недеља, 15. фебруар 2015.

Kraljevski bonus - 27. Rabiu'l II, 1436. H.



      Količina desničarskih budalaština koju smo ovih dana prisiljeni gutati sa menija medija “ovih naših prostora” tolika je da poželim da se utopim u socijalnu mimikriju i hipokriziju konzervativnog sistema mojih saudijskih partnera. Ko je pratio ove zapise možda pamti da sam pre možda nedelju pisao kako je Kralj u munjevitom pomeranju figura vlasti napravio i potez kojim je dobio sve saudijce zaposlene u državnim službama. Dao im je bonus u visini dve plate. Ni iz kog posebno zasluženog razloga. Prosto, Kralju se hoće da pokaže koliko je iznad svih i kako njegova dobra volja može da učini svašta. Verovatno je isto i sa njegovom zlovoljom – ali o tome ćemo u novinama čitati na neki drugi način. Ja sa sve više uživanja pratim dnevnu štampu i vraćam se u divno doba partijske štampe u nas kada si morao steći zavidnu veštinu čitaqnja između redova da bi video sa kakvim se realnim mukama sretao neki naš CK SKJ kada se npr. bavio pitanjem održavanje ideološke čistoće među drugaricama i drugovima.   
Danas čitam kako su zaposleni u jednoj opštini u Rijadu organizovali jedan skup na kome su svoj bonus podelili sa 250 čistača iz javnog komunalnog. 


Ja se sada nešto pitam da li je to zaista akt milosrđa prema onima sa dna platnog spiska koji su očigledno stranci (ah da, zaboravih napomenuti Ili barem dovoljno jasno izreći: stranci zaposleni u državnim službama ne podležu Kraljevom kraljevskom bonusu). Niste li možda pomislili da se u tom činu solidarnosti sa “nedodirljivima” krije izvesno izrugivanje Kraljevom potezu.   
Ali ajde da malo proanaliziram vest.
“Radnici su primi njihov deo (koliki?BV) u zatvorenim kovetama koje su predate svim zaposlenima bez diskriminacije po religiji ili rasi.
Želimo vam sve najbolje u ovoj zemlji Islama, rekao je predsednik opštine (da mu izostavim ime, BV) nakon predaje koverti. Ovim gestom saudijskih zaposlenika ukazuje se priznanje vašem iskrenom naporu i trudu da čistite naše kvartove koji su vam dodeljeni da o njima brinete. Primetili smo da su u poslednje vreme značajno čišći.
Prema predsedniku opštine, zaposleni u opštini su hteli da prenesu duh velikodušnosti Čuvara Dve Svete Džamije, Kralja Salmana, ne bi li izrazili svoju zahvalnost za važan posao koga čistači obavljaju za opštu dobrobit.  Iako se čistačima (sada se tek setih reči “đubretari”, BV) obratio na arapskom, njegovo govor je preveden na nekoliko azijskih jezika koga većina đubretara govori. “


Obrni, okreni – nigde potvrde mojih sumnjičavih insinuacija. Jedino što pomislih da predsednik opštine ima karijerističkih namera pa se malo nameće svojim moralnim likom. Kako je nagovorio druge Saudijce da otkinu nešto od svoga bonusa – stvar je posebne rasprave. Možda je išlo po principu dobrovoljnog priloga pa se podelilo sa 250. Uostalom, koverta je bila zatvorena a pitanje je koliko će se đubretari hvalisati uokolo koliko su dobili.

A šta ukoliko primer jedne rijadske opštine poprimi nacionalne razmere pa se usreće đubretari po celoj Kraljevini.  Još bi se mogli pitati kako će sve uticati na održavanje čistoće u onim opštinama gde su Saudijci ladno smotali Kraljevski bonus samo u svoj džep. 

Нема коментара:

Постави коментар