod Cipra i mletačke trupe brinu kako će im komandant Otelo stići brodom usred ogromne oluje nakon što je pomlatio Turke u nekoj bitci. Brod stiže, narod slavi. Svi sem Jaga koji je bio pogođen što je Otelo u kapetana unapredio Kasia a ne njega. U spletku uplete Roderiga zaljubljenog u Otelovu ženu Dezdemonu.

Kad smo kod Londona skrenuli u Knez Miloševu uzbrdo (cilj zgrada TV Beograda u Takovskoj) Jago je napio Kasia i izazvao svađu između Kasia i Rodriga. Montano pokušava da ih rastavi, dođe do fizičkog sukoba u kome Kasio rani Montana. Čuvši gužvu Otelo dolazi na lice mesta i ražaluje Kasia držeći ga odgovornim. Tu mi fali jedan deo jer su pištalje ispred zgrade televizije bile jače od zvuka iz Meta. „Bujoševiću, nije srpski ćutati“ aluzija je na TV emisiju koju je sadašnji direktor RTS vodio na nekoj televiziji dok je još bio dosta cijenjeni novinar.
Koliko se sjećam iz čitanja (a i kasnijeg prisjećanja putem Googla – priznajem) Dezdemona je smirila bijesnog Otela što nije lak zadatak i trajao je dok smo mi odmicali od Televizije Svetogorskom pored Ateljea 212 i Politike do Trga Republike.

Odvojio sam se kod Doma omladine i preprečio ka Skupštini grada (bivši dvor sa čijeg su balkona bačena ubijena tela kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage Mašin), pored Predsedništva Srbije  ka Slaviji. Desni skočni zglob je davao signale kao i prostata.
Uveliko sam bio u drugom činu Otela u kome se Jago žešće potrudio da svojom manipulacijom dovede Otela u stanje ljubomore. Nesretna maramica koju je Otelo na vjenčanju dao Dezdemoni viđena je po Jagovoj tvrdnji u rukama Kasia. Gotovo je. Otelo je odlepio od ljubomore.

Drugi čin je završio kad sam sjeo u autobus za Medaković. Moja je vožnja trajala koliko i pauza u Metropolitenu.

Kao što znate, Otelo ubija Dezdemonu, a kada čuje kako je sve rezultat Jagove manipulacije, ubija i sebe.

Naš predsednički manipulant izazvao je šetače na ulice. Koliko sam pročitao, bilo ih je i u drugim gradovima Srbije. Ako bude snage i pameti, iz toga će izaći nekakav politički oblik organizovanja za neke buduće izbore.
Organizatori protesta postaće političari (ako to već nisu ili se ne vide takvima).
Za 10 godina opet ćemo šetati boreći se protiv narednog kruga manipulacije novodošlih vlastodržaca.
Rado ću ih podržati ako me podrži životni vek.

A da bi ostatak životnog veka bio zaslađen uživanjem, poslušajte Mariju Calas kao Desdemonu u ariji "Ave Maria" prije nego je ljubomorni Otelo ubije. 
https://www.youtube.com/watch?v=BGAMIiWA7DE

Нема коментара:

Постави коментар