субота, 7. јун 2014.

UTORAK, 28. januar 2014. - 100 -

Italijanski gradić Rieti sa 47.700 stanovnika mogao bi postati novi Vitlajem ili Betlehem (birajte opciju).
Jedna 31-godišnja žena zvala je Hitnu pomoć zbog  stomačnih problema. Hitna je prebaci u bolnicu i tamo dođe na svet Dečak. «Nisam znala da sam trudna. Samo sam osetila bol u stomaku» - rekla je novopečena majka i odlučila da sina nazove Franjo, po sadašnjem papi. Sve to ne bi bilo neobično da majka nije – monahinja.
Bilo je i biće žena i devojaka koje ne znaju kako i kada se zatrudni pa se silno iznenade i one a verujem i njihove porodice. Ali jedna monahinja? Priznaćete stvar nikako ne bi mogla da se objasni nerazvijenom svešću. Možda se u manastiru našao neki Bokačov nestaško u vidu manastirskog baštovana ili kakav ispovednik koji se nije (još)  odao pedofiliji pa je hteo objasniti štogod o Adamovom i Evinom grehu naivnoj monahinji.
Ali zašto bi morao izvrgavati ironiji novopečenu majku. Uostalom koleginice iz manastira iznenađene su koliko i ona sama i tvrde da je njihova veza sa spoljnim svetom vezana isključivo za brigu o starima.
Tako mi ostade jedino varijanta o Božjoj promisli. Šta ako je Svevišnji odlučio da pošalje novog mesiju i tako birajući neporočne trudnice gde će nego u manastir. Zašto baš  monahinja iz El Salvadora – pa ajde da ostavimo Tvorcu da je nešto učinio po sopstvenoj volji. A i nemam sliku moguće Bogorodice da bih procenjivao Njegov ukus.     
Nesumnjivo je međutim da je osoblje iz bolnice počelo da skuplja odeću i razne priloge za majku i dete. Lokalni pastor je rekao da monahinja namerava da brine o svome detetu. Nije mi poznato da li su se neki novi Melkior, Baltazar i Gašpar uputili sa Istoka tumačeći zvezde i njihov iznenadni sjaj iznad Rietija.  
Vozači Hitne pomoći mogli bi postati novi evanđelisti sve sa babicom, lekarima i sestrama u bolnici. Zahvaljujući sveprisutnim medijima žene ne bi mogle da se isključe iz apostolskog i evanđelističkog tabora. Starci koje je Bogorodica negovala mogli bi svedočiti kako su se čudesno uzdigli i počeli da hodaju bez štaka a šećer i holesterol im pali na normalu, a jednom nevoljniku je sredila prostatu.
 Bolnica bi se kasnije mogla pretvoriti u crkvu Rođenja Franje Izbavitelja. Vešti popovi posebno za tu priliku probrani od Public Relation sveštenstva u Međugorju mogli bi napraviti novu turističku destinaciju od grada koji je do sada bio poznat po tome što je Kobi Brajant kao dete tu išao u školu dok mu je otac igrao košarku za lokalni tim.
Ah šta sve čoveku padne na pamet dok proučava uputstvo za rukovanje novim mobilnim telefonom sa touch screen ekranom. Na 40 strana sa fontom ne većim od 8.
Ah da, šta ako je neka medicinska sestra, u momenu nadahnuća  i svesti o događaju koji predstavlja početak Nove ere, mobilnim snimila porođaj, pa se Franjo  već dernja na YouTube-u nesvestan svoje historijske uloge.
A možda…. a još ako je …. a šta ako …. a kad bi … a da nije …

Нема коментара:

Постави коментар