четвртак, 23. март 2017.

Burda

Više sam puta do sada pisao o čuvenoj kasidi Burda (ogrtač) Ka’ba Ibn Zuhejra. Da vas ukratko podsjetim. Ka’b Ibn Zuhejr je već bio poznat pjesnik kada je prorok Muhamed ujedinio mnogobrojna arapska plemena pod jednom verom. Svako je arapsko pleme pre islama imalo nekog od pesnika koji je kao glasnogovornik plemena, u vreme raznih vašara gde su se plemena sretala i trgovala, izgovarao velike hvale u korist svog plemena, a počesto i naruživao druga plemena pa i kolege pesnike. Pjesnici su osjetljiva stvorenja posebno kada je sujeta  pitanju, a mnogi među njima nadmetali su se za naklonost raznih kršćanskih i sasanidskih kraljeva sa kojima je pustinjska Arabija dolazila u dodir. Dvorski jesnici bili su normalna pojava, kao i literarni (a bogme i fizički) obračuni pjesnika u borbi za naklonost kakvog velikodostojnika. Čitao sam za primjer jednog pjesnika koji je kao dvorski dodvornik pisao hvalospjeve svom vladaru, a kada ga je ovaj otpustio sa dvora zbog neke nepodopštine vezane za ljubavni odnos sa nekom od vladarevih žena, otpušteni pjesnik je sklepao stihove kojima ruži doskorašnjeg poslodavca.
Ka’bova pozicija u historiji arapske književnosti je odista posebna počev već od toga što mu je otac Zuhejr Ibn Abu Sulma jedan od najčuvenijih predislamskih pesnika, među 7 veličanstvenih čije su kaside okupljene u najčuvenijoj zbirci predislamske poezije pod nazivom „Izvješene pjesme“ (Mualakat) nazvane tako jer su kao pobjedničke pjesme na čuvenom vašaru poezije u Ukazu  bile ispisane (ili izvezene) na pokrovu za Kabu. Zuhejr nije dočekao islam ali njegova dva sina Buhejr i Ka’b jesu. Buhejr postade Muhamedov sljedbenik dok je Ka’b, naslijedivši nesumnjiv pjesnički talenat od oca, pisao stihove protiv Proroka, ismijevajući ga i pozivajući narod da se digne protiv nove, jednobožačke vjere.
Buhejr je čuo kako se Muhamed ostrvio na pjesnike, onakve podrugljivce kakav je bio Buhejrov brat, pa još kad je neki od pjesnika bio ubijen jer je Muhamed rekao da proliti krv pjesnika podrugljivca nije nezakonito, Buhejr pismom o tome obavijesti brata Ka’ba  i posavjetova ga da se izvini za svoje pisanije i da je Prorok osjetljiv na kajanje pa bi ga mogao poštedjeti krvave sudbine.
Ka’b vidje da je vrag odnio šalu te ode do Medine i pridruži se Proroku u jutarnjoj molitvi u Prorokovoj džamiji. Sjede do Muhameda, položu svoju u Prorokovu ruku i reče
„Alahov poslaniče, Ka’b se mnogo srami svojih postupaka i žali zbog svegašto je činio i došao je da prihvati islam. Hoćeš li prihvatiti njegovo kajanje ako lično dođe pred tebe?“
Prorok odgovori potvrdno i Ka’b se odmah predstavi. A kako je već bio spjevao jedan rječiti panegirik u Prrokovu slavu, uze da ga recituje u džamiji pred Muhamedomn i njegovim drugarima. Njegov se panegirik sastoji od 58 stihova i napisan je o formi tzv. Lamije, tj. svaki je stih završavao sa slogom sa slovom „L“. Kada je došao do stihova pokajanja reče:
„Došlo je do mene da je Božji poslanik meni priprijetio, pa se ovime od njega traži oprost. Prorok je Upaljena Sveća  čije zračenje osvjetlava ljudima put, ali je on i Isukani Mač Božji zanavijek pobjednički“.
Pronicljivi stihovi, pjesnička vještina i dobro recitovanje, kao i mudrost u shvatanju da nije loše imati uza se tada već čuvenog Ka’ba, ponuka Muhameda da skine svoj ogrtač i zaogrnu Ka’ba njime. Kasida dobi naziv Burda (ogrtač) i postala je uzor nebrojenim panegiricima posvećenim Muhamedu. Do te mjere da je naziv  Burda postala pojam za svaku hvalu u čast Prorokovu i kao takva i danas živi širom islamskog svijeta i nema značajnijeg pjesnika da nije neku Burdu sklopio.
Najpoznatiji od njih je Imam al Busiri, egipatski mistik sufijske provinijencije, kome se Prorokov ogrtač pojavio u snu i morao je takvo čudo ovjekovječiti u stihovima. Od kojih su neki prikazani na keramičkim pločicama na zidu svetilišta oko  Busirijevog groba u Aleksandriji.



Čuveni početni stih Ka’bove kaside i ja sam izrekao kao gost moje prijateljice Viktorije u emisiji „Mozaik 75“ koja ide nedeljom predveče na lokalnoj valjevskoj televiziji. Moja mi prijateljica posla link pa i vi možete odgledati moje gostovanje i opuštenu priču o Saudijskoj Arabiji negdje u zadnjoj trećini emisije. Mada preporučujem da pogledate cijelu emisiju a naročito zbog veoma interesantnih gostiju koji govore o životu u skladu sa prirodom.
Nećete se pokajati niti će to netko od vas tražiti.

https://www.youtube.com/watch?v=KTv7mlAKll0&feature=youtu.be

Нема коментара:

Постави коментар