среда, 9. јануар 2019.

Rahaf


Rahaf je 18.godišnji  borbeni devojčurak.

Ona je iz Saudijske Arabije i odlučila je da svoju slobodu od očevog starateljstva nad njenom sudbinom izbori na način koji je zaokupio svetsku pažnju. Otac joj je gradonačelnik jednog gradića u Istočnoj provinciji i, obzirom da je porodica dosta imućna, često su putovali napolje. Oko Nove godine nađoše se u Kuvajtu i Rahaf odluči da se ne vraća u Saudiju. Nije više mogla da podnese da drugi odlučuju o njenom životu. Otac je nameravao da je uda bez njenog pristanka a kažnjavao ju je za sitnice. Npr. zato što se ošišala.
Da vas podsetim, sistem muškog starateljstva po zakonima važećim u Saudijskoj Arabiji, podrazumeva da ženska osoba bez odobrenja staratelja ne može izvaditi pasoš, putovati u inostranstvo, dobiti državnu stipendiju za studiranje napolju, ne može se udati, kretati u javnom prostoru, a to ide dotle da npr. bez starateljevog odobrenja ne može izaći čak ni iz sigurne kuće za žrtve nasilja u porodici. To je u praksi često samo formalnost, ali ne mora da bude. Zakon npr. kaže da osoba pod starateljstvom može da dobije smrtnu kaznu ako se ne pokori nalogu oca ili nekog drugog staratelja. A kada devojka „osramoti“ familuju, dešava se da je familija ubije a da se vlast u to ne meša i ne proganja ubice. Ponavljam, dešava se retko, ali se dešava.
Kako se Rahaf odrekla islama, možete zamisliti kakva bi je porodična kazna stigla. A za odricanje od islama po zakonu sledi smrtna kazna. 
Muško starateljstvo praktično prati ženu od rođenja do smrti. A staratelj bude obično otac, brat, muž ili pa i sin ako ovih prethodno nabrojanim nema u životu.
Rahaf je u Kuvajtu otišla od roditelja, sela na avion za Tajland kao tranzitnu zemlju na putu za ciljanu Australiju čiju je vizu imala i gde je htela zatražiti azil. Otac to na neki način sazna i digne frku. Kada je Rahaf u tranzitu na aerodromu u Bangkoku htela na pređe u avion druge avio kompanije za Australiju, presretnu je konzularni činovnici njene zemlje da je vrate u Kuvajt istim avionom kojim je došla. Ona ne htede, oni joj uzoše pasoš a tajlandske imigracione vlasti su pod pritiskom saudijske strane hteli da je repatriraju u zemlju iz koje je došla jer je tobože bez odgovarajućih viza ušla u Tajland.
Rahaf se ne dade izmanipulisati te se zakamuflira u sobi hotelskog aerodroma 

(navodno dok se razreši papirokogija) i preko tvitera i drugih društvenih mreža alarmira javnost. Za nju se smesta zauzeše razni borci za ljudska prava, komesarijat UN za izbeglice i uz veliku podršku javnosti, tajlandska vlast nađe zakonit način da izbegne saudijski pritisak za izručenje.
Rahaf dobije od UN izbeglički status i izgleda da će je Australija prihvatiti.

Ako sam sa ovom životnom pričom dosadio, jer iz mojih ranijih pisanja znate o položaju žena u KSA, onda moram samo da vas podsetim koliko je važno da primer jedne 18. godišnje devojke pokaže da je moguće razbijati feudalnu ili čak robovlasničku tradiciju jedne po zakonima i običajima duboko konzervativne zemlje.
A takvu vrstu promena ne donose spoljni politički pritisci niti raznorazni humanitarci. Kreće to iznutra. A  protivrečnost između konzervativne tradicije i zakona i modernog shvatanja života i sveta sve više narasta. Do pre neku deceniju devojke u KSA nisu mogle da studiraju, danas ima više devojaka na studijima od muškaraca.
Internet, mobilni telefoni su uneli gotovo bih rekao revoluciju sa dostupnošču informacijama čije se širenje ne može sprečiti nikakvim zabranama.
Primera kao što je Rahaf ima dosta. Svake godine nekoliko puta ima tih pomalo spektakularnih slučajeva. I biće ih.
Xxx
Mladi 33. godišnji prestolonasledni, kraljev sin, Muhamed bin Salman, već više od godinu dana nagoveštava postepenu modernizaciju kraljevine. I taman kada je pridobio dobar deo svetskog javnog mnenja i uživao podršku mladih u KSA (gotovo 70% stanovništva je ispod 30 godina starosti) i počeo da ograničava prejaku ulogu religioznih krugova u zemlji, desi mu se – ubistvo Kašogdžija. Saudijskog novinara, u saudijskom konzulatu u Turskoj. Ubiše ga i raskomadaše leš (ostaci nisu pronađeni a pitanje je da li ih uošte ima). Pratili ste verovatno šta se dešavalo, pa neću u detalje.
Svetska javnost uhvati saudijsku državu u laži, a nalogodavstvo ide do samog prestolonaslednika. Tramp  uze da spasava prestolonaslednika a cena će pretpostavljam biti da svoju buduću kraljevinu vodi ka još većoj modernizaciji. A Putin iz svojih praktičnih razloga (dogovor oko nafte) i političkih interesa je pomogao Trampu te mladi princ prežive.
Da bi se našao pred  ozbiljnim i teškim zadatkom reformi.
Kašogdžijeva smrt možda spasi druge živote.    
Kada se izborila za sebe, Rahaf je na tviter nalogu napisala:
Don't let anyone break your wings, you're free. Fight and get your rights!
Nema potrebe za prevođenjem. Ključne reči: krila, sloboda, borba, prava.

Нема коментара:

Постави коментар