U nedelju, dok se Vučić lamatao gladan po Kosovu, ja sam spremao
ratatuj (ratatouille) na francuski način – u tepsiji.
Ovako ide recept a u
zagradi su moje balkanske intervencije.
Korak 1: Ispecite
paprike, ostavite ih da se napare 15min kako bi se lakše oljuštile. (Nisam imao
uslove za to pa sam paprika iseckao na kockice i propržio na malo ulja.
Suncokretovog) Pripremite povrće. Šargarepe, celer i crni luk iseckajte na sitne
kockice; beli luk i listove majline dušice što sitnije; a obe vrste tikvice,
patlidžan i paradajz na što tanje kolutove (oko 2mm debljine).
Korak 2: Na vrelom
maslinovom (suncokretovom. Maslinovo mi nije ušlo u naviku a I preskupo je za
moje uslove življenja) ulju i istopljenom puteru 10min dinstajte luk, šargarepu i celer,
pobiberite i dodajte beli luk, pa dinstajte još par minuta i na kraju ubacite i
pečenu papriku i paradajz sos. Začinite mešavinom začina iz Provanse. (Moj
provansalski začin se sastojao od začinskog bilja koga gajim na balkonu). Kuvajte
sve zajedno još 20ak min.
Korak 3: Ubacite
sos u blender, dodajte sveže listove bosiljka i sve meljite da dobijete kašastu
masu (To sam izbacio. Nemam blender). Vratite smesu nazad u
tiganj. Preko poredajte okrugle kriške povrća. Posolite, pobiberite i prelijte
mešavinom maslinovog (suncokretovog) ulja, belog luka i
isitnjene majčine dušice. Pokrijte aliminijumskom folijom i ubacite u rernu da
se peče 3 sata na 140 stepeni. Skinite foliju, pa pre serviranja vratite da se
zapeče 45min na 180 stepeni. Pospite svežim bosiljkom i poslužite. (Za moju rernu
nemam oznake toplote pa sam otprilike odredio vreme. Činilo mi seda je 3 sata
predugo pa sam to smanjio. Bitno je staviti foliju. Isto tako je bitno da, kada
skinete foliju, ne ostane previse u rerni jer bi se moglo ugljenisati – što je
meni samo donekle uspelo. Ipak ugljenisani deo sam sklonio pa je sve ispalo
kako treba.)
Ovako je trebao da izgleda francuski
a ovako je izgledao moj
Ratatuj se obično ide kao prilog uz glavno jelo, ali može da se
serivra i samostalno sa kuskusom, pastom, pirinčem ili hlebom. Ja sam
pripremio kuvani krompir.
Mislim da je stvar u tgemperaturi. Moj je bio izložen visokoj temperaturi pa su se sastojci dobro saželi.
xxx
A sličnog je izgleda i kosovski ratatuj chefa Vučića. A evo kako se on sprema.
Korak 1. Na sitno iseckati
medije i pod kontrolom ih dodavati na kosovski tiganj. Voditi računa da se Javni
servis drži pod kontrolom da ne bi
zagoreo. Ostale medijske sastojke dodavati postepeno i u jasno definisanom odnosu.
Javni servis, Pink I Tanjug kao glavne sastojke dobro očistiti, oprati i pripremiti
da po ceo dan džedže na tihoj vatri pod poklopcem koga će chef Vučić povremeno dizati da bi održao historijske
govore o kosovskom kulinarstvu.
Štampane
medije staviti kao začin a za ulogu majčine dušice pripremi Vučićevićevu ekipu
iz Telegrafa da brižno izveštava o napaćenom narodu i traži izdajnike srpstva.
Korak 2. Marka trbuhozborca
Đurića iseći na kolutove i umereno posoliti da se opusti. Batu KGB Gašića blago
oprati pre seckanja. Da izađe prljavština ali ostanu vitamin u minerali u
debeloj ljusci. Izrezati na kolutove približno iste veličine i gledati da se
mogu upariti sa Đurićevim. Lokalne srpske kosovske rukovodioce seći po volji.
Oni u ratatuju daju samo masu i šarenilo a ne i kvalitet. Ako se navata neki pop, njega
oljuštiti kao jabuku i staviti ga da u
sosu pokupi suvišnu masnoću i sol. Poklopiti tiganj da pop ne pobegne.
Korak 3. Medije podastrati na
dno, a preko njih poređati isčene kolutove u spiralne krugove spolja prema
unutra. Peći u rerni pod folijom 24
časa. Povremeno skidati foliju da narod vidi na šta mu liči ratatuj.
Služiti
kao dodatak (ugljenisani deo takođe, da ima dovoljno za sve) sendvičima sa
margarinom, alpskom i/ili piletinom i paradajzom
izrezanom na kriške. Svakome dati po ljutu papričicu. Da ljudi osete ukus ako
već ne mogu razaznati sadržaj.
Нема коментара:
Постави коментар