четвртак, 9. април 2020.

Bagra

“Dvadesetčetvorogodišnja Jovana Popović iz Kikinde je uhapšena zbog navodnog kršenja mere karantina o kojoj tvrdi da je niko nije obavestio.
Ona je 14. marta pre uvođenja vanrednog stanja došla u Srbiju iz Crne Gore sa duvačkim orkestrom iz Kikinde.
Na granici joj, prema njenim tvrdnjama, nije uručeno rešenje o obaveznoj izolaciji zbog situacije sa pandemijom korona virusa, samo joj je policijski službenik rekao da, ukoliko je boravila u zemlji u kojoj je aktivna epidemija ovog virusa, smanji kontakte u narednih 14 dana. Uhapšena je desetog dana od povratka u zemlju, u kući svog momka.
Policija je kao dokaz prema Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi priložila blanko zapisnike i rešenja sanitaraca, što prema tvrdnjama njenog advokata nije validan dokaz.”
Sve i da jeste na pravno valjan način uvedeno vanredno stanje i donete sve prateće uredbe vrlo je problematično njihovo retroaktivno tumačenje.
Biće da je ipak u pitanju pesma “Bagra” u izvođenju Jovane Popović, kao i njen nastup na skupu opozicije, 


naljutilo promotivni krizni štab Vrhovnog pandemičara pa je Služba (Ozna sve dozna) prionula na posao i našla način da mlađahnu Jovanu skemba iza rešetaka.  
Ne znam kako se današnji klinci izražavaju o nečemu što je super, strava, kul, top tj. odlično. Naravno, ne mislim na domišljatost Ozne da upakuje optužbu, nego na spot pesme “Bagra” koja je sada dobila zasluženu promociju i baš me interesuje za koliko će se uvećati broj lajkova i šerovanja. Od objavljivanja pre dva meseca došla je do 50.000 uboda na Youtube a ovim gestom https://www.youtube.com/watch?v=cNxivn3Hwbw   i ja bih da doprinesem značajnom skoku gledanosti.  

Da ne kažem koliko će probuditi rok scenu i prodrmati osedele rokere koji prodaju staru slavu za nešto mrvica sa predsedničke-premijerkine trpeze.

Mlada Jovana, studentkinja Akademija umetnosti iz Kikinde, deluje prkosno i odlučno i liči mi na one mlade ljude sa srcem koje se ne predaje. Iskustvo iz Zabele neće biti prijatno ali podsetimo se predratnih komunista koji su se školovali na crvenim univerzitetima u Lepoglavi, Mitrovici, Mariboru a verovatno i Zabeli ako je tada taj zatvor postojao. (U šta čvrsto verujem, jer je u prirodi svih vlasti na ovim prostorima da urbaniste i arhitetke nateraju da najpre u svakom većem mestu izprojektuju i naprave apsane.).

Priroda je ove vlasti također da iskoristi uredbe vanrednog stanja da bi ohladila mlade buntovnike. Problem je (njihov) šta ne razumiju kontraefekat, reći će neko. Nije baš tako. Ovim hapšenjem i zatvaranjem ne utiču oni na one koji su politički protivnici jer znaju da njihovo mišljenje ne mogu promeniti bez obzira šta u vremenima velikih opasnosti po narod, taj isti ima sklonost da zađe vođi pod skute, koliko god da vođi noge smrdile, a nije skoro ni gaće promenio. (“Možda smrdi, al je toplo”- davno je neko rekao /mrzi me da kopam po netu ko/). Medijsko-promotivni krizni štab Skutonoše više se obraća svojim vernim glasačima (“Narode moj!”) jer mora svako malo da ih podseti ko je ovde glavni i kako u period kada je opstanak nacije i države ima Jedan čovek koji misli na sve nas.

 “ Teško nam pada ova situacija jer Jovana nije kriminalac, ona je muzičarka koja je pevala o nepravdi u društvu. Jovana je veliki borac i izdržaće ovu nepravdu. Ona će sigurno nastaviti da se bori protiv nepravde kad sve ovo prođe, poručuje Jovanina majka.”

E pa majko, svaka ti čast!
Pravda za Jovanu!

BAGRA
Banda ote zemlju celu
drvo, kuću, travu, reku,
povratnici u zlodelu,
kradu, lažu, ruše, seku.
Slika ružna, mladost tužna
stoka pamet bedom seli.
Bagra ova jes’ nam dužna,
znanje valja, narod deli.

Refren
Nikad više čizme tvoje,
kako gaze srce moje,
srce moje ponosno je
veliko je, slobodno je!

Otpor čuva zemlju celu,
drvo, kuću, travu, reku.
imamo ih sve “na delu”
rat u šteku, suze teku.
Slika ružna, mladost tužna,
hulja rulju mržnjom truje.
Bagra ova jes’ nam dužna,
“svi smo isti”, kupljeno je.

Refren
Slika ružna, mladost tužna,
zlatno doba bojkotuje,
bagra ova jes’ nam dužna,
moj je izbor, gotovo je!
moj je izbor, gotovo je!

Нема коментара:

Постави коментар