уторак, 24. фебруар 2015.

Hoćete diplomu ( a može i doktorat) - 6. Džumada Ula, 1436. H.


Mi u Srbiji se dobro  zabavljamo nevoljama koje su sebi priuštili neki od vodećih političara stičući doktorate i diplome na krajnje sumnjiv način. Ovo “krajnje sumnjiv” treba čitati na razne načine:
-          - Predsednik Republike, g. Nikolić, je naprasito završio nekakav fakultet u Novom Sadu. Novine se ne usuđuju baviti time jer je ovaj pokazao priličnu osvetoljubivost prema medijima. Ali se zato naslađuje Šešelj tvrdeći da diplomirani Nikolić ne zna ni gde je fakultet. E sad kad bi neko išao tragom ispitnih rokova, pa datuma za polaganje ispita, i tako dalje, došlo bi se do interesantnih nalaza;
-          - Ministar unutrašnjih dela, g. Stefanović je doktorirao na Megatrendu kod dr Jovanovića (vlasnika pomenujtog Univerziteta) a dvojica članova komisije su bili stranci. Rad je bio na srpskom. Potom se pokazalo da ni mentor g. Jovanović  nema doktorat, tj. nekako se zagubio doktorat koga je uradio u Engleskoj;
-         -  Gradonačelnik Beograda, g. Mali je doktorirao na Fakultetu organizacionih nauka a rad mu se sastoji od gomile citata bez navođenja imena autora i citiranih dela. FON se muči i koprca kako da se izvuče iz neugode a niko ne želi da se bavi ponovnim ocenjivanjem rada komisije;
-          - Predsednik opštine Novi Beograd, g. Šapić  (nekada najbolji vaterpolista na svetu) jednako je doktorirao ali me sada mrzi da tragam gde i sa kojom temom.
Lista će se nastaviti kada se jednom neko usudi pozabaviti time.

Ne mislim ja da se radi o nekom srpskom ekskluzivitetu. Čitam nedavno kako je u zagrebačkim komunalnim preduzećima  utvrđeno da je čak 306 zaposlenih imalo falsifikovanu diploma ili svedočanstvo srednje škole. Najviše u ZET-u (Zagrebački električni tramvaj) i Gradskoj čistoći.
Za razliku od Srbije gde su u modi doktorati i poneka diploma (ne, ne pravim se da ne znam koliko ima kupljenih diploma kod obične raje), a u Hrvatskoj tek poneka diploma ali zato mnogo srednjih i stručnih škola.  Ali, za razliku od Beograda, u Zagrebu je 249 naglo obrazovanih dobilo otkaze. Naši doktoranti su se tek zalaufali i ne daju da im tamo neki istraživački novinari i strani plaćenici (misli se na nekolicinu naučnih radnika srpskog porekla koji rade u inostranstvu i vole da čačkaju po naučnim radovima naših vrlih dužnosnika) ometaju naučnu i političku karijeru.


A pošto se u ovim napisima bavim Saudijskom Arabijom – naiđoh i tamo na lažne diplome i svedočanstva. Gomila agencija za posredovanje u zapošljavanju iz Pakistana, Indije, Bangladeša, Indonezije i Filipina dalo se u biznis zapošljavanja svojih sunarodnika u arapskoj Kraljevini Saudovih naslednika. Utvrđeno je da ima na hiljade lažnih svedočanstava a obzirom da ima iz tih zemalja najmanje 6-7 miliona gastarbajtera u KSA možete zamisliti kolike je razmere to poprimilo. Naravno, radi se KV i VKV radnicima koji se verovatno na terenu snalaze jednako dobro bez obzira imaju li traženu kvalifikaciju ili ne.

S druge strane, mladi Saudijci završavaju lako fakultete u svojoj zemlji i sve više je njih koji misle da samom činjenicom da su Saudijci i da su platili školovanje, mogu i doktorirati. A doktorate im rade njihovi profesori  (najvećim delom stranci)   za finu sumicu.

Slično radi i jedan moj poznanik, profesor univerziteta u penziji. On se specijalizirao za marketing, menadžment i slične ndeuhvatljive doktorske teme. Pronađe neprevedenu knjigu kakvog marketinškog gurua iz Južne Dakote na primer i naučnom metodom poznatom kao copy-paste eto naučnog rada.

Zainteresovani neka mi se jave da ih spojim. Cena i vreme izrade, te izbor fakulteta i komisije – sve ima svoju cenu. Utvrđuje se ličnim dogovorom.  Moja provizija nije uračunata u cenu.   

Нема коментара:

Постави коментар