недеља, 15. јун 2014.

SREDA,19. decembar 2012. - 58 - Bioskopi kao žrtve tranzicije

Jutarnji ritam ustajanja, brijanja, obavljanje nužde, oblačenje, brzog pregleda pošte - obavljam uz Jutarnji program i stalne priloge kojima sam naučio raspored. dok dođe red na dr nadu Macuru i izveštaj iz Hitne službe manje više sve sam odradio. Kada se nešto pre 7 Gorica i Dragan sa Radio Beograda uključe u TV program - spreman sam za izlazak. Po navici sačekam da čujem kratke vesti u 7. 


U krug: Dačić, Vučić, Nikolić, Mišković i kojekakvi podrepaši koji objašnjavaju šta su prvoimenovani mislili, rekli, izjavili, najavili ili hteli da kažu. 
U poslednje vreme upotrebljava se kratica IBM za Integrated Border Control što se kod nas prevodi kao Integrisano Upravljanje Prelazima.
IBM me podseti na, među arapskim prevodiocima i uopšte ljudim koji su dugo živeli u arapskim zemljama, IBM kraticu osnovnih arapskih pojmova svakidašnjeg života. Tako arapski IBM znači In ša Alah (ako bog da) - Bukra (sutra) - Ma fiš (nema). U toj je kratici sadržan osnov arapskog odnosa prema obavezama i poslu. 

Posle jutrašnjeg IBM sam izašao i odmah uhvatio 65. Poluprazan. Jedna devojka je žvakala žvaku angažujući sve mišiće glave. Dvojica momaka su slušali istu muziku i povremeno puštali glasove prateći neki ritam. Pozadina jednog debelog gospodina prelila se preko sedišta. Vozač je sve vreme pričao preko mobilnog. 

Na zelenom Vencu sam se prebacio u 16 da bih izašao posle kod Doma Omladine i peške se spustio duž Skadarlije do Bajlonijeve pijace. Kod bivšeg bioskopa Balkan,  sa obe strane ulaza postavljene dve ploče. Na jednoj starijoj, već patiniranoj piše: 

   U OVOJ ZGRADI ODRŽANI SU 
      OSNIVAČKI KONGRESI
SPRSKE SOCIJALDEMOKRATSKE
PARTIJE I GLAVNOG RADNIČKOG 
SAVEZA 2. AVGUSTA 1903. GODINE
U NJOJ SU ODRŽANI I KONGRESI
1904, 1907, 1908, 1909, 1910 GODINE 

Beograd, 2. avgusta  1953 godine 


Sa desne strane ulaze skorije je postavljena mermerna tabla: 

U ZNAK SEĆANJA NA 
BIOSKOP BALKAN I SVE
ŽRTVE PRIVATIZACIJE
BEOGRAD FILMA 

        novembar 2012. 

Na jednom mestu simboli srpske istorije zadnjih sto godina. 

Možda bi trebalo dodati da se preko puta ulice nalazi studio "SINĐEL" sa podnaslovom Umetnost koja se podvlači pod kožu. 
Na staklenom izlogu pojašnjenje: 
TATTOO   PIERCING   JEWELRY   

Svemu tome treba dodati da je danas Nikoljdan, najraširenija slava u Srba. Kako se to obično kaže: Cela Srbija danas je na slavi. Pola ima slavu, druga polovina je u gostima kod prve polovine. U duhu novotkrivene religioznosti i poštovanja tradicije glavna će se priča za bogatim stolom voditi o tome da li se za slavu koja pada u vreme božićnog posta treba jesti posna hrana. Ili se može onako, za one koji ne poste, pripremiti i nešto drugo sem ribe, prebranca i posne supe. A domaćice da ne bi bile nespremne za "ono drugo" u frižideru ili pokriveno na balkonu drže pažljivo isečenu prasetinu. Sve će se to jesti naredna 3 dana. Jer danas će doći uža familija, sutra kolege sa posla, a trećeg dana ko nije stigao u prva dva dana jer je bio na istoj slavi kod nekog drugog. 

Prijatno

Zoki:

Nasi roditelji su govorili:
"Ima nesto u tom malom, ne znam samo gdje se do sada krio. U sto je te silne godine protracio umjesto da je brusio svoj talenat, mozda bi danas od njega nesto i bilo."
Dolazimo opet do starih spoznaja, drustvo, vino, zene, Kostanjac, SUPova menza itd i takve stvari sprecise da se talenat do kraja razmase.
Ja sam sve poceo razmisljati o tome koje ja sve skrivene talente imam, koji zbog raznoraznih drustvenih okolnosti nisu doslli do izrazaja. Gdje bi mi bio kraj da nije bilo vas!

Zdenka:

Druže,
Kad ti tvoj drugar ovako piše, ja bih se zamislila! Mesecima kako ovo čitam, ja se pitam: zar sam toliko bila tupava da te nisam “provalila” da u tebi postoji i neki drugi talenat, “sem tenisa”!?!? No, uteši me tvoj drugar! Ja se uplašila za sebe, kad ono ....

Vuki:

Zdenka,
I Zoki i ti preterujete sa naznakama o mom talentu. Radi se opservaciji, nataloženom iskustvu i donekle pismenosti. Ostalo je pitanje volje i upornosti. Mada ima negde istine u tome da me je profesionalni život odveo u neke druge pravce od onih kojima sam bio više sklon. Ne znači da nisam nalazio zadovoljstva i u tim drugim pravcima ali znači da bih verovatno više pružio u onim u koje se nisam upustio. Ima stanovitog nezadovoljstva u meni zbog toga ali ono nije blizu kajanja. Kajanje sam ostavio za neke druge stvari.
A oprost se, kao što znate, u svim religijskim sistemima relativno lako dobija (kupuje).

ajmo sada ka propasti sveta. Da ne zakasnimo. 

Zdenka:

Australija i Novi Zeland su ostali!? Sad da vidimo šta će biti sa nama, ovamo!?

Mislim da ne preterujemo, jer “pitko pišeš”. Nemaš pojma koliko sam e-mail-ova dobila sa pitanjem: Ko je taj voajer? A, ja sa ponosom kažem; moj drugar sa tenisa! i, tako se i ja “prilepim uz tebe”! Imam i ja nešto od socijalne inteligencije!

Vuki i Zdenka:

Ma dobro draga moja čitateljko, možda je za mene ovo pisanje normalna stvar pa zato ne pridajem svemu spisateljsku važnost. U svakom slučaju komplimente je ugodno čitati. A što da se ti ne hvališ mnome? Pa i ja se hvalim kako sam igrao tenis i družio se sa jednom doktorkom (Mogao bi opet da se hvališ, ali si “posustao”. Svojevremno sam upoznala ljude (doduše, komuniste) koji su igrali tenis sa 75 godinica: tap-tap!). Mnogima nije bilo jasno da sam igrao tenis po najvećoj vrućini i da sam to radio sa zadovoljstvom. 





Нема коментара:

Постави коментар