петак, 23. јануар 2015.

Rab božji Abdullah se preselio na Ahiret 4. Rabiu'l II, 1436. H

Kralj je umro, živeo kralj!


Tako to ide kod Saudijaca. Novi kralj mora odmah da učvrsti svoj položaj time što će posle podnevnog klanjanja svi doći da mu dokažu vernost i pokornost. Kad kažem “svi” prvenstveno mislim na brojnu familiju Saudovih sa par hiljada prinčeva. 
Ali valja najpre sahraniti kralja. 
Telo umotano u običnu tkaninu, položeno na tepihu na podu. Simbol jednostavnosti i jednakosti pred Bogom. 

Ubrzo posle molitve sahrana na javnom groblju bez oznaka. 

U krugu najbližih članova porodice. 

Rekoh li par hiljada? Hm, da.

Osnivač Saudijske Arabije kralj Abdul Aziz (sada u svim prilikama nazivan Ibn Saud) imao je 45 sinova od  22  žene. Mislim  da ih je bilo i nepriznatih.   Već za njegova života (umro je 1953.) sinovi su se svađali oko vlasti i nasledstva. Navodno je na samrti rekao dvojici najuticajnijih sinova, Saudu i Fejsalu, “ujedinite se”. Spolja Saudovci izgledaju jedinstveni ali postoji nekoliko jakih struja od kojih su najjače one oko tek preminulog kralja Abdullaha i njegove braće, s jedne strane, a s druge su polubraća iz linije sa  Hasom al Sudejri (kažu najmilijom Ibn Saudovom ženom) koji su poznati kao “Sudejri sedmorka” među kojima je najviše kraljeva izabrano. Novi kralj Salman jedan je od Sudejrita, ali je zato novi prestolonaslednik iz linije počivšeg kralja.  Kralj Salman je odmah predložio novog zamenika prestolonaslednika a taj je sin od jednog od Sudejrita. 

Koga interesuje komplikovana geneologija Ibn Saudovih neka pogleda link:   

Postoji jedno telo koje bi se moglo zvati Krunski savet a formirao ga je počivši kralj a ono bi trebalo da ima prerogative izbora prestolonaslednika. Kralj iznese 3 predloga i Savet izabere jednog. U praksi to se još desilo nije. Kralj je uvek znao koja je struja jača u Savetu pa je ili nametao svoju volju ili predložio kandidata za koga se znalo da ima većinsku podršku. Nije se desilo da kraljev predlog bude odbijen. Obzirom na postojanje dve glavne struje vodi se računa u poslednje vreme da budu prestolonaslednici naizmenično naimenovani. Tako sada dolazi za kralja Salman od Sudejrita, a prestolonaslednik je Mukrin iz linije bivšeg kralja Abdullaha.  Novi kralj je odmah danas predložio Savetu da zamenik prestolonaslednika bude princ Muhamed bin Naif, sin Salmanovog brata Naifa. Taj red može biti narušen poredkom koga je sam Allah odredio pozivajući braću i sinove kod sebe kad On smatra za shodno a ostavljajući druge da se bore za svoj zemaljski status.
E sad, ko su članovi Saveta: svi sinovi Ibn Saudovi kojih još nešto ima ali samo oni koji su pri zdravoj pameti i fizičkoj snazi da budu razboriti, pa onda sinovi svih preminulih Ibn Saudovih sinova ili sinovi živućih ali nesposobnih (zbog godina i zdravlja) sinova, te sinovi Kralja i Prestolonaslednika. Tu komplikovanu aritmetiku određuje natalitet i potreba da se održava ravnoteža.
Kad sam već kod nataliteta: Više od pola stanovništva Saudove kraljevine je ispod 25 godina i ogroman je broj tih mladih  bez odgovarajućeg posla. Htedoh reći nezaposleno ali se tim pojmom ne može podrazumevati ona siromaština kakva je zahvatila tu kategoriju kod nas. U Saudovih podanika puno je formalno obrazovanih mladih ljudi (o kvalitetu obrazovanja ne bih ovom prilikom) koji neće da rade obične, fizičke ili administrativne poslove. Te poslove radi 10-milionska armija stranaca. Ekonomija okrenuta razvoju zasniva se dobrom delom na jeftinoj radnoj snazi uvezenoj iz Pakistana, Indije, jugoistočne i istočne Azije, Afrike i arapskog sveta koja živi i radi odričući se ne bi li svojim porodicama slali gastarbajterske dolare.
Drugi pritisak na vlast vrše žene koje već sada čine više od polovine studenata i prirodno žele aktivniju društvenu i profesionalnu ulogu. Počivši kralj Abdullah (Rab Božji) bio je umereni modernista, kad ne bih načuo za nimalo modernistički odnos prema sopstvenim ženama i ženskoj deci.

= 0 =

U konstelaciji međunarodnih odnosa mnogo toga je uvetovano s jedne strane strahom od šiitskog Irana (koji je za njih veći neprijatelj od svih Jevreja, hrišćana i Zapada uzetih zajedno), narastajućeg značaja Turske kao i komplikovanih odnosa sa raznim fundamentalističkim verskim strujama i pokretima. ISIS su stvorili Saudijci da bi se borio protiv nadiranja šiita u Iraku, da bi se ovi pretvorili u snagu za sebe koja sada želi da osnuje novi halifat islamski i ugrozi Saude kao čuvare dva sveta mesta Islama. Takav su problem ranije imali sa Al-Kaidom koja se u poslednje vreme učvrstila u Jemenu i odakle svako malo neko uđe u Kraljevinu i napravi neku terorističku psinu.
K tome treba dodati i pad cena nafte (ugrubo sa 100 na 50 dolara po barelu) a usvojili su budžet za ovu godinu koji je nešto veći od prošlogodišnjeg pa će se morati pokrivati iz deviznih rezervi. One su pak tolike da par godina ne bi morali da prodaju ni barel nafte a da mogu sve izfinansirati. 

Zaista, sa kojom iz zemljom uporediti. 




Нема коментара:

Постави коментар