среда, 11. јун 2014.

Anđeli čuvari i burn.out sindrom - 22-24- decembar 2009. - 4 -

Zoki:

Evo sjedim u vlaku (Zürich - Bern), pregledavam meilove i cudim se kakvih sve pametnih misli i savjeta ima. Kodeks do kodeksa, te ce se i nas clan zaduzen za ovakva pravila pomuciti da sve shvati (mada mi se cini da sam iste vec citao pred kiju godinu - nije pomoglo). Koliko sam ja razumio - treba jesti masno i puno i neprestano konzumirati, ujednacenim tempom. Ako smo poceli s vinom, trebamo ga se drzati.

Pitanje: da li andjeli cuvari mogu imati burn-out sindrom?
Elenu ne brine toliko taj kodeks, vec se pita da li i andjeli cuvari ponekad piju. AriAri-ev andjeo cuvar je neprestano u akciji pa Elena misli da vec ima burn-out sindrom, te ako ga pocne lijeciti alkoholom tko ce paziti na Ari-a. Slabasni i spori smrtnici oko njega to definitivno nisu u stanju bez pomoci odozgo.


Pametnim ''cuganjem'' možemo si uštedjeti puno sramote, objašnjavanja, blamaže i ljutnje. Zbog toga smo sastavili nekoliko jednostavnih pravila koja nas mogu spasiti pretjerivanja u alkoholu i ublažiti njegove posljedice.
Kako ne pretjerati?
Prvo je pravilo dovoljan unos hrane. To se ne odnosi samo na dva ili tri sata prije partyja već na cijeli taj dan. Planiramo li popiti koju čašicu više, pametno je papati malo masniju hranu koja će usporiti apsorpciju alkohola u organizmu.
Drugo je pravilo unaprijed odrediti količinu pića koju ćemo popiti i razmisliti kako ćemo ih rasporediti tijekom večeri. No, nije dovoljno samo donijeti plan, već ga se i pridržavati. To znači da ćete tijekom partyja morati brojati koliko ste puta posjetili šank.
Treće pravilo je neprestana konzumacija vode i ne miješanje različitih tipova alkoholnih pića. To znači da cijelu večer uz alkoholno pićence treba pijuckati i vodu kako bismo spriječili pretjeranu dehidraciju tijela. Ako smo počeli s vinom, trebamo ga se držati.
Što ako ipak ne uspijemo?
Ne uspijemo li se držati ovih pravila i pretjeramo s alkoholom, tijelo će nam biti dehidrirano. Prije noćnog izlaska tijelo nam je sadržavalo oko 70% vode, a jutro nakon što smo malo više popili samo dvadesetak. Upravo je zbog toga potrebno piti puno, puno, jako puno vode.
Šalica jutarnje kave riješit će sve simptome mamurluka: glavobolju, letargiju i razdražljivost. Popijete li šalicu više nego obično, tijelo će vam itekako biti zahvalno. Izbjegavajte tablete za glavobolju.
Lagana šetnja po svježem zraku razbudit će vas i napuniti energijom te rastjerati osjećaj razdražljivosti.








Vuki:
Sto se andjela cuvara tice, imamo logicki problem.
Naime da bi netko nekoga uspio sacuvati trebalo bi da dobro zna kako biklo koje zlo u cuvanom funkcionira i kakve posljedice donosi. Teoretsko saznanje tu nije dovoljno. 
Ja ipak racunam da su andjeli cuvari regrutovani od onih polaznika koji su na polju prakse pokazali najvise te tako stecenim saznanjima najvise se osposobili za cuvanje dusa i tijela ovozemaljskih pacenika. 
Sasim prihvatljivo objasnjenje. 
 

Нема коментара:

Постави коментар