недеља, 1. фебруар 2015.

Odlučni kralj Novak i novogodišnja sarma - 12. Rabiu'l II, 1436. H.



Šta vam je kraljevska moć. 
U jednom danu novi kralj potpuno je promešao sve karte na vrhunskim pozicijama vlasti. Naravno, podrazumeva se da kad dobijete apsolutnu vlast najpre posmenjujete sve one oko raznih bezbednostnih službi, vojske i policije. To je uradio kralj Salman u prva tri dana vlasti. 
Kad su svi pomislili da će se na tome zaustaviti usledili su potezi dostojni pravog majstora. U jednom danu su posmenjivani gotovo svi guverneri pokrajina i  većina ministara. Ali nije se zadržao na tome: naimenovan je novi predsednik moćne Komisije za promociju vrline i sprečavanje poroka (poznata kao Haia), kao i predsednik antikorupcijskog tela Nazaha. Kada se malo razgrnu imena smenjenih i postavljenih vidljivo je jačanje Sudejrita, tj. sinova Kralja i njegove braće po majci, a slabljenje uticaja sinova polubraće čiji je čelnik Prestolonaslednik. Naravno, pravila igre su takva da će i budući kralj postupati na isti način kada jednom dođe njegov red. Takvu kraljevsku matematiku može pokvariti samo neumitni tok životnog veka glavnih igrača.
Štampa i mediji (pogodite pod čijom kontrolom) odmah su pohvalili premetačinu i odlučnost novog kralja da “svežom krvlju” promrda institucije sistema.  Isti ti mediji su do jučer unisono hvalili svaki potez svakog ministra i bezmerno hvalili njihovu mudrost. Sloboda štampe da se hvali vlast. Podseća me na predislamske pesnike koji su ispevali ode svojim plemenima ili pak svojim mecenama. A neumerenost je išla do krajnosti. Neki pesnik nahvali svog sponzora, a kad sponzor ukine prinadležnosti  pesnik se premesti kod drugog mecene i ospe paljbu uvreda na račun prethodnika. 

Razlika je jedino u tome što slobodna štampa u ovim okolnostima neće napadati bivše nosioce vlasti.
Ipak su i bivši i sadašnji iz – iste familije. 

= 0 =

U istom danu kada je Kralj pokazao ko je gazda u kući, oštrinom samouverenosti mudri vladar je izdao još jedan dekret:  svi Saudijci zaposleni u državnom aparatu, penzioneri, invalidi i student koji primaju stipendije  dobili su kraljevski bonus: 2 dodatne plate, penzije, invalidnine i stipendije.
Zna Kralj šta radi.  Kadrovska politika i velikodušnost u istom danu. Apsolutna vlast omogućuje i jedno i drugo. Uz pomoć 800 milijardi dolara deviznih rezervi.

  = 0 =

3 miliona australijskih dolara ide Novaku Đokoviću. Jedan 27-godišnjak pokazuje svetu ono što Srbija nema. Upornost, zacrtan cilj, odlučnost, spremnost na odricanje, ponašanje i umeće. Njegova porodica kapitalizira na njegovoj poziciji i postaje deo poslovnog establishmenta zemlje Srbije a verovatno i šire. Ulažu od mini hidroelektrana do magarećeg mleka. A magarci pored televizijskih ekrana uživaju u “svojoj” pobedi sa ostacima pečenja i domaćom rakijom na stolu. I bankovnim računima u minusu.

Postalo je nezaobilazno pričati o Sirizi i novogrčkoj levici koja treba da se bori sa dugom od preko 300 milijardi evra koga naravno ne može da vrati. Zapaljeni komentatori na raznim T V kanalima odjednom postaju levičari i barataju izrazima “komunizam”, “socijalizam”, “buđenje demokratije” kao da historija počinje od njih i nikada pre ne ovoj zemaljskoj kugli nije bilo borbe protiv nepravde i potlačenosti. Pti tome niko ne sme da upotrebi ni jednu ružnu reč o Angeli Merkel na primer koju Grci tako rado obasipaju rečima i karikaturama gorim od svakog omalovažavanja Muhameda u “Charlie Hebdo”. Naš novoproizvedeni Kralj kontroliše medije pa ne sme da dozvoli da se rečca čuje protiv nemačke kancelarke i njenih uterivača dugova.
Ali bude se Španci, možda i drugi Mediteranci. Biće interesantno ovo leto.

U oblacima obavijenom prohladnom Beogradu, ušuškani uživanjem u Novakoj pobedi navijamo za neke nove Grke. Danas je prvi dan februara i najduži i najnaporniji mesec je za nama. Izvukli smo iz frižidera i zamrzivača zadnje novogodišnje sarme.    

Нема коментара:

Постави коментар