Prva
junakinja ljubavnog romana koju pamtim je Dora Krupićeva, glavni lik
prvog historijskog romana u Hrvatskoj - “Zlatarevo zlato” Augusta
Šenoe.
Njegov
značaj za hrvatsku književnost je bio toliki da su kraj 19. stoleća
s pravom nazvali Šenoino doba.
Na
stranu što sam čitao gotovo sve romane koje je napisao u vreme kada
sam gutao knjige i svakodnevno u osnovnoj školi “Mile Mraović
Simić” (pretpostavljam da više ne postoji, ili ne pod imenom
narodnog heroja) koja se nalazila u delu današnje čuvene Karlovačke
gimnazije, pozajmljivao knjige tako da bibliotekarka nije verovala
kojom brzinom ih čitam. Tada su mi junaci bili Robin Hud i Tri
muskatira a najviše sam uživao u putovanjima raznih moreplovaca,
od Magelana do Džemsa Kuka.
Kasnije
u gimnaziji Šenoa mi je bio dosadan i jedino čega se sećam je kada
je na jednom času iz hrvatskog drugar M (imena se sećaju ispisnici
B razreda II gimanzije od 1967-1971) njegovo ime izgovorio potpuno po
francuski: Ožist Šenoa sa naglaskom na “oa”. Istinu govoreći
Šenoa je bio nemačko-češkog porekla i puno ime mu je bilo August
Ivan Nepomuk Eduard Schönoa – pa
je možda M. u svom izgovoru bio makar malo blizu istine.
U
ljubavne romane se nisam uplitao dok me nije zaposednula Dora
Krupićeva i njena nesretna ljubavna veza sa Pavlom Gregorijancem.
Likovi građana i plemića upleteni u zbivanja u Zagrebu i
Medvedgradu 16. stoleća. Šenoa ih je objavljivao u nastavcima u
Vijencu i na dan kada je Vijenac izlazio, pred kioscima su se
stvarali redovi žena koje su htele saznati šta se dešava ili će
se desiti između nesretne Dore i zaljubljenog Pavla. Šenoa je vešto
svaki nastavak prekidao na najinteresantnijem mestu i izazivao
ogromno nestrpljenje ustreptalih srdaca zagrebačkih gospodični koja
se nisu mogla smiriti dok ne bi izašao sledeći nastavak.
Moglo
bi se to porediti sa vremenom moje mladosti kada je na televiziji
išla serija “Dugo, toplo leto” po romanu Vilijama Foknera, kada
su gradovi bili prazni nedeljom naveče kada su ekrane zarobili Ben
Kvik i Klara. U seriji su igrali Roj Tinis i Doroti Meloun ali je
svetska slava potekla iz filma Martina Rita iz 1958. sa postavom u
sastavu: Pol Njumen, Džoana Vudvord, Orson Vels, Li Remik … (koja
imena!).
Da
va podsetim da je to onaj isti Pol Njuman (oženjen za Džoanu
Vudvord) koji je, na pitanje kako to da ga ne viđaju ni sa kojom
drugom ženom u privatnom životu, odgovorio: “Zašto da idem po
hamburger napolje, kad u kući imam sočan stek.”
xxx
Nemam
nameru da vam prepričavam zapletenu radnju “Zlatarevog zlata”.
Potrudite se da u bibliotekama svojih roditelja (one knjige u tvrdom
povezu koje skupljaju prašinu) nađete “Zlatarevo zlato”, “Čuvaj
se senjske ruke”, “Prosjaka Luku” i “Seljačku bunu”. Šenou
ćete naći odmah do Marije Jurić Zagorke koja je u neku ruku njegov
nastavljač.
Zbog
svega ovog nemojte se čuditi što sam bio emotivno dirnut dok sam za
vreme šetnje po zagrebačkom Gornjem gradu naišao na ove spomenike:
Dore Krupićeve, dakle književnog lika uobličenog u skulpturu Ive
Kerdića iz 1929. postavljene kod Kamenitih vrata, te nešto dalje i
Zagorke
koju su svi tako mnogo čitali i pomalo se stideli njenih
sentimentalnih, historijskih romana.
xxx
Dok
sam u pređašnjem šunjanju po zagrebačkoj katedrali ulazio u
uspomenu na Zrinskog i Frankopana, zaboravih da pred vas iznesem neki
dobar recept srednjovekovne hrvatske kuhinje. Danas sam malo kopao i
našao da je pre par godina u nekom od dvoraca Zrinskih održano
viteško takmičenje na kome je ljubitelj starih recepata zagrebački
ugostitelj Zlatko Puntijar, vlasnik restorana Stari puntijar,
poslužio jela iz vremena Zrinskih, te Dore i Pavla.
Izabrah
za vas jedno vrlo upečatljivo jelo.
Jelen u črnoj juhi s valjušcima od kruha
|
800
g jelenjeg buta narezanog na medaljone
1 jabuka ½ glavice luka 3 žlice meda 300 ml crnog vina malo ribanog đumbira sol, papar, malo šafrana 50 g badema šaka grožđica malo krušnih mrvica |
Medaljone
prepržiti na malo masnoće, podliti crnim vinom, naribati sitno
jabuku i luk. Pustiti da se dinsta, pa dodati med, đumbir, šafran
te usitnjene bademe i pustiti da se kuva na laganoj vatri desetak
minuta i zgusnuti krušnim mrvicama.
Dobar
tek.
Želudac mi je proradio i veli: Ovo
se mora probati.
Sledeći
put kada idem za Zagreb OBAVEZNO idem do g. Puntijara i njegovog restorana.
Нема коментара:
Постави коментар