субота, 17. јануар 2015.

Lolita u Teheranu - 26. Rabiu'l I, 1436. H.



            Na nedavnom seminaru organizovanom na Akademiji kralja Fahda za bezbednost, profesor Abdullah Al-Rašid je izjavio da se u fleš memorijama mobilnih telefona oduzetim od izvesnog broja tinejdžera čak 70% memorije upotrebilo za pornografske sadržaje, a skoro 10%  nasilju. U njegovom izveštaju se navodi da je 88% intervjuiranih devojaka reklo da su bile žrtve ili su bile ugrožene telefonskim nasiljem njihovih muških parnjaka.

Poznato je da je bilo kakav kontakt polova mlađahnih Saudijaca u moralnoj kraljevini gotovo nemoguć ako bi se svi držali striktnih islamskih normi o moralu i ako bi verska policija zaista bila tako efikasna u kontroli svih stanovnika kraljevine. Zaista kako prirodnu potrebu za kontaktom sa suprotnim polom prakticirati u takvim uslovima?   Naravno, internet i mobilni telefoni. Skoro je nemoguće videti bilo koju žensku osobu da ne nosi na ulici ili u supermarketu mobilni telefon.

Razni dušebriznici preko medija brinu o “našim mladima” koji se truju neislamskim sadržajima. Ko može staviti čep na bocu iz koje su izašli demoni modern civilizacije.

=

Izabrao sam za vas tri oglasa iz Arab News – saudijskog dnevnog lista na engleskom. O istoj temi: roditelji traže partnera za ćerku induskog ili pakistanskog porekla:

1.       Seeking good looking, well settled, Sunni Muslim boy from a decent Hyderabadi family for fair and good looking girl, aged 21 years, height 5'4'', B.Com (Hons-Osmania) based in Hyderabad. Please send your details along with photo to....

2.       Indian/Pakistani ethnicity, 26 yrs, 5'6'', 62 kg, fair, beatiful, never married, practicing Sunni Muslim, schooled in Saudi Arabia, university & graduate studies in US; seek correspondence with a highly educated gentleman, never married, from a respectable family. Send details, including family background to...

3.       Hyderabadi Sunni Muslim parents seek alliance for their daughter, 19 years, height 5'6'', studying 12th Class, very fair, beatiful, born and brought up in Jeddah, Saudi Arabia. Groom should be qualified and well settled in Saudi Arabia or abroad...

 Mrzi me da vam prevodim, stvar je jednostavna. Jedino što nisam mogao da odgonetnem šta im to znači kada ćerku opisuju kao “fair” ili “very fair”.

=

Vozim se jučer svojom 65-icom od Fontane do grada i gledam otkrivena ženska lica, ležeran izgled i osluškujem banalne razgovore preko sveprisutnih mobilnih telefona. Sve izgleda tako normalno.
Po sletanju iz Istanbula, sanitarna kontrola izdvojila je mene i jednu visoku, vitku plavušu koja dolazi iz Teherana. Saudijska Arabija i Iran su zemlje na listi potencijalnih problema prenosa zaraznih bolesti. Ona igra košarku za neki tim u Teheranu (?!).
“Ženska košarka u Iranu?” – začudim se ja.
“Ma da, igra se i postaje sve popularnija.”
Kaže da joj je fantastično tamo, svi su tako fini i učtivi, utakmice jako posećene, devojke i mladići pomešani u publici. Na ulici nosi iransku varijantu abaje, ali “to nije ništa strašno. Navikla sam.”

Završio je play-off pa se vratila u zemlju. Nada se da će joj ponuditi ugovor za narednu sezonu.

*

"Lolita u Teheranu" delo je iranske profesorke Azar Nasifi koja je jednom nedeljno skupljala devojke studentkinje u svom stanu i držala im časove o američkoj književnosti. Nije Homeini mogao zabraniti slobodu misli. Jeste profesorka Nasifi je morala da ode iz Teherana u SAD, ali je i tiranija morala uzmaći. 

Нема коментара:

Постави коментар