субота, 25. март 2017.

Narovi iz Kandahara u Zemunskoj bolnici

Devojka:
Spusti svoju ruku u moj prsluk
Stisni crveni, zreo nar iz Kandahara.

Momak:
Spustio bih ja ruku u tvoj prsluk,
Ali ko će spustiti novčiće u ćup čuvara kupatila.

+++
Talibani duguju svoje ime polaznicima verskih škola (talib = ar. učenik) koji su učili osnove islamske vere od najljućih zagovornika agresivnog džihada i striktnih društvenih normi koje ne priznaju nikakva prava žena  i pripadnika drugih vera. U vreme sovjetske okupacije Afganistana, Amerikanci i tutti quanti nisu marili za bujanje ultrakonzervativizma po verskim školama. Bili su i m potrebni borci protiv Sovjeta i kakve veze ima šta će izrasti neka Al Kaida, neki Talibani, neka “Islamska država”. 
Afganistan je tada već imao kakav takav urbani razvoj, društvo se lagano kretalo ka liberalnijim obrascima života.  

Kada su Talibani zavladali u Kandaharu (a tamo  im je neka vrsta rodnog mesta), zabranjeni su TV i radio, bioskopi,  novine, pušenje, alkohol, droga…devojčice nisu smele u škole, burka je postala obavezna, žene nisu smele same na ulicu.
+++
Kažu poznavaoci da se u starijoj verziji  lendija na početku ovog teksta pominje rukav uz koji bi se njegova ruka mogla penjati da dotakne prezreo plod njene ženstvenosti poređen sa čuvenim narovima iz Kandahara.  U kasnijoj verziji pojavljuje se prsluk pa i grudnjak iz koga bi trebalo ubrati  dozreli nar.
A momak u muci jer nema para da plati čuvaru kupatila u koga bi se morao uputiti da se očisti od greha  počinjenog dodirivanjem žene.
Drskost njene otvorene  požude suprotstavlja se rigidnosti talibana koji su upravo u Kandaharu najrigoroznije sprovodili surovu odmazdu nad ženama koje se nisu pokoravale njihovim zabranama. 
S druge strane, momak jednake želje nemoćan da izmeni poredak stvari.
Jako mi se dojmio ovaj  par lendija kao sublimat žudnje za slobodom i društvene presije nad njom.
Koliko izazovnosti u njenom pozivu,  toliko suptilnosti u njegovom odgovoru.
+++
Sedeo sam u hodniku bolničkog odeljenja Zemunske bolnice. Nakon dva dana vezanosti za krevet uživao sam u slobodi sopstvenog hoda. Iz soba se čulo hrkanje drugih bolesnika, glasno disanje zaspalih, povremeno bolno a suspregnuto zapomaganje nevoljnika kome noć ne donosi olakšanje.
Dežurna medicinska sestra prošla je hodnikom , prebacujući  neku pomorandžu iz ruke u ruku. Pritajeni osmeh odražavao je njene smele misli.
Utegnuta odeća medicinske sestre stisla je njene narove dok  je nemarno klizila hodnikom igrajući se pomarandžom.  

Bogme, spustio bih par novčića da počinim greh branja zrelih narova makar rasli u bolnici!

Нема коментара:

Постави коментар