Bude
tako dan.
Izmore
te dosadni administrativni poslovi. Mene obično administracija ne umara jer ne uključuje previše pameti, ali me nekako
tog dana nije išlo jer sam se bavio tuđim poslom. To deprimira.
Padala je kiša prethodne noći i preko dana na mahove. Dodatno utužnjavanje.
Na par mesta je
prokišnjavalo i majstori su dolazili u kancelariju dajući utisak da će nešto
uraditi a naravno da neće.
Vozač je kasnio, bez objašnjenja. Nije mi
se dalo da ga opominjem. Nigde mi se
nije žurilo, što da maltretiram čoveka.
U Kalifi, mladi Filipinac, koji posprema
apartmane, sa simpatičnim azijskim
engleskim, pita me nešto a ja nikako da razaznam šta hoće. Ušao sam u neku
sopstvenu misao i ne umem da izađem i čujem svet oko sebe.
Situacija
u kojoj se treba uštinuti.
Napokon
nekako uspevam da shvatim da mi objašnjava da skuplja strani novac i da bi hteo
da mu dam neku novčanicu iz Srbije. Nikad niko u hotelu nije bio iz Srbije.
Odvedem ga do sobe i izvadim iz fijoke dve sitne novčanice.
Odgledam
malo BBC. Ahmed mi namestio kanal pre neki dan.
Trump ovo, Trump ono.
Ma idite dođavola!
Kada
je dan tako smuljan i izgužvan i neukusan, najbolje je otići i nešto dobro
pojesti.
Svaki dan gledam da odem u drugi restoran i te večeri biram „Turkistan“.
Ima veliku reklamu na glavnoj ulici i spolja mi izgleda prihvatljivo.
Kao
i kod većine restorana arapske ili turske kuhinje, uokolo su povišene platforme
za goste koji sede na podu, a u sredini stolovi, često povezani, za reumatičare
poput mene i eventualno nekog stranca koji ne voli da se spušta na pod.
Na
stolu ispred mene, plastificirani meni zalepljen na sredini stola. Iskoristim
priliku pre nego uslužni Filipinci prekriju stol sa tankim plastičnim pokrovom
koji prekrije poput stolnjaka ceo stol. Vrlo praktično higijensko rešenje. Kada
se završi sa jelom, poslužitelj spretno smota plastični stolnjak sve sa
ostacima hrane i tanjirima i baca. Tanjiri su plastični, od pribora dobija se
samo plastična kašika. Obzirom da sam naručio i supu, ja sam bio posebno
počašćen pravom metalnom kašikom.
A
šta sam naručio? Pogledajte:
Ovo
u sredini, najbliže oku je čorba od bamija.
Očaravajuće.
Levo
– braun riža sa patlidžanom. Vidite i krišku paradajza, krišku limuna i
poprečan krug zelene paprike. Nisam očekivao tako dobar ukus.
Gore,
desno – recimo pileći paprikaš u sosu od paradajza sa još nekim začinom.
Krajnje
desno – osvežavajući umak od jogurta, peršuna i malo belog luka.
Krajnje
desno, gore – ljuti umak sa paradajzom.
U
sredini obična salata: luk narezan napola i četvrtine, limun i par ljutih
feferona.
I
naravno arapski hleb.
Kada
sam kod kazana sa hranom naručivao, pomenuo sam samo bamije, rižu i paprikaš.
Ovo ostalo sam dobio valjda što se
podrazumeva.
Najbolje
nešto što sam do sada jeo za ovog dolaska u Arabiju. Naravno, ne bih da merim
sa prinčevskom večerom i ona dva dana preterivanja u Rijadu. Ovo je obična
restoranska hrana. Koštala je, ako se ne
varam, 32 rijala. Recimo 8 evra.
I
šta da vam kažem, vredelo je.
Dan je završio kako treba.
Do spavanja sam prebirao po mejlovima i šetkao internetom slušajući Jonny Mitchell.
Нема коментара:
Постави коментар