субота, 7. јун 2014.

NEDELJA, 19. januar 2014. - 91 -

Ovih smo dana raspravljali o (ne)vernosti francuskog predsednika Fransoa Neženje pa sam si dao truda da pogledam neke druge primere iz nešto ranijih vremena. Tako naiđoh na kurtizanu (sa slike) koja se zvala Karolina Otero a bila je ljubavnica niza krunisanih glava Evrope od princa Alberta I od Monaka, preko velikobritanskog  Edvarda VII, par kraljeva španske loze, velikih vojvoda ruskih do nekoliko (množina) srpskih kraljeva.  Neki su se zbog nje ubili a bilo je i tradicionalnih duela ljubomornih ljubavnika.   
Karolina je bila Španjolka rođena 1868 a umrla je skoro dočekavši stotu, 1965. Sa udavanjima i ljubavnicima je počela sa 14 godina, napravila je karijeru kao plesačica, bila zvezda Foli Beržera, jedna od prvih seks simbola nemog filma, zaludila gomilu plemića i onih koje bismo danas nazivali tajkunima. Živela je slobodoumno, zavodila muškarce svojih tamnim očima, stasom i grudima, koje, priča se, su služile kao model za  kupole hotela Karlton u Kanu.   


Pored tamnooke Otero, naišao sam i na jednu veoma interesantnu ličnost koja se zove Mod Alen (1873 – 1956),  poreklom iz Kanade, kojoj se pripisuje razvrat i lezbijstvo. Svirala je klavir, nastupala u varijeteima kao plesačica sama dizajnirajući svoje kostime (poput onog na slici u prilogu koji ju je najviše proslavio, a namenjen je za njenu koreografiju Salominog plesa). 1908. je nastupala 250 puta u Engleskoj i zarađivala 250 funti nedeljno. Pratile su je mnoge kontraverze pa je njen Salomin ples često bio zabranjivan zbog naglašene skaradnosti i igranja sa glavom Jovana Krstitelja. 
Kada je 1918. imala lezbijsku vezu sa ženom premijera, s tim u vezi joj je namešten neki sudski spor kojeg je izgubila.
Ali, pogledajte to divno lice i pogled. Ko da se ne oda grehu i izgubi glavu.

Ah, kurtizane prošlih stoljeća!

Do nedavno, da bi imala interesantan zivot, zena nije imala drugi izbor nego biti skandalozna. Kad mislim, pitam se da li bih imala hrabrosti  usprotiviti se burzujskom moralu da sam se rodila nesto ranije. Nadam se da. :)
Ja volim  suparnicu Lijepe Otero - kako su je zvali - Liane de Pougy (pužì) koja je pobjegla od brutalnog muza za kojeg su je udali sa 16 godina,  a sa 18  dobila razvod na veliki užas porodice, i pocela biseksualnu karijeru kurtizane. Prilikom jedne vecere stila Traviata je optuzila Otero da nosi umjetne bisere, na sto je Otero tražila pehar octa i u to bacila ogrlicu. Biseri se rastapaju u octu. Očaravala je svojom vitalnošću, više nego ljepotom, rekla bih. Kažu da je mogla utrpati u sebe ogromne količine hrane i vina, i onda dati očistiti stol i plesati na njemu do zore. Energija fascinira, zar ne ?
Otero je umrla siromasna i zaboravljena u starackom domu u Nici, a Liane u samostanu, Marija Magdalena.
I velika Sarah Bernhard je skupo prodavala svoje čari, i Lina Cavalieri, talijanski soprano, proglašena najljepša žena na svijetu, i jeste, ja glasam za nju! :)
Pored Freuda i Prousta, u kabinetu imam fotografije Sare i Line. Njihovi životi su romani!
Cornelia

Нема коментара:

Постави коментар