среда, 25. март 2020.

Dronga




Pogledajte pažljivo fotografiju snimljenu u Indiji. Seljaci su palili travu i šiblje da bi pripremili zemlju za sadnju. Ptica zvani Crni Drongo kao da panično izleće bežeći od plamena. Pretpostavljao sam da u popratnom tekstu ide objašnjenje kako neodgovorni seljaci uništavaju staništa životinja. Nešto od toga sigurno stoji. Ali Drongo nije prestrašen pobegao nego je iskoristio fantastičnu priliku da se dobro ugosti. Naime vatra je isterala mnoge insekte iz skloništa i oni su bežali. Na veliku radost Dronga.
Sada razmislite da li sve što vidite i pročitate zaista jeste ono što mislite da ste videli i pročitali.
Evo pitanja drugačije postavljenog.
Radeći godinu unazad sa studentima, na projektu video produkcije, u prilici sam da procenjujem kakvo mišljenje ili predubeđenje imam o današnjoj mladoj generaciji a na kakve mlade ljude nailazim. Mi matorci ćemo često reći kako je današnja mladež neodgovorna, površna, polupismena i previše oslonjena na instant informacije i instant rešenja. Razumljivo – generalizacija je u pitanju. A kada ih gledate fizički kroz naočale takve generalizacije nalazite čak i u njihovom oblačenju opravdanje za svoj stav.
U stvari oni nisu onakvi kakvim ih površno gledamo. Ili ne veći deo. Ili ne studentski deo. Ili ne onaj studentski deo koji viđam na Filološkom fakultetu. Ili ne oni sa starijih godina sa kakvima imam posla. Treba zagrepsti ispod površine i otkriti u njima istu onu ličnost koja je odlikovala nas u njihovim godinama: radoznali, usmereni ka cilju, pomalo prestrašeni od budućnosti, česo svesniji šta ih čeka od nas u našem vremenu koji se sa takvim problemima nismo suočavali. S druge strane, nesigurni, povučeni, plaše se blamiranja i neznanja. I stoga zatvoreni u svoje svetove, a spolja predstavljeni u nekom drugom izdanju.
Iza prestrašenog Dronga viri onaj drugi Drongo koji koristi priliku.

xxx

 A kad sam već zašao u analogije sa životinjama. Možda bih moje poglede na mladu generaciju mogao svrstati iza sledeće dve fotografije.


Na prvoj je jedan mladi jazavac negde u Engleskoj koji se slobodno zaputio u zadivljujući svet divljih plavih zumbula. Dovoljno bezbrižno jer mu je u blizini roditelj koji se ne vidi.


Na drugoj, mlada lisica, negde u Sloveniji, oprezno izviruje iz svog skloništa i gleda u snimatelja. Sigurna u svom skloništu, a dovoljno radoznala da proviri i proučava došljaka u njenom svetu koji se polako ali sigurno širi iz obzorja skloništa.

Нема коментара:

Постави коментар