понедељак, 2. фебруар 2015.

Meseče srebrni, plovi daleko ti - 14. Rabiu'l II - 1436. H.



Direktnu asocijaciju za ovo pisanje izmamio mi je grafit “Jebo učenje – uči jebanje” koji se kažu pojavio na nekoj zgradi (pretpostavljam školskoj) u Doboju. A mozgao sam ovih dana kako da vam na najplastičniji način prikažem kako nadmeni, mladi Saudijci doživljavaju svet. Primer je veoma neprijatan i ništa manje poučan.

Jedan mladi Saudijac, narednik u avijaciji, otišao je na dodatnu vojnu obuku u SAD u neku od američkih baza. Pre dve godine, mladić prepun para i želje za provodom ode za Novu godinu u Las Vegas. U lobiju nekog hotela, po priči branioca, na narednika je naletio jedan 13-godišnji momak tražeći marihuanu. Navodno mu je narednik (dakako u civilu) mirisao kao neko ko je koji čas ranije popušio džoint. Narednik je bio dobrano pijan a  svideo mu se momak i ponudio mu je trgovinu: seks za marihuanu. Narednikov advokat tvrdi da je momčić pristao na ponudu i da je narednik mislio da momak ima dosta više od stvarnih 13 godina. Momak je završio u narednikovoj sobi kao seksualna igračka. Narednik osokoljen reputacijom “grada greha” pomisli da je uradio dozvoljenu stvar pa se stade hvalisati  time. Nekako to dođe do državnog tužioca Nevade i Saudijac se ubrzo nađe u pritvoru.  Nakon raznih proceduralnih smicalica, sudija u Nevadi izreče mu kaznu od 35 godina zatvora zbog otmice i seksualnog napastvovanja maloletnika.  Seksualni odnosi sa  maloletnicima u SAD nisu dozvoljeni bez obzira na eventualni pristanak druge strane.
Sudija, inače žena,  mu pri izricanju kazne  očita lekciju.
“Mladi gospodine, sama ideja da mislite da možete doći ovde i uraditi to što ste uradili, hvaliti se time i bezbrižno otići puni sebe potpuno je neprihvatljiva. Parola Šta se dešava u Vegasu, ostaje u Vegasu je pogrešna i vi morate shvatiti da  reklama nije stvaran život i ne opravdava vaš čin.”
Odbrana se služila kojekakvim trikovima. Te on je Saudijac i nije Amerikanac, ne zna zakone zemlje domaćina, te bio je pijan, te napastvovani momčić je pristao na seks. Umešali su se i diplomate, i Pentagon i sva teška artiljerija pritisaka sa raznih strana. Sudija je ostao neumoljiv.
Drugi čin drame odigrava se u saudijskoj štampi.  Povela se kampanja: Kako je jedan mladi život upropašten zbog trenutne slabosti i kako jedan prekršaj bezazlene seksualne igre ne zaslužuje takvu kaznu. Kad to nije pomoglo krenulo se drugim putem. Mržnja prema muslimanima i islamu – sve vidljivija u zapadnom svetu – uticala je na izricanje iznimno teške kazne. Traži se ponovno suđenje ali tamo gde nema predrasuda prema islamu.
Itd, itd. Ne ulazim u pravnu stvar čitavog slučaja i odlučnost ženskog sudije da odbije sve pritiske. Gotovo sam siguran da će Saudijci i državne strukture SAD naći neki način da potiho izvuku narednika da na primer služi kaznu u Saudijskoj Arabiji pa će se tokom vremena napasnik naći na slobodi.
Međutim, vidim jasnu sliku jednog mladog samouverenog Saudijca koji misli da mu je sve dozvoljeno i kome nije jasno ko se to drznuo da mu očita lekciju za nešto što on verovatno i ne smatra grehom. Tj. još preciznije, možda bi on to smatrao grehom u sopstvenoj državi (a ta bi mu može biti odsekla onu stvar za takvu rabotu) ali ne i u “gradu grehova” nad kojim Alah očigledno nema nikakvu nadležnost.
= 0 =
Pre nekog vremena čitao sam u istoj saudijskoj štampi o nekim momcima koji su ludovali kolima po zabačenim ulicama nekog grada i zgazili psa lutalicu. Preko onako unakaženog psa su prešli kolima još nekoliko puta i snimali kamerom i pustili snimak na You tube.
= 0 =
Danas na nekom kanalu gledam emisiju o američkim astronautima koji su hodali po Mesecu. Kaže jedan od njih kako je iz lunarnog modula gledao plavičastu kuglu Zemlje:
“Palcem sam prekrio prozor modula i Zemlje nije bilo. Pomerio sam palace i eto nje u svoj lepoti plavetnila i beline. Ta jedna lepa svetla mrlja u kosmosu naš je dom i ništa lepše u životu nikada nisam video. Otada, svakog jutra izađem iz kuće i divim se lepom komadu zbijene kosmičke prašine na kojoj je se odvija život u million svojih oblika. Nikada se ne požalim na vreme, na kišu, na vrućinu, na sneg, na vetar. Sve je to nastalo da uživamo i budemo sretni.”

  

Sa Meseca sav ovaj jad naš Zemaljski izgleda drugačije. 
Pa zatopočujte Ljiljanu Petrović kako peva Meseče srebrni, plovi daleko ti

https://www.youtube.com/watch?v=AKFyZ0Fy7GY

Prija. 

Нема коментара:

Постави коментар