петак, 3. фебруар 2017.

Abaja i pohotljivost



Eto vraga! Moj bijeg od beogradskog smrzavanja čak do obala Persijskog/Arapskog zaliva pokazao se makar privremeno neuspešnim. Čitam jutrošnju temperaturu:
 9.05 – Al Jubail   6o
7.05 – Beograd  100
Razlika je u tome što se u Beogradu taj maksimum u ovo doba godine neće dugo održati, a verovatno ni ovaj minimum u Jubailu.
S druge strane razlika je i u tome što ovde niko nije spreman za ovu vrstu hladnoće. Kape, šalovi, tople čarape – prodaju se kao na rasprodaji, a noću klimatski uređaji nenavikli da greju brundaju celu noć čudeći se što se to dešava. /slika: Jutarnji pogled iz moje sobe na more/


Kao što vidite, horizont je spojio nebo i more. Znak je to da duva sa kopna i prašina zamagljuje more. Birajući sobu u zgradi sa apartmanima (u kojoj sam boravio i za svog pređašnjeg boravka u Jubailu) namerno sam odabrao najviši 7. Sprat i okrenutost spavaće sobe ka moru. Milina je pogledati na more kada se ustane pa i kasnije tokom dana.
***
U nedelju naveče, posle razgledanja Nacionalnog muzeja u Rijadu, princ Sultan (najstariji kraljev sin, pilot i prvi Arapin i Musliman astronaut, predsednik veoma značajnog Komiteta za turizam i nacionalno nasleđe) priredio je večeru na otvorenom divanu unutar stare palače. Bijaše prilično hladnjikavo i naše dame, neočekujući da će večera biti napolju, premda pokrivene abajom, stiskale su se i često primicale pečurkama u kojima je sagorevao gas  baš kao u pokrivenim otvorenim prostorima beogradskih uličnih kafana u Knez Mihajlovoj. /slika: Ženski stol/



Sem smrznutih i stisnutih dama fotografija govori i o odnosu prema ženama i njihovom položaju u društvu. Sede za odvojenim stolom. To nije bilo tako za drugim ručkovima i večerama na kojima smo bili tokom dva dana posete državne delegacije. Ali ova je večera prinčevska i tu važi poseban protokol za žene. Ono što prvo pada u oči nenaviklima je njihova crna odeća. 

To je u stvari abaja. Reč je arapskog porekla i označava jednostavni široki ogrtač koji pokriva žensko telo od ramena do stopala. Nosi se van privatnog prostora i žene su ispod toga normalno obučene, uglavnom zapadnjački. (Ovo je moja pretpostavka zasnovana na površnom vizuelnom uvidu kada se krajičak abaje razmahne i otkrije gležnjeve ili, ne daj bože, vrat.)
Na glavi je obavezan šal koji pokriva kosu. Poneka žena nosi nikab koji pokriva lice (sem očiju, a ponekad se i oči prekriju mrežastim umecima). Pravila o nošenju nikaba se razlikuju od države do države, ponekad od grada do grada, a često se grad razlikuje od sela u kojima je nikab gotovo obavezan. 

Za nemuslimanke i gošće važi pravilo da se nosi abaja i šal. Pokrivanje lica nije obavezno ako niste Maja Gojković.  Mada primećujem na ulici da šal zna da izostane. Na ulici se takođe primećuje da se žene kreću bez muškog pratioca – što se smatra prekršajem. Ćudoredna policija znala je u takvim situacijama da reaguje žustrim opomenama ali čini se da je u poslednje vreme to ublaženo. Pretprošle godine neki preterano marljivo pripadnici ćudorednih čuvara tradicionalnih vrednosti su fizički napadali nećudoredne žene i došlo je do skandala (muškarac ni u kom obliku ne sme /javno/ da dodiruje tuđu ženu) pa je donet zakon po kome ćudoredna policija ne sme da interveniše fizičkom ili verbalnom silom bez prisustva policije. A dok policija dođe problem sumnjivog ponašanja se obično razreši sam od sebe. To samo po sebi je veliki pomak u službenom ponašanju organa reda i mira ma koliko to nama, iz perspektive naših liberalnih stavova, to izgleda kao sitnica.

Inače čitava ta priča o abaji zasniva se na citatu iz Kur’ana koji u mom slobodnom prevodu glasi: 

O Proroče, reci svojim ženama i kćerima, kao i verujućim ženama, da se pokriju širokom odjećom. Na taj način će biti prepoznate i nikakvo zlo ih neće snaći.

„Široka odjeća“ podrazumijeva odjeću koja ne ističe obline ženskog tijela. Isticanje oblina može se smatrati izazovnim ponašanjem a pohotljivi muškarci mogu to shvatiti  kao otvoren poziv na seks. Ma koliko u mojim rečima prepoznali sarkazam, objašnjenje se prilično često materijalizuje u sudskim rešenjima o silovanju. Zlostavljatelj se oslobađa odgovornosti ako dokaže da se žena (objekat) ponašala izazovno. 

Procjena o izazovnosti ponašanja stvar je interpretacije suca. 

Suci su gotovo uvijek muškarci u godinama.

***


Ali ljudi (i žene), danas je petak. Neradni dan. Moja pohotljivost se smiruje dobrim čajem i slušanjem mujezinova poziva na klanjanje. Ono u petak oko podneva obično ide uz moralne pridike. Iz obzira prema zemlji domaćina nisam mogao od toga odstupiti. 

1 коментар:

  1. Vidio sam ovdje prije nekoliko tjedana komentar o dr. Agbazari i odlučio sam ga kontaktirati prema uputama, zahvaljujući ovom čovjeku što mi je donio željenu radost. Slijedila sam upute koje je dao kako bih vratila svog ljubavnika koji je ostavio mene i djecu već 3 godine, ali hvala dr. Agbazari jer su mi se vratili zauvijek i sretni smo zajedno. Molimo kontaktirajte ga za pomoć ako imate problema u vezi putem e-pošte na: ( agbazara@gmail.com ). I svjedočite sami.

    ОдговориИзбриши