недеља, 8. јун 2014.

UTORAK, 4. februar 2014. - 107 -

Danas je 10 godina od smrti  glumca Dragana Maksimovića koga su na Zelenom Vencu prebili neki momci par meseci pre toga misleći da je Rom. 
Sezona za prebijanje Roma je uvek otvorena, zar ne?

Pogledajte u prilogu gornju sliku. U sredini slike vidite peščanu dinu u pustinji. Nagledao sam ih se za svog službovanja po Sahari. Posebnost ove dine je što se nalazi na Marsu. A snimljena je iz robotiovanog vozila «Curiosity».  Prema dobijenim podacima dina je visoka oko metar i vozilo bi trebalo da pređe preko nje i da krene dalje niz plitku dolinu. Ali nije sve tako jednostavno.
2009. godine Nasino vozilo «Spirit» zaglavilo se u pesku, a još ranije, 2005. «Opportunity» se nekoliko nedjelja nije moglo izvući iz slične nevolje.
Inženjeri kažu da nije problem savladati nagib i eventualno klizanje (Curiosity  je težak oko tone a dočkovi su široki 50 cm) ali se brinu da u pesku nema kakvih čvrstih materijala koji bi mogli oštetiti točkove više nego što to oni već jesu. Na preostale dve fotografije vidite kako je jedan točak već zagazio u pesak da isproba njegov sastav i konzistentnost, a na drugom se vide mehanička oštećenja. Curiosity je prešao «tek» 5 km a već ima ogrebotine i napukline na točkovima.
Dnevno pratim napredovanje tog vozila i doživljavam ga kao pustolovinu ravnu iskoraci8ma prvih velikih svetskih moreplovaca. Oni su tražili zlato i El dorado za svoje kraljeve i sebe, a ljudska rasa na Marsu traga za ostacime kompleksne hemije koja bi dokazala da je nekada (koju milijardu godina unazad) bilo života na Marsu.
Mnogima deluje smešno istraživati tako nešto na jednoj negostoljubivoj planeti.   

Na jednoj strani indiferentni smo što neki tamane  Rome i one koji im liče, kao što se svojski trudimo da uništimo našu vlastitu planetu pre nego za njenu smrt dođe vreme u nekom kosmičkom kalendaru.
Na drugoj strani, čovekovo znanje i radoznalost ide sve dalje u spoznavanju početaka i odgonetavanju mnogobrojnih tajni.  
Evo nekoliko dečjih mudrosti na temu početka i kraja: 


Zna se kada počinje početak, a ne zna se kad počinje kraj.
Kraj je na kraju, a početak malo napred.
Kraj je nazad, a početak je pre nazad.
Početak je kad počneš, a kraj je kad si gotov.
Početak je kad sam se ja rodio, a kraja nema.

Нема коментара:

Постави коментар