петак, 13. фебруар 2015.

Valentin Trifunović Ašik - 25. Rabiu'l II, 1436. H.



   Žao mi je što danas neću biti u Saudijskoj Arabiji. Da vidim kako će se (ne)obeležiti Dan zaljubljenih.  Ovako sam prisiljen da slušam prenemaganja pravoslavnih prvaka koji nikako da izguraju svetog Trifuna kao mnogo zaslužnijeg da ga se slavi od nekog tamo “njihovog” Valentina. Nemam ništa protiv zaštitnika vinogradara (dapače), a priznajem da za Valentina nisam čuo dok nije nastala potrošačka pomama na Zapadu kome je trebao neki datum između Božića i Uskrsa da ljudi potroše koji dinar. Dao sam si truda i pretrčao internet da saznam štogod o Valentinu.
U doba imperatora Klaudija II (ne onog mucavca koga se, mi stariji,  sećamo iz nezaboravne engleske serije), u 3. veku n. e. puno se ratovalo i sve je više imperator imao problema da okupi vojsku. On pomisli da su se oficiri i vojnici suviše vezali za svoje žene pa poništi brakove i natera jadnike u rat. Valentin, biskup negde u Italiji, nađe se ljudima na pomoći pa tajno venčavaše jadne vojnike sa njihovim izabranicama. Klaudiju puče film i zatvori Valentina. Po nekim izvorima,   beše mu pomalo simpatičan taj biskup i nije baš hteo da ga liši života, ali vatreni hrišćanin Valentin pozva Klaudija  javno da  pređe u hrišćanstvo. Tako se postaje svecem. 
14. februara 269. van jedne od rimskih kapija Valentin bi kamenovan i dotučen motkama.  

= 0 =

Braća Mustafa i Ali Amin, novinari i pisci, htedoše da uvedu Dan ljubavi u Egipat I izabraše datum 4. Novembar. Tog je dana Mustafa 1970. godine slučajno nabasao na jednu sahranu. Bio je to tužan prizor jer iza kovčega nije bilo nikoga. Kao da za umrlog niko nije znao, niko ga voleo nije, niko prolio suzu.  Pisao je Mustafa o tome u novinama i pozvao čitaoce da se dan sahrane tog jadnika bez igde ikog svog slavi kao Dan ljubavi, jer svaki čovek zaslučuje ljubav i svi zaslužujemo da delimo sreću i nesreću sa nekim.  I tako krenuše sa 4. Novembrom. Kažu da se održalo, ali da su mladi prihvatili i 14. Februar. Šta smeta. Dvaput je dvaput. 

Pre nekih 15-20 godina krenu ova zapadnjačka moda oko Svetog Valentina i mladi širom arapskom sveta je brzo, lako i sa puno mladalačkog žara prihvatiše. Razumljivo uz zgražavanje starijih i uzbunu religioznih glavara. Imami su po džamijama govorili o Satani,  nemoralu, nepriličnim odnosima pre braka, protivislamskom ponašanja mladih parova koji se drže za ruke I kakve sve kletve nisu stizale na račun nepromišljene omladine. Kako to biva, omladina je na svoj šarmantni način odgovarala na represiju i potiskivanje. Naravno da su im trgovci išli na ruku, pa se u dan pred zabranjeni praznik, višestruko no inače kupovalo crveno cveće, sveže a i od kamena, razna srculenca, čokolade, bombonjere, punjeni medvedići, srcolike navlake za mobilne telefone, šalovi sa raznim crvenim cvetićima i naivnim poljupčićima, naušnice, lančići i svakojaka bižuterija i kakvi sve ne poklončići.

= 0 =

Saudijska Arabija naravno zabranjuje sve oblike slavljenja sv. Valentina. Njihova čuvena Komisija za promociju vrlina i sprečavanje poroka proteklih je godina upadala u radnje i tražila od vlasnika radnji da ukloni bilo što cveno, srcoliko I uopšte išta sta bi moglo naslutiti da ime veze sa nepostoježim praznikom. Na spisku su se našle i ruže (kojih inače ima svih drugih dana u normalnoj prodaji) ali i crveni dečiji baloni pa ukrasni papir.
I šta su postigli? Ništa. 
Čuo sam da se često dešava da momak kupi dva mobilna  telefona (jedan svakako crveni), pa kad se ukaže prilika doturi onaj crveni nekoj za kojom mu srce drhti i onda krene komunikacija. Imaju svoje tajne brojeve i dalje je samo mašta granica. Na nekom forumu sam pročitao da se tako dogovaraju da se nađu u nekom tržnom centru i upotrebe gerilsku taktiku: “Kiss and run”.
U drugim, manje konzervativnim arapskim zemljama, Dan Zaljubljenih se sve vidljivije primećuje po prodavnicama, kafićima, ulicama. Muškarci kupuju poklone, svi se lepo obuku I namirišu, sluša se muzika i naokolo je veselo i radnosno. Skoro kao za Bajrama, kažu. Verovatno da ima onih koji mrmljaju i snebivaju se. Biće das u takvi zaboravili na ljubav i mladost.    
Jedan jadni imam je zagrmio: “Zar treba ovih dana da nam ulice postanu crvene od cveća I da sve što je crveno ovih dana bude skuplje nego inače. Samo će jedna stvar postati jeftinija: Krv Muslimana. Sve su to gresi naše muslimanske mladeži.  Njih je zahvatio jedan veoma opasan virus, virus koji je došao sa Zapada da uništi zdravo telo naše nacije i vere. Opominjem naše momke i naše devojke da se klone toga ekstremno opasnog virusa koji teži da unište naš odnos sa Allahom.”

= 0 =

Na kraju zar nije najbolje začiniti sa karikaturom. Posežem za moćnim oružjem u poslednje vreme.
Karikaturista je Ajman Al-Gamdi. Saudijac. Ali nisam uspeo da saznam gde je karikatura izašla prošle godine.


Što se pak čestitke za praznik tiče, mislim da bi na arapskom najbliža bila ova:
عيد ألعشاق سعيد

Sretan Dan zaljubljenih. 

Нема коментара:

Постави коментар