среда, 11. фебруар 2015.

Kralj u cveću i "Ajatolah Tanasoli" 23. Rabiu'l II, 1436. H.



Yanbu je saudijski grad i luka na Crvenom moru. Iz starih vremena je poznato mesto gde su morem dolazili tamjan iz Jemena (kraljica od Sabe) i začini sa istoka. Roba se pretovarala na kamile i gonila  dalje put Meke, Jasriba (današnje Medine) do Damaska i Jerusalima. Gradić je docnije zamro kako su trgovački putevi morem preuzeti od kasnijih evropskih kolonijalnih sila. Od 1975. Saudova familija je odlučila da se tu napravi veliki industrijski i lučki grad da bi se rasteretila Džeda  uravnotežio razvoj svih delova prostrane kraljevine. Grad je urbanizovan i planiran za nekih 500.000 stanovnika.  


 Kraljevska komisija za Džubajl i Yanbu (koja je nadležna za sve što se gradi u pomenuta dva grada) slavi ove godine 40 godina osnivanja i nekako im palo na pamet da to obeleže na specifičan način. Pošto se u gradu održava Festival cveća i vrtova, ove godine 9. put, a na vlasti je novi Kralj,  odlučiše da u njegovu čast  naprave kraljev portret od cveća. 



Za ovaj portret je potrošeno million i 270 hiljada cvetova i naravno da su sa ogromnim oduševljenjem svi cvećari preuzeli obavezu da isporuče cveća koliko god zatreba. Nema veze što Kralj nije došao na otvaranje festivala (ćovek je zauzet sređivanjem rodbinskih odnosa u familiji) važno je da njegovo pokroviteljstvo nad mamutskim projektom industrijskog grada ostane neokrnjeno. Pogotovo sada kada je pala cena nafte pa su se prihodi prepolovili.


= 0 =

Na drugoj strani Persijskog zaliva, u Iranu, koga Kraljevina gleda kao na glavnog suparnika u islamskom svetu, neko se usudio da ismeva ajatolahe i njihovu versku i svaku drugu politiku. Neki je anonimni momak postavio na Fejsbuku i Tviteru lik Ajatolaha Tanasolija čije ime nije jednostavno prevesti. Izraz “tanasoli” označava genitalije pa bi možda najbliže duhu ideje lik valjalo nazvati “Kurčeviti ajatolah”.

U zemlji u kojoj je kritikovanje ajatolaha tabu tema i malo ko će javno priznati da čita sarkastične komentare “Kurčevitog ajatolaha” čak je 20.000 lajkova dobio na Fejsbuku i 7.000 na Tviteru. A među najinteresantnijim su nekoliko izjava koje je “Kurčeviti ajatolah” dao:

-          Osuđujemo sve vrste nasilja, osim nasilja koje sami činimo.
-          Das u u Francuskoj imali islamsku demokratiju poput naše, ti karikaturisti ne bi bili ubijeni – bili bi obešeni još pre 10 godina.
-           Islam poštuje prava žena, pogotovo onih koje rađaju mušku decu.


Нема коментара:

Постави коментар