Jedno
od prvih umaka sa kojim se susrećete u svakodnevnoj arapskoj kuhinji ima
zavodljivo ime: BABA GANUDŽ (u krajevima na obalama Mediterana uobičajeniji je
naziv: baba ganuš). Svi ga Arapi obožavaju a možda najviše zbog toga što može
čovek opušteno jesti prstima. Otkineš parče arapskog hleb I umočiš ga u baba
ganudž i evetualno hummus.
Potrebne
namernice:
1 poveći
patlidžan (ali ne one duguljaste vrste)
2 češnja
belog luka
4 kašičice
tahinija (susamovo ulje)
4 supene
kašike soka od limuna
Maslinovo
ulje
Iseckan
peršun
Patlidžan se preprži u rerni tako da pocrni (ne previše),
pa se propere u hladnoj vodi i oguli. Neki to rade tako što nabodu patliđan na
viljušku i prevlače preko plamena gasa. Uglavnom, tim prženjem patliđan omekša I
dobije malo dimljiv miris.
Izgnječi se beli luk. U pulpu od belog luka se doda soli
toliko koliko je i luka. Pa se u to doda tahini, limunov sok i sve pomeša. Patliđan
se izblendira i kad postane konzistentna masa doda se umak od belog luka i onog
ostalog. Servira se obično na omanji oval i prelije maslinovim uljem i ukrasi
iseckanim peršunom. Poneko izmelje preko toga i crveni biber.
Za ilustraciju dajem vam 3 slike i svakako ćete videti izvesne razlike u konzistenosti pa možda i sastojcima. Pročitao sam da ponegde vole da dodaju isckane isušene crne masline a u zavisnosti od sezonskog povrća ko zna što sve domišljata domaćica može da se seti.
Zvučni naziv BABA GANUDŽ prepoznatljiv je u svim
arapskim zemljama i ne umem da ga prevedeom. Najbliže bi bilo “razmaženi tata”
u smislu nekoga ko voli da mu se ugađa. Neki kažu da ima veze sa nekim članom
velikih kraljevskih ili sultanskih harema. Valjalo bi istražiti.
Umak se raširio i van arapskog sveta. Vole ga i Turci kao
meze i zovu ga patlıcan salatası (što je više nego jasno) a u Grčkoj pak melitzanosalata (μελιτζανοσαλάτα; ). Popularan je i u Izraelu gde
vole da dodaju majonezu.U Afganistanu i Pakistanu
ga zovu “badendžan borani” I dodaju mu se jogurt I crveni luk.
Sa arapskom dijasporom I trgovcima raširio
se po islamskog svetu, Africi i Mediteranu. Sa seobama Arapa otišao je i do
Južne Amerike gde je dosta popularan u Brazilu.
Nema ograničenja u jedenju. Uobičajeno služi kao meze ali neže vam ga skloniti sa stola pa se može umakati i kasnije. A ukus? Eh.
Нема коментара:
Постави коментар