субота, 7. јун 2014.

SUBOTA, 25. januar 2014. - 97 -

Ajd sada da se pozabavim nekim drugim interesantnim ženama a da nisu iz ranijih vekova.
Niste čuli za Gugušu?!  Pogledajte slike. Mljac.
Guguša je umetničko ime za ćerku predsednika Uzbekistana  Islama Karimova – Gulnaru. Državu Uzbekistan u najkraćem možete shvatiti kao njegovo privatno vlasništvo otkako su se odvojili od bivšeg Sovjetskog saveza. Nije dakle teško zamisliti u kom je okruženju živela Gulnara, odnosno Guguša kako se nazvala kada se bavila modom i bila manekenka sopstene modne kolekcije. I pop pevačica, i vlasnica najotmenijih trgovačkih radnji u Uzbekistanu. Iz opisa američkih diplomata (procurelih preko Wikileaksa) tretirana je kao osoba koja je krala poslove gotovo svakome u Uzbekistanu ko bi u nečemu uspeo. Od mode do telekomunikacija, od restorana do gasa i zlata -  svega se domogla slađahna Guguša. Ona sada ima 41 godinu i studirala je na Harvardu, bila je i uspešna poslovna žena, i diplomata a u poslednje vreme je postala borac za ljudska prava. Molim? Ljudska prava? Da, da. 
Ali najpre malo objašnjenja.
2012. godine je grupa švedskih novinara istraživala slučaj korupcije kojim je finsko-švedska telekomunikaciona firma Teliasonera ušla na profitonosno tržiše mobilne telefonije u Uzbekistanu. To ih je koštalo 300 miliona USD koje su isplatili maloj firmi registrovanoj u Gibraltaru na ime neke 20.togodišnje devojke koja je bila prodavac u jednom od mnogih Gugušinih butika u Taškentu. Kao rezultat komplikovane istrage koja je uključila desetak raznih zemalja, skoro svi rukovodeći ljudi Teliasonere su dali ostavke. Guguša je naravno negirala da ima ikakve veze sa time, a novinari su se okomili na ono što su mogli pronaći. Našli da ima 17 nekretnina u Londonu, Hong Kongu, Dubaiu, Parizu (pominje se neki dvorac blizu Pariza), Sen Tropeu, Ženevi, Moskvi i na Krimu.
Pre «švedskog» slučaja, pokretnut je i istražno-sudski postupak u Švajcarskoj jer se smatralo da ona ima kontrolu nad velikim konglomeratom Zeromax koji je registrovan u Švajcarskoj koja je napravila profite od 3-4 milijarde USD pre nego je zatvorena 2010. I tu je neka korupcija u pitanju.
Kakve veze sve te "nedokazane" tvrdnje imaju veze sa borcem za ljudska prava.
Naravno, pojavili su se problemi unutar porodice. Jedan dobar poznavalac dvorskih prilika, koji je zbrisao i živi u Francuskoj, kaže da je Gulnara monopolizirala čitave sektore uzbekistanske ekonomije od prirodnog gasa i trgovine zlatom do transporta. Njen uticaj na ekonomiju je bio takav da je gotovo sama napravila ogoroman budžetski deficit. Isti izvor smatra da je to konačno dosadilo njenom ocu pa je pozatvarao mnoge njene firme i sprečio je da se razmahuje.
Ali da bi dete imalo sa čime da se igra, nakon zatvaranje firme u Švajcarskoj, Gulnara je najpre bila ambasador u Španiji, pa predstavnik u Ujedinjenim nacijama u Ženevi. Tu se navikla na život u Evropi pa uskoro postala Guguša, pop pevačica, modni kreator i model. Družila se sa raznim likovima i dovodila u Taškent Stinga, Hulia Iglesisasa i Žerara Depardjea.
Njen evropski producent opisuje svoje utiske o putovanju u Taškent tako što kaže da je njen lik bio na svim bilbordima od aerodroma do grada, u svim prodavnicama. Na svim TV i radkio stanicama vrtela se njena muzika i njen mladalački lik. Imalo se utisak da je ona sve i svja u zemlji.
A onda se počelo pričati  o njenim političkim ambicijama vezanim za nasleđe prestola. Otac je u godinama i valja misliti na budućnost dinastije. Ni majci ni sestri se izgleda nije svidela njena svestranost i nametljivost, a ni ocu nije se svidela njena svestranost i nametljivost a najmanje političke ambicije.  
Ocu 2012. prekipi i odjednom njena lika nema na bilbordima, njene TV i radio stanice ugašene, prodavnice zatvorene, medijski nastupi nestali.
Ali umesto da se Gulnara alias Guguša smiri, provre u njoj buntovnička krv pa poče preko tvitera komentarisati političko stanje u zemlji: represija, ukidanje ljudskih sloboda, diktatura … rečnik kojim se ni CNN ne služi u opisu stanja u Uzbekistanu.  
Neki zaista misle da se ona okrenula, a drugi misle da je to samo pokušaj sopstvenog rebrendiranja. Bilo kako bilo, ona je žestoko napala svoju majku i sestru  Lolu (s kojom ne govori već 12 godina) optužujući ih da su crnom magijom i veštičarenjem opčinile oca i da one ne dozvoljavaju da dođe do svog oca i s njime sve razjasni. I da im, naravno,  u svemu pomaže očev svemoćni šef bezbednosnih službi.
Opa, za ovakve tvrdnje treba imati srca (da ne kažem nešto drugo, što se češće upotrebljava u srpskom vokabularu), a kažu poznavaoci da njoj hrabrosti ne nedostaje i da je čak na neki način popularna u zemlji. S obzirom da je imala (i ima?) dobar uvid u radi tamošnje Službe, Guguša je počela da tvituje o hapšenjima usred noći,  o gušenju svakog pokušaja drugačijeg političkog stava, o otpuštanju neposlušnih i čestim nestancima ljudi. O svemu se raspisala Guguša i mora da ocu nije svejedno. Njemu je lako sa opozicijom – nema je. Ili su ubijeni ili su u zatvoru ne neodređeno vreme.
Ali šta da radi sa ćerkom? 


Нема коментара:

Постави коментар