Poznata vam je situacija. Dođete kod nekoga
kući ko ima dete od na primer 5 – 6 godina, u ovom slučaju OBAVEZNO muško dete,
i roditelji ga navedu da izjavi nešto što će dobro zabaviti goste i
odobrovoljiti roditelje a malcu doneti ponos što je izazvao pohvale na svoj
račun a možda i poneku nagradu. A najviše onda kada malac u stvari i ne zna o
čemu se radi.
Moj primer ide otprilike ovako. Dođu ujaci,
stričevi i etke u većem boju zbog neke porodične prilike. Svi su oni bii vezani
za selo pa se tom prilikom, rane 60-te su u pitanju, donese sušenih kobasica,
slanine, sira, vina u demižonkama i koječega što su vredne ruke tetaka
pripremile. Kada se društvo raspojasa, a nije im trebalo mnogo, otac me posadi
na kolena, a za stolom hrpa svega onoga nabrojanog, a povrh gomila kolača. Pa
veli:
-
Sine moj, reci ti
njima šta ti najviše voliš da ti majka spremi.
Ja sam unapred spreman za isto pitanje,
ranije u raznim zgodama postavljeno, više nego spremno gotovo uzviknuo:
-
KURČIĆE!
Naravno, da je lako zamisliti kakav bi
urnebes nastao. A često bi ujaci, ili stričevi (kako kad i kako ko) dopunjavali
sa pitanjima:
-
A kakve ti
kurčiće najviše voliš? Velike ili male?
-
Velike sa
šećerom!
xxx
U nešto kasnijim godinama shvatio sam konotativno značenje „kurčića“ i više nisam dopuštao da me navedu na istu
priču, iako su se stričevi i ujaci rado sećali tih zgoda i podbadali me kasnije
pričom kako volim „velike kurčiće sa šećerom“.
Tek dosta kasnije, kad sam dobrano zašao u
kurčevitu fazu, saznao sam da se kurčići
zovu i šufnudle i pretpostavljam da izraz dolazi iz nemačke kujne.
A setio sam ih se kada sam pripremao knedle
sa šljivama. Testo za knedle se priprema na identičan način i pretpostavljam da
kurčići nastaju od viška testa prilikom priprema knedli. Moja je majka kurčiće
mnogo češće stavljala kao dodatak u čorbasta jela, što sada smatram mnogo
ukusnijom varijantom, i samo bi mene radi, manju hrpu kuvala u slanoj vodi
posebno i posula prezlama i šećerom. Ah moje dvostruke sreće. Knedle i kurčići
u istom danu, kao da se radi o dve potpuno različite poslastice.
xxx
Ishrana je sa frižiderima i zamrzivačima otišla u čudnim pravcima pripremanja hrane, što lakše, što brže, polupripremljeno, smrznuto, odmrznuto, podgrejano industrijsko hranjenje bez duše. Ne kažem, ima to svojih prednosti, za mnoge dobre stvari ne bismo ni znali da postoje, ali šta može zameniti dobro umešani kuvani krompir sa margarinom, jajima i brašnom, pa razvučeno na široko i izrezano u čarobne četvrtke za knedle a ostatke zaobljene i izdužene u ... šufnudle.
Нема коментара:
Постави коментар