уторак, 24. фебруар 2015.

Hoćete diplomu ( a može i doktorat) - 6. Džumada Ula, 1436. H.


Mi u Srbiji se dobro  zabavljamo nevoljama koje su sebi priuštili neki od vodećih političara stičući doktorate i diplome na krajnje sumnjiv način. Ovo “krajnje sumnjiv” treba čitati na razne načine:
-          - Predsednik Republike, g. Nikolić, je naprasito završio nekakav fakultet u Novom Sadu. Novine se ne usuđuju baviti time jer je ovaj pokazao priličnu osvetoljubivost prema medijima. Ali se zato naslađuje Šešelj tvrdeći da diplomirani Nikolić ne zna ni gde je fakultet. E sad kad bi neko išao tragom ispitnih rokova, pa datuma za polaganje ispita, i tako dalje, došlo bi se do interesantnih nalaza;
-          - Ministar unutrašnjih dela, g. Stefanović je doktorirao na Megatrendu kod dr Jovanovića (vlasnika pomenujtog Univerziteta) a dvojica članova komisije su bili stranci. Rad je bio na srpskom. Potom se pokazalo da ni mentor g. Jovanović  nema doktorat, tj. nekako se zagubio doktorat koga je uradio u Engleskoj;
-         -  Gradonačelnik Beograda, g. Mali je doktorirao na Fakultetu organizacionih nauka a rad mu se sastoji od gomile citata bez navođenja imena autora i citiranih dela. FON se muči i koprca kako da se izvuče iz neugode a niko ne želi da se bavi ponovnim ocenjivanjem rada komisije;
-          - Predsednik opštine Novi Beograd, g. Šapić  (nekada najbolji vaterpolista na svetu) jednako je doktorirao ali me sada mrzi da tragam gde i sa kojom temom.
Lista će se nastaviti kada se jednom neko usudi pozabaviti time.

Ne mislim ja da se radi o nekom srpskom ekskluzivitetu. Čitam nedavno kako je u zagrebačkim komunalnim preduzećima  utvrđeno da je čak 306 zaposlenih imalo falsifikovanu diploma ili svedočanstvo srednje škole. Najviše u ZET-u (Zagrebački električni tramvaj) i Gradskoj čistoći.
Za razliku od Srbije gde su u modi doktorati i poneka diploma (ne, ne pravim se da ne znam koliko ima kupljenih diploma kod obične raje), a u Hrvatskoj tek poneka diploma ali zato mnogo srednjih i stručnih škola.  Ali, za razliku od Beograda, u Zagrebu je 249 naglo obrazovanih dobilo otkaze. Naši doktoranti su se tek zalaufali i ne daju da im tamo neki istraživački novinari i strani plaćenici (misli se na nekolicinu naučnih radnika srpskog porekla koji rade u inostranstvu i vole da čačkaju po naučnim radovima naših vrlih dužnosnika) ometaju naučnu i političku karijeru.


A pošto se u ovim napisima bavim Saudijskom Arabijom – naiđoh i tamo na lažne diplome i svedočanstva. Gomila agencija za posredovanje u zapošljavanju iz Pakistana, Indije, Bangladeša, Indonezije i Filipina dalo se u biznis zapošljavanja svojih sunarodnika u arapskoj Kraljevini Saudovih naslednika. Utvrđeno je da ima na hiljade lažnih svedočanstava a obzirom da ima iz tih zemalja najmanje 6-7 miliona gastarbajtera u KSA možete zamisliti kolike je razmere to poprimilo. Naravno, radi se KV i VKV radnicima koji se verovatno na terenu snalaze jednako dobro bez obzira imaju li traženu kvalifikaciju ili ne.

S druge strane, mladi Saudijci završavaju lako fakultete u svojoj zemlji i sve više je njih koji misle da samom činjenicom da su Saudijci i da su platili školovanje, mogu i doktorirati. A doktorate im rade njihovi profesori  (najvećim delom stranci)   za finu sumicu.

Slično radi i jedan moj poznanik, profesor univerziteta u penziji. On se specijalizirao za marketing, menadžment i slične ndeuhvatljive doktorske teme. Pronađe neprevedenu knjigu kakvog marketinškog gurua iz Južne Dakote na primer i naučnom metodom poznatom kao copy-paste eto naučnog rada.

Zainteresovani neka mi se jave da ih spojim. Cena i vreme izrade, te izbor fakulteta i komisije – sve ima svoju cenu. Utvrđuje se ličnim dogovorom.  Moja provizija nije uračunata u cenu.   

недеља, 22. фебруар 2015.

KUSKUS - 3. Džumada Ula, 1436. H.

Ima li koga da nije čuo za kuskus. Ako i niste jeli ni jedno jelo koje ima u svom nazivu tako zavodljiv i smešan naziv, verovatno mislite da se radi o jednom jelu sa možda ponekom varijantom. Kao što verovatno verujete da se radi o arapskom kulinarskom čudu.
Hajde da vam ipak ispričam štogod o kuskusu ( كسكس) pa da se pozabavim i nekim receptom.
Prvo, kuskus je naziv za neku vrstu griza ili pšenične krupice dobijene od posebne vrste durum pšenice. Dakle, radi se o podlozi  za najrazličitije vrste jela od onih sa mesom do vegetarijanskih. 
Drugo, do Evrope je kuskus došao kao arapsko jelo ali je njegovo poreklo berbersko. Ali kuskus se ne jede u svim arapskim zemljama već je vezano uglavnom za zemlje Severne Afrike gde su Arapi dolazili u dodir sa berberskim plemenima. U Saudiji ga ne koriste ali se može naći u libanskim, marokanskim i egipatskim restoranima. 

Čudesan naziv KUSKUS izveden je iz berberskog izraza SEKSU ili KESKSU. To što liči na seks u stvari označava nešto što je “okruglasto” i dakle označava oblik u kome se kuskus pojavljuje. (Ne bih se ovom prilikom upuštao u raspravu o tome zašto arapski muškarci vole nešto oblije žene.) Arapska osvajanja severne Afrike podrazumevala su da se pokupi sve što vredi kod pokorenih naroda. Tako se beduinskim narodima dopao kuskus i ta se žitarica brzo proširila severnom Afrikom do Bliskog istoka a sa prelaskom Gibraltara ušlo se u Španiju, a morskim putem preko Sicilije i u Italiju. Danas je kuskus popularan gdegod ima Arapa,a posebno u Francuskoj, ali i u Brazilu na primer.

Savremena prehrambena industrija omogućava da kuskus kupite u instant formi i potrebno je samo par minuta i veštine (kao npr za instant pire krompir) da se dobije osnova za neko jelo. Ali onaj pravi, domaći kuskus nije baš tako lako dobiti i zahteva dosta truda i domačićke dovitljivosti i mašte.
Griz se obično dobijao od onog tvrdog dela durum pšenice koji se nije dao dalje usitnjavati. Takav se griz  pomeša sa vodom da bi se napravila omanja zrnca izduženog oblika. Ne premala da bi prolazila kroz kuhinjsko sito, a ni prevelika da bi ličila na kurčiće kako je moja majka zvala oblik formiranog testa za kuvanje u kakvom gulašu. Zrnca bi se potom uvaljala u  brašno da se ne bi ulepila. Takva zrnca bi se sušila na suncu i mogla bi se tako osušena upotrebljavati mesecima. Danas odete u samoposlugu i kupite sve gotovo.
 Dakle, kupili ste gotov kuskus. Valja da kupite i posudu za spremanje. Posuda ima francuski naziv kuskusijera a radi se u stvari od dvodelnoj posudi za kuvanje na pari, kao na slici ispod.  

Kuskus kao podloga obično ide za kuvana jela. Tako u donju posudu stavite ono što ste namislili kuvati a u gornju (sa perforiranim dnom) stavljate odgovarajuću količinu kuskusa koji tokom kuvanja upija u sebe paru i mirise i ukuse donjih namirnica. Naravno, može se i kombinovati ako baš ne želite da vam kuskus poprimi sve ukuse pa u donjoj posudi kuvate nešto čiji biste miris želeli oseti u kuskusu a posle na oval na rastrti kuskus stavljate štogod ste naumili. Domačićka mašta je granica.
Napareni kuskus ne sme da bude gumast ili peskast, nego nekako paperjast i prijatan i lak u ustima. Kažu neki recepti da je dobro dodati malo putera na kuskus odozgo kada se stavi u gornju posudu, pa se on na pari rastopi i prođe kroz kuskus i pridruži kuvanom jelu dole ako ste previše putera stavili.
Ako vam je kuskus podloga za glavno jelo, onda se na rasprostrt kuskus stavlja kuvano meso (od piletine do ovčetine) sa ili bez  povrća. Kod nas mislim da bi bilo odlično preko nj prebaciti neki dobar goveđi gulaš ili sadržaj kakvog dobrog kotlića.  
Ako idete po arapskim restoranima onda ćete naići na lokalne varijante. U frankofonskim zemljama Magreba (Tunis, Alžir, Maroko) pa i Libiji najčešća je varijanta sa raznolikim povrćem i piletinom (ili janjetinom ili ovčetinom). U Tunisu vole da dodaju ljutu harisu, a nije neobično naići i na kuskus sa ribom, morskim plodovima, govedinom, a na čuvenim pustinjskim izletima za turiste može se dobiti i kuskus sa kamiljem mesom. Takav sam jednom jeo u Libiji i ne mogu reći da sam bio oduševljen.  
Ali kuskus može biti i posebna poslastica u vidu neke delikatese. U pomenutim zemljama često se pravi SEFFA. Dobija se tako što se na paperjast kuskus pospu mleveni bademi, cimet i šećer, a jede se uz mleko koje je parfimisano vodom sa cvetom od narandže. Ko sad nije jezikom ovlažio usne –ne zna šta je poslastica.
A u Libiji sam jeo desert zvan MAGRUD u kome je kuskus pomešan sa usitnjenim datulama, susamom i medom.
Pregledavajući razne recepte vezane za kuskus, odabrao sam dva koja nisam probao ali bih rekao da bi mogli biti interesantni a I namirnice sun am dostupne.

KUSKUS SA POVRĆEM
1. 

     U većoj tavi na zagrijanom ulju popecite iseckani crni I beli luk. Dodajte šargarepu narezanu na kolutiće, dodajte malo vode i kratko pirjajte.
2.      Nakon toga dodajte oprane patlidžane i tikvice narezane na kockice, a paprike na rezance. Pospite so (ko voli Vegetu), iseckanom nanom i pirjajte na laganoj vatri 10-ak minuta.
3.      Dodajte neki neutralan tvrđi sir (onaj što vam je ostao u frižideru) narezan na kockice, cherry rajčice (a može I običan ako takav uopšte više postoji) i nastavite pirjati još 10-ak minuta.
4.      Kuskus stavite u kipuću, posoljenu vodu (ako nemate kuskusijeru), kuhajte 3-4 minute, ocedite i dodajte povrću.

Ovo jednostavno i ukusno jelo poslužite posipano nanom. Ili sami nešto smislite.


KUSKUS SA ĆUFTAMA A LA MAROC


1.      Mljevenom mesu dodati  sitno sitno naseckan beli luk,  alevu ljutu papriku, mešavinu začina (Vegeta), sol, papar i malo mlake vode.. sve dobro sjediniti i formirati manje ćuftice.
2.      Na zagrijanom ulju blago propržiti sitno naseckani crni luk, dodati ćuftice i propeći okretanjem..
3.      Dodati na kockice narezanu papriku, šampinjone na listice, naseckani celer i  paradajz, kukuruz šećerac, 

grožđice, ajvar, goveđu kocku i zaliti vodom..
4.      Pirjati na laganoj vatri oko 30 minuta, potom po potrebi dodati vode da povrće ostane saftno. Posoliti, popapriti po ukusu i dodati listiće svežeg bosioka..
5.      Kuskus – kako sam već gore objasnio. U receptu piše da valja dodati malo putera i šafrana.

 Servirati vruće i uživati u mirisnom ukusu ..


Ah, dosta o tome. 

уторак, 17. фебруар 2015.

Baba Ganudž - 29. Rabiu'l II, 1436. H.


Jedno od prvih umaka sa kojim se susrećete u svakodnevnoj arapskoj kuhinji ima zavodljivo ime: BABA GANUDŽ (u krajevima na obalama Mediterana uobičajeniji je naziv: baba ganuš). Svi ga Arapi obožavaju a možda najviše zbog toga što može čovek opušteno jesti prstima. Otkineš parče arapskog hleb I umočiš ga u baba ganudž i evetualno hummus.
Potrebne namernice:
1 poveći patlidžan (ali ne one duguljaste vrste)
2 češnja belog luka
4 kašičice tahinija (susamovo ulje)
4 supene kašike soka od limuna
Maslinovo ulje
Iseckan peršun
Patlidžan se preprži u rerni tako da pocrni (ne previše), pa se propere u hladnoj vodi i oguli. Neki to rade tako što nabodu patliđan na viljušku i prevlače preko plamena gasa. Uglavnom, tim prženjem patliđan omekša I dobije malo dimljiv miris.
Izgnječi se beli luk. U pulpu od belog luka se doda soli toliko koliko je i luka. Pa se u to doda tahini, limunov sok i sve pomeša. Patliđan se izblendira i kad postane konzistentna masa doda se umak od belog luka i onog ostalog. Servira se obično na omanji oval i prelije maslinovim uljem i ukrasi iseckanim peršunom. Poneko izmelje preko toga i crveni biber.
 Za ilustraciju dajem vam 3 slike i svakako ćete videti izvesne razlike u konzistenosti pa možda i sastojcima. Pročitao sam da ponegde vole da dodaju isckane isušene crne masline a u zavisnosti od sezonskog povrća ko zna što sve domišljata domaćica može da se seti. 



Zvučni naziv BABA GANUDŽ prepoznatljiv je u svim arapskim zemljama i ne umem da ga prevedeom. Najbliže bi bilo “razmaženi tata” u smislu nekoga ko voli da mu se ugađa. Neki kažu da ima veze sa nekim članom velikih kraljevskih ili sultanskih harema. Valjalo bi istražiti.
Umak se raširio i van arapskog sveta. Vole ga i Turci kao meze i zovu ga  patlıcan salatası (što je više nego jasno) a u Grčkoj pak  melitzanosalata (μελιτζανοσαλάτα; ). Popularan je i u Izraelu gde vole da dodaju  majonezu.U Afganistanu i Pakistanu ga zovu “badendžan borani” I dodaju mu se jogurt I crveni luk.

Sa arapskom dijasporom I trgovcima raširio se po islamskog svetu, Africi i Mediteranu. Sa seobama Arapa otišao je i do Južne Amerike gde je dosta popularan u Brazilu. 

Nema ograničenja u jedenju. Uobičajeno služi kao meze ali neže vam ga skloniti sa stola pa se može umakati i kasnije. A ukus? Eh. 

недеља, 15. фебруар 2015.

Kraljevski bonus - 27. Rabiu'l II, 1436. H.



      Količina desničarskih budalaština koju smo ovih dana prisiljeni gutati sa menija medija “ovih naših prostora” tolika je da poželim da se utopim u socijalnu mimikriju i hipokriziju konzervativnog sistema mojih saudijskih partnera. Ko je pratio ove zapise možda pamti da sam pre možda nedelju pisao kako je Kralj u munjevitom pomeranju figura vlasti napravio i potez kojim je dobio sve saudijce zaposlene u državnim službama. Dao im je bonus u visini dve plate. Ni iz kog posebno zasluženog razloga. Prosto, Kralju se hoće da pokaže koliko je iznad svih i kako njegova dobra volja može da učini svašta. Verovatno je isto i sa njegovom zlovoljom – ali o tome ćemo u novinama čitati na neki drugi način. Ja sa sve više uživanja pratim dnevnu štampu i vraćam se u divno doba partijske štampe u nas kada si morao steći zavidnu veštinu čitaqnja između redova da bi video sa kakvim se realnim mukama sretao neki naš CK SKJ kada se npr. bavio pitanjem održavanje ideološke čistoće među drugaricama i drugovima.   
Danas čitam kako su zaposleni u jednoj opštini u Rijadu organizovali jedan skup na kome su svoj bonus podelili sa 250 čistača iz javnog komunalnog. 


Ja se sada nešto pitam da li je to zaista akt milosrđa prema onima sa dna platnog spiska koji su očigledno stranci (ah da, zaboravih napomenuti Ili barem dovoljno jasno izreći: stranci zaposleni u državnim službama ne podležu Kraljevom kraljevskom bonusu). Niste li možda pomislili da se u tom činu solidarnosti sa “nedodirljivima” krije izvesno izrugivanje Kraljevom potezu.   
Ali ajde da malo proanaliziram vest.
“Radnici su primi njihov deo (koliki?BV) u zatvorenim kovetama koje su predate svim zaposlenima bez diskriminacije po religiji ili rasi.
Želimo vam sve najbolje u ovoj zemlji Islama, rekao je predsednik opštine (da mu izostavim ime, BV) nakon predaje koverti. Ovim gestom saudijskih zaposlenika ukazuje se priznanje vašem iskrenom naporu i trudu da čistite naše kvartove koji su vam dodeljeni da o njima brinete. Primetili smo da su u poslednje vreme značajno čišći.
Prema predsedniku opštine, zaposleni u opštini su hteli da prenesu duh velikodušnosti Čuvara Dve Svete Džamije, Kralja Salmana, ne bi li izrazili svoju zahvalnost za važan posao koga čistači obavljaju za opštu dobrobit.  Iako se čistačima (sada se tek setih reči “đubretari”, BV) obratio na arapskom, njegovo govor je preveden na nekoliko azijskih jezika koga većina đubretara govori. “


Obrni, okreni – nigde potvrde mojih sumnjičavih insinuacija. Jedino što pomislih da predsednik opštine ima karijerističkih namera pa se malo nameće svojim moralnim likom. Kako je nagovorio druge Saudijce da otkinu nešto od svoga bonusa – stvar je posebne rasprave. Možda je išlo po principu dobrovoljnog priloga pa se podelilo sa 250. Uostalom, koverta je bila zatvorena a pitanje je koliko će se đubretari hvalisati uokolo koliko su dobili.

A šta ukoliko primer jedne rijadske opštine poprimi nacionalne razmere pa se usreće đubretari po celoj Kraljevini.  Još bi se mogli pitati kako će sve uticati na održavanje čistoće u onim opštinama gde su Saudijci ladno smotali Kraljevski bonus samo u svoj džep. 

петак, 13. фебруар 2015.

Valentin Trifunović Ašik - 25. Rabiu'l II, 1436. H.



   Žao mi je što danas neću biti u Saudijskoj Arabiji. Da vidim kako će se (ne)obeležiti Dan zaljubljenih.  Ovako sam prisiljen da slušam prenemaganja pravoslavnih prvaka koji nikako da izguraju svetog Trifuna kao mnogo zaslužnijeg da ga se slavi od nekog tamo “njihovog” Valentina. Nemam ništa protiv zaštitnika vinogradara (dapače), a priznajem da za Valentina nisam čuo dok nije nastala potrošačka pomama na Zapadu kome je trebao neki datum između Božića i Uskrsa da ljudi potroše koji dinar. Dao sam si truda i pretrčao internet da saznam štogod o Valentinu.
U doba imperatora Klaudija II (ne onog mucavca koga se, mi stariji,  sećamo iz nezaboravne engleske serije), u 3. veku n. e. puno se ratovalo i sve je više imperator imao problema da okupi vojsku. On pomisli da su se oficiri i vojnici suviše vezali za svoje žene pa poništi brakove i natera jadnike u rat. Valentin, biskup negde u Italiji, nađe se ljudima na pomoći pa tajno venčavaše jadne vojnike sa njihovim izabranicama. Klaudiju puče film i zatvori Valentina. Po nekim izvorima,   beše mu pomalo simpatičan taj biskup i nije baš hteo da ga liši života, ali vatreni hrišćanin Valentin pozva Klaudija  javno da  pređe u hrišćanstvo. Tako se postaje svecem. 
14. februara 269. van jedne od rimskih kapija Valentin bi kamenovan i dotučen motkama.  

= 0 =

Braća Mustafa i Ali Amin, novinari i pisci, htedoše da uvedu Dan ljubavi u Egipat I izabraše datum 4. Novembar. Tog je dana Mustafa 1970. godine slučajno nabasao na jednu sahranu. Bio je to tužan prizor jer iza kovčega nije bilo nikoga. Kao da za umrlog niko nije znao, niko ga voleo nije, niko prolio suzu.  Pisao je Mustafa o tome u novinama i pozvao čitaoce da se dan sahrane tog jadnika bez igde ikog svog slavi kao Dan ljubavi, jer svaki čovek zaslučuje ljubav i svi zaslužujemo da delimo sreću i nesreću sa nekim.  I tako krenuše sa 4. Novembrom. Kažu da se održalo, ali da su mladi prihvatili i 14. Februar. Šta smeta. Dvaput je dvaput. 

Pre nekih 15-20 godina krenu ova zapadnjačka moda oko Svetog Valentina i mladi širom arapskom sveta je brzo, lako i sa puno mladalačkog žara prihvatiše. Razumljivo uz zgražavanje starijih i uzbunu religioznih glavara. Imami su po džamijama govorili o Satani,  nemoralu, nepriličnim odnosima pre braka, protivislamskom ponašanja mladih parova koji se drže za ruke I kakve sve kletve nisu stizale na račun nepromišljene omladine. Kako to biva, omladina je na svoj šarmantni način odgovarala na represiju i potiskivanje. Naravno da su im trgovci išli na ruku, pa se u dan pred zabranjeni praznik, višestruko no inače kupovalo crveno cveće, sveže a i od kamena, razna srculenca, čokolade, bombonjere, punjeni medvedići, srcolike navlake za mobilne telefone, šalovi sa raznim crvenim cvetićima i naivnim poljupčićima, naušnice, lančići i svakojaka bižuterija i kakvi sve ne poklončići.

= 0 =

Saudijska Arabija naravno zabranjuje sve oblike slavljenja sv. Valentina. Njihova čuvena Komisija za promociju vrlina i sprečavanje poroka proteklih je godina upadala u radnje i tražila od vlasnika radnji da ukloni bilo što cveno, srcoliko I uopšte išta sta bi moglo naslutiti da ime veze sa nepostoježim praznikom. Na spisku su se našle i ruže (kojih inače ima svih drugih dana u normalnoj prodaji) ali i crveni dečiji baloni pa ukrasni papir.
I šta su postigli? Ništa. 
Čuo sam da se često dešava da momak kupi dva mobilna  telefona (jedan svakako crveni), pa kad se ukaže prilika doturi onaj crveni nekoj za kojom mu srce drhti i onda krene komunikacija. Imaju svoje tajne brojeve i dalje je samo mašta granica. Na nekom forumu sam pročitao da se tako dogovaraju da se nađu u nekom tržnom centru i upotrebe gerilsku taktiku: “Kiss and run”.
U drugim, manje konzervativnim arapskim zemljama, Dan Zaljubljenih se sve vidljivije primećuje po prodavnicama, kafićima, ulicama. Muškarci kupuju poklone, svi se lepo obuku I namirišu, sluša se muzika i naokolo je veselo i radnosno. Skoro kao za Bajrama, kažu. Verovatno da ima onih koji mrmljaju i snebivaju se. Biće das u takvi zaboravili na ljubav i mladost.    
Jedan jadni imam je zagrmio: “Zar treba ovih dana da nam ulice postanu crvene od cveća I da sve što je crveno ovih dana bude skuplje nego inače. Samo će jedna stvar postati jeftinija: Krv Muslimana. Sve su to gresi naše muslimanske mladeži.  Njih je zahvatio jedan veoma opasan virus, virus koji je došao sa Zapada da uništi zdravo telo naše nacije i vere. Opominjem naše momke i naše devojke da se klone toga ekstremno opasnog virusa koji teži da unište naš odnos sa Allahom.”

= 0 =

Na kraju zar nije najbolje začiniti sa karikaturom. Posežem za moćnim oružjem u poslednje vreme.
Karikaturista je Ajman Al-Gamdi. Saudijac. Ali nisam uspeo da saznam gde je karikatura izašla prošle godine.


Što se pak čestitke za praznik tiče, mislim da bi na arapskom najbliža bila ova:
عيد ألعشاق سعيد

Sretan Dan zaljubljenih. 

среда, 11. фебруар 2015.

Kralj u cveću i "Ajatolah Tanasoli" 23. Rabiu'l II, 1436. H.



Yanbu je saudijski grad i luka na Crvenom moru. Iz starih vremena je poznato mesto gde su morem dolazili tamjan iz Jemena (kraljica od Sabe) i začini sa istoka. Roba se pretovarala na kamile i gonila  dalje put Meke, Jasriba (današnje Medine) do Damaska i Jerusalima. Gradić je docnije zamro kako su trgovački putevi morem preuzeti od kasnijih evropskih kolonijalnih sila. Od 1975. Saudova familija je odlučila da se tu napravi veliki industrijski i lučki grad da bi se rasteretila Džeda  uravnotežio razvoj svih delova prostrane kraljevine. Grad je urbanizovan i planiran za nekih 500.000 stanovnika.  


 Kraljevska komisija za Džubajl i Yanbu (koja je nadležna za sve što se gradi u pomenuta dva grada) slavi ove godine 40 godina osnivanja i nekako im palo na pamet da to obeleže na specifičan način. Pošto se u gradu održava Festival cveća i vrtova, ove godine 9. put, a na vlasti je novi Kralj,  odlučiše da u njegovu čast  naprave kraljev portret od cveća. 



Za ovaj portret je potrošeno million i 270 hiljada cvetova i naravno da su sa ogromnim oduševljenjem svi cvećari preuzeli obavezu da isporuče cveća koliko god zatreba. Nema veze što Kralj nije došao na otvaranje festivala (ćovek je zauzet sređivanjem rodbinskih odnosa u familiji) važno je da njegovo pokroviteljstvo nad mamutskim projektom industrijskog grada ostane neokrnjeno. Pogotovo sada kada je pala cena nafte pa su se prihodi prepolovili.


= 0 =

Na drugoj strani Persijskog zaliva, u Iranu, koga Kraljevina gleda kao na glavnog suparnika u islamskom svetu, neko se usudio da ismeva ajatolahe i njihovu versku i svaku drugu politiku. Neki je anonimni momak postavio na Fejsbuku i Tviteru lik Ajatolaha Tanasolija čije ime nije jednostavno prevesti. Izraz “tanasoli” označava genitalije pa bi možda najbliže duhu ideje lik valjalo nazvati “Kurčeviti ajatolah”.

U zemlji u kojoj je kritikovanje ajatolaha tabu tema i malo ko će javno priznati da čita sarkastične komentare “Kurčevitog ajatolaha” čak je 20.000 lajkova dobio na Fejsbuku i 7.000 na Tviteru. A među najinteresantnijim su nekoliko izjava koje je “Kurčeviti ajatolah” dao:

-          Osuđujemo sve vrste nasilja, osim nasilja koje sami činimo.
-          Das u u Francuskoj imali islamsku demokratiju poput naše, ti karikaturisti ne bi bili ubijeni – bili bi obešeni još pre 10 godina.
-           Islam poštuje prava žena, pogotovo onih koje rađaju mušku decu.


недеља, 8. фебруар 2015.

Mesec se penje iznad focaccia sendviča - 20. Rabiu'l II, 1436. H.



      Čitavo poslepodne kopam po sebi tragajući za ostacima apsolutne sreće. Nije pravo vreme za takav poduhvat. U svom epidemijskom kruženju dohvatio me grip i ta mizerija začepila je sve otvore na glavi, zagadila i zakrčila disajne - slušne – očne kanale. Nimalo pogodni preduslovi za traganjem za srećom. Makar se odnosilo i na historijske reminescencije.
Na temu me navukla Dubravka Ugrešić u svom današnjem tekstu u „Peščaniku“ http://pescanik.net/ljudi-su-velika-nesreca/ u kome se prisetila nesputanog plivanja u moru sa ribama i delfinima. Začudo, prekopavajući po vlastitom sećanju i meni su kao stanje sreće iz memorije izašli slični „vodeni“ trenuci.  Npr. negdanja bračna saputnica i ja na pustoj obali, u moru, bez igde ikakvih ljudi okolo, negde 1986. u Libiji.  Često zamišljam bestežinska stanja kao oblast sreće, šta sve čovek može izvesti sa svojim fizički ograničenim telom u vodi, u praambijentu života. Valjda me zato stalno opsedaju svemirska putovanja i fantasična dostignuća ljudskog uma koje omogućuje otiskivanje u bezdane svemirskog prostora i vremena. Uz divljenja ide i potpuna izgubljenost dok gledam film „Gravitacija“ ili nekada ranije „Odiseja u svemiru: 2001“ koji su možda jedini filmovi kada mislim da nisam u sebi nego sam tamo i sve što se dešava njima, moja je vlastita sudbina.
A zaista, zašto te tragove sreće ne nalazim u nečemu što se tiče ljudskog odnošenja. Zašto, sem sećanja na minule ljubavne zanose, ne mogu reći „u tim trenucima, sa ovim ljudima, na tom mestu – bio sam potpuno i bezmerno srećan“.   Zašto sreću definišem kantovski kao bezinteresno sviđanje.

= 0 =

Sretan trenutak naiđe i kad se nakon gotovo dvomesečnog izbivanja nađem na brdu Bežanijske kose iznad železničke stanice „Tošin bunar“ i pogledam na Novi Beograd i onaj njegov deo koji obelažava moj život od početka studiranja pa nadalje. Eto, pogled na prepoznatljivu prugu kako vijuga gradom izaziva sreću. 


Ili kad se nad tvoj grad penje Mesec. 


Jesu li ljudi potrebni za sreću?   Valjda. Kakva je to sreća kada se ne deli. 


= 0 = 


Do skora nisam znao za “Attibassi”.  Za one koji poput mene nikada nisu čuli za nj, kratko objašnjenje: talijanski lanac kafića sa raznim malim obrocima, od sendviča i salata do kolača. Kasnije sam proverio, ima ih po svetu na najčudnijim mestima i šire se.



Ovaj sa slike je u Džubejlu, industrijskom gradu u Saudiji, kojih 100 km od Dammama na sever. Restoran je uz uređenu obalu, rivu. Objekat je lep i funkcionalan. Jedan drugar iz Srbije radi u Džubajlu i voli da dolazi posle posla tamo. Tako i ja kad završim obaveze dođem, sednemo i pričamo gledajući u more. 

Možda je i to trenutak sreće. Obojica osećamo da smo negde drugde. I da smo izašli iz onog sebe koji je vezan za sastanke, radne obaveze, ljude sa kojima radimo.

Ovako sedneš u “Attibassi”, popiješ čaj (ako ne piješ neku od brojnih vrsta espressa) i pojedeš jedan Focaccia sendvič sa 4 vrste sira: beli cheddar, gruyere, fontina i gorgonzola.  



Mljac.  

  

среда, 4. фебруар 2015.

Šekspir od Arabije - 15. Rabiu'l II , 1436. H.


       Ima li koga da ne zna za Lorensa od Arabije? Najvećim delom zahvaljujući čudovišnom filmu Dejvida Lina. Historija mu je odredila sudbinu i odigrao je značajnu ulogu u formiranju današnjih država Bliskog istoka, a posebno Arabijskog poluostrva. Ali da nije 24. Januara 1915. poginuo jedan drugi Englez, T.E. Lawrence verovatno nikada ne bi stekao svetsku slavu. 



A ima li koga da zna za Williama Shakespeara? Ovo je dakle on. Da, dobro ste pročitali, zove se William Shakespear. 

Možda bi smo danas govorili o Šekspiru od Arabije (pa i film snimili), da nije metak pogodio kapetana Shakespeara  dok su se sukobile armije Ibn Sauda (potonjeg osnivača sadašnje Saudijske Arabije) sa plemenom Ibn Rašida drugog jakog čoveka Arabijskog poluostrva. U pomenutoj bici kod Đaraba, Ibn Saud je pobedio što mu je kasnije bitno odredilo budućnost i pomoglo da ujedini razna plemena na poluostrvu i da svi (ili gotovo svi) plemenski prvaci dođu da priznaju njegovu vrhovnu vlast.    
Baš kao što se danas svi utrkuju da Ibn Saudovom sinu kralju Salmanu pokažu svoju vernost i odanost.

Engleski oficir sa čuvenim imenom i prezimenom bio je one vrste engleskih džentlmena kod kojih je radoznalost i naučnička upornost nadilazila klasičan nadmen stav krutog Engleza kakvim ga vidimo na gornjoj slici.   Kao znalca arapskog jezika postavili su ga Englezi za predstavnika u Kuvajtu još 1909. da se poveže se svim važnim arapskim vođama kako bi pomogao Ujedinjenom kraljevstvu u predstojećim velikim ratnim tumbanjima. Preduzimljivi Šekspir brzo se povezao sa princom Abdul Azizom ibn Saudom i na sve načine mu pomogao. Sumnjičavi Abdul Aziz bio je u početku podozriv prema kolonijalnom oficiru, ali se Šekspir pokazao čovekom koji je poštovao arapsku tradiciju i kulturu i lako je podnosio pustinjske uslove života. 
Šekspir je pratio Abdul Aziza u njegovim pohodima, a pošto je bio pasionirani fotograf, danas imamo predivne fotografije iz tog vremena, koje ću danas sa zadovoljstvom podeliti sa vama. 


Evo naprimer slike kamile koja je 10-tak minuta pre snimanja na svet donela kamilče. (Neka vas ne smetaju ova slova preko fotografija. Arhivski su zaštićene)



Ovaj je snimak iz 1910. kada se Šekspir uputio sa Abdul Azizovom pratnjom kroz pustinju na put od par hiljada kilometara. Putovao je bez odobrenja svoje komande jer prepredeni Englezi nisu verovali svom čoveku da će baš Abdul Aziz biti najjači čovek Arabije i trudili su se da održavaju odnose i sa drugim pretendentima. 
Na gornjoj snimci vidite beduine iz njegove pratnje kako piju kafu. Pričao sam vam ranije o arapskoj kafi. Beduini su uvek nosili sa sobom kafu, nepečenu. Kada bi zastali da odmore, propržili bi zelena zrna, usitnili ih u avanu i skuvali. Sa kardamomom naravno, ako bi ga imali. Za loženje je služilo retko pustinjsko rastinje, a ako ga nema koristio bi se sasušeni kamilji izmet. 

Tipično pustinjsko noćenje obično bude baš u ovakvim niskim šatorima sa otvorenim delom suprotnim od pravca vetra. Jednom u Libiji, 80-tih godina prošlog veka prespavao sam u jednom takvom šatoru. Doduše bio je prikačen za terensko vozilo kojim smo putovali nas četvorica. 


Na kraju, ova predivna fotografija koja liči na koloritne i romantizmom nabijene slike Paje Jovanovića. Na slici je čelo Abdul Azizove vojske u ratnom pohodu. 
Tada je već počeo Veliki svetski rat i Englezi su naložili Šekspiru da napravi sporazum o saradnji sa Ibn Saudom koji se borio protiv Ibn Rašida koji je pak bio podržan od Turaka. 
Šekspir je napravio nacrt ugovora sa Ibn Saudom, a posle njegove pogibije Englezi su na osnovu tog dokumenta potpisali sporazum o priznanju prava Ibn Sauda na vladanje većim delom Arabijskog poluostrva i taj se dokument smatra prvim međunarodnim dokumentom priznanja Abdul Aziz Ibn Saudove vlasti. 

Šekspir je  poginuo tokom bitke tako što se sklonio na neko uzvišeno mesto da slika bitku svojim fotoaparatom. Ibn Rašidovi ljudi ga nisu razlikovali od ostalih Ibn Saudovih vojnika i neko ga je pogodio iz puške. 

понедељак, 2. фебруар 2015.

Meseče srebrni, plovi daleko ti - 14. Rabiu'l II - 1436. H.



Direktnu asocijaciju za ovo pisanje izmamio mi je grafit “Jebo učenje – uči jebanje” koji se kažu pojavio na nekoj zgradi (pretpostavljam školskoj) u Doboju. A mozgao sam ovih dana kako da vam na najplastičniji način prikažem kako nadmeni, mladi Saudijci doživljavaju svet. Primer je veoma neprijatan i ništa manje poučan.

Jedan mladi Saudijac, narednik u avijaciji, otišao je na dodatnu vojnu obuku u SAD u neku od američkih baza. Pre dve godine, mladić prepun para i želje za provodom ode za Novu godinu u Las Vegas. U lobiju nekog hotela, po priči branioca, na narednika je naletio jedan 13-godišnji momak tražeći marihuanu. Navodno mu je narednik (dakako u civilu) mirisao kao neko ko je koji čas ranije popušio džoint. Narednik je bio dobrano pijan a  svideo mu se momak i ponudio mu je trgovinu: seks za marihuanu. Narednikov advokat tvrdi da je momčić pristao na ponudu i da je narednik mislio da momak ima dosta više od stvarnih 13 godina. Momak je završio u narednikovoj sobi kao seksualna igračka. Narednik osokoljen reputacijom “grada greha” pomisli da je uradio dozvoljenu stvar pa se stade hvalisati  time. Nekako to dođe do državnog tužioca Nevade i Saudijac se ubrzo nađe u pritvoru.  Nakon raznih proceduralnih smicalica, sudija u Nevadi izreče mu kaznu od 35 godina zatvora zbog otmice i seksualnog napastvovanja maloletnika.  Seksualni odnosi sa  maloletnicima u SAD nisu dozvoljeni bez obzira na eventualni pristanak druge strane.
Sudija, inače žena,  mu pri izricanju kazne  očita lekciju.
“Mladi gospodine, sama ideja da mislite da možete doći ovde i uraditi to što ste uradili, hvaliti se time i bezbrižno otići puni sebe potpuno je neprihvatljiva. Parola Šta se dešava u Vegasu, ostaje u Vegasu je pogrešna i vi morate shvatiti da  reklama nije stvaran život i ne opravdava vaš čin.”
Odbrana se služila kojekakvim trikovima. Te on je Saudijac i nije Amerikanac, ne zna zakone zemlje domaćina, te bio je pijan, te napastvovani momčić je pristao na seks. Umešali su se i diplomate, i Pentagon i sva teška artiljerija pritisaka sa raznih strana. Sudija je ostao neumoljiv.
Drugi čin drame odigrava se u saudijskoj štampi.  Povela se kampanja: Kako je jedan mladi život upropašten zbog trenutne slabosti i kako jedan prekršaj bezazlene seksualne igre ne zaslužuje takvu kaznu. Kad to nije pomoglo krenulo se drugim putem. Mržnja prema muslimanima i islamu – sve vidljivija u zapadnom svetu – uticala je na izricanje iznimno teške kazne. Traži se ponovno suđenje ali tamo gde nema predrasuda prema islamu.
Itd, itd. Ne ulazim u pravnu stvar čitavog slučaja i odlučnost ženskog sudije da odbije sve pritiske. Gotovo sam siguran da će Saudijci i državne strukture SAD naći neki način da potiho izvuku narednika da na primer služi kaznu u Saudijskoj Arabiji pa će se tokom vremena napasnik naći na slobodi.
Međutim, vidim jasnu sliku jednog mladog samouverenog Saudijca koji misli da mu je sve dozvoljeno i kome nije jasno ko se to drznuo da mu očita lekciju za nešto što on verovatno i ne smatra grehom. Tj. još preciznije, možda bi on to smatrao grehom u sopstvenoj državi (a ta bi mu može biti odsekla onu stvar za takvu rabotu) ali ne i u “gradu grehova” nad kojim Alah očigledno nema nikakvu nadležnost.
= 0 =
Pre nekog vremena čitao sam u istoj saudijskoj štampi o nekim momcima koji su ludovali kolima po zabačenim ulicama nekog grada i zgazili psa lutalicu. Preko onako unakaženog psa su prešli kolima još nekoliko puta i snimali kamerom i pustili snimak na You tube.
= 0 =
Danas na nekom kanalu gledam emisiju o američkim astronautima koji su hodali po Mesecu. Kaže jedan od njih kako je iz lunarnog modula gledao plavičastu kuglu Zemlje:
“Palcem sam prekrio prozor modula i Zemlje nije bilo. Pomerio sam palace i eto nje u svoj lepoti plavetnila i beline. Ta jedna lepa svetla mrlja u kosmosu naš je dom i ništa lepše u životu nikada nisam video. Otada, svakog jutra izađem iz kuće i divim se lepom komadu zbijene kosmičke prašine na kojoj je se odvija život u million svojih oblika. Nikada se ne požalim na vreme, na kišu, na vrućinu, na sneg, na vetar. Sve je to nastalo da uživamo i budemo sretni.”

  

Sa Meseca sav ovaj jad naš Zemaljski izgleda drugačije. 
Pa zatopočujte Ljiljanu Petrović kako peva Meseče srebrni, plovi daleko ti

https://www.youtube.com/watch?v=AKFyZ0Fy7GY

Prija. 

недеља, 1. фебруар 2015.

Odlučni kralj Novak i novogodišnja sarma - 12. Rabiu'l II, 1436. H.



Šta vam je kraljevska moć. 
U jednom danu novi kralj potpuno je promešao sve karte na vrhunskim pozicijama vlasti. Naravno, podrazumeva se da kad dobijete apsolutnu vlast najpre posmenjujete sve one oko raznih bezbednostnih službi, vojske i policije. To je uradio kralj Salman u prva tri dana vlasti. 
Kad su svi pomislili da će se na tome zaustaviti usledili su potezi dostojni pravog majstora. U jednom danu su posmenjivani gotovo svi guverneri pokrajina i  većina ministara. Ali nije se zadržao na tome: naimenovan je novi predsednik moćne Komisije za promociju vrline i sprečavanje poroka (poznata kao Haia), kao i predsednik antikorupcijskog tela Nazaha. Kada se malo razgrnu imena smenjenih i postavljenih vidljivo je jačanje Sudejrita, tj. sinova Kralja i njegove braće po majci, a slabljenje uticaja sinova polubraće čiji je čelnik Prestolonaslednik. Naravno, pravila igre su takva da će i budući kralj postupati na isti način kada jednom dođe njegov red. Takvu kraljevsku matematiku može pokvariti samo neumitni tok životnog veka glavnih igrača.
Štampa i mediji (pogodite pod čijom kontrolom) odmah su pohvalili premetačinu i odlučnost novog kralja da “svežom krvlju” promrda institucije sistema.  Isti ti mediji su do jučer unisono hvalili svaki potez svakog ministra i bezmerno hvalili njihovu mudrost. Sloboda štampe da se hvali vlast. Podseća me na predislamske pesnike koji su ispevali ode svojim plemenima ili pak svojim mecenama. A neumerenost je išla do krajnosti. Neki pesnik nahvali svog sponzora, a kad sponzor ukine prinadležnosti  pesnik se premesti kod drugog mecene i ospe paljbu uvreda na račun prethodnika. 

Razlika je jedino u tome što slobodna štampa u ovim okolnostima neće napadati bivše nosioce vlasti.
Ipak su i bivši i sadašnji iz – iste familije. 

= 0 =

U istom danu kada je Kralj pokazao ko je gazda u kući, oštrinom samouverenosti mudri vladar je izdao još jedan dekret:  svi Saudijci zaposleni u državnom aparatu, penzioneri, invalidi i student koji primaju stipendije  dobili su kraljevski bonus: 2 dodatne plate, penzije, invalidnine i stipendije.
Zna Kralj šta radi.  Kadrovska politika i velikodušnost u istom danu. Apsolutna vlast omogućuje i jedno i drugo. Uz pomoć 800 milijardi dolara deviznih rezervi.

  = 0 =

3 miliona australijskih dolara ide Novaku Đokoviću. Jedan 27-godišnjak pokazuje svetu ono što Srbija nema. Upornost, zacrtan cilj, odlučnost, spremnost na odricanje, ponašanje i umeće. Njegova porodica kapitalizira na njegovoj poziciji i postaje deo poslovnog establishmenta zemlje Srbije a verovatno i šire. Ulažu od mini hidroelektrana do magarećeg mleka. A magarci pored televizijskih ekrana uživaju u “svojoj” pobedi sa ostacima pečenja i domaćom rakijom na stolu. I bankovnim računima u minusu.

Postalo je nezaobilazno pričati o Sirizi i novogrčkoj levici koja treba da se bori sa dugom od preko 300 milijardi evra koga naravno ne može da vrati. Zapaljeni komentatori na raznim T V kanalima odjednom postaju levičari i barataju izrazima “komunizam”, “socijalizam”, “buđenje demokratije” kao da historija počinje od njih i nikada pre ne ovoj zemaljskoj kugli nije bilo borbe protiv nepravde i potlačenosti. Pti tome niko ne sme da upotrebi ni jednu ružnu reč o Angeli Merkel na primer koju Grci tako rado obasipaju rečima i karikaturama gorim od svakog omalovažavanja Muhameda u “Charlie Hebdo”. Naš novoproizvedeni Kralj kontroliše medije pa ne sme da dozvoli da se rečca čuje protiv nemačke kancelarke i njenih uterivača dugova.
Ali bude se Španci, možda i drugi Mediteranci. Biće interesantno ovo leto.

U oblacima obavijenom prohladnom Beogradu, ušuškani uživanjem u Novakoj pobedi navijamo za neke nove Grke. Danas je prvi dan februara i najduži i najnaporniji mesec je za nama. Izvukli smo iz frižidera i zamrzivača zadnje novogodišnje sarme.