субота, 7. јун 2014.

SREDA, 29. januar 2014. - 101 -

Pogledajte dirljivu fotografiju snimljena je na jednom javanskom ostrvu u Indoneziji  nakon erupcije vulkana koji je odneo desetak ljudskih života.  Muškarac se moli  za duše nastradalih članova familije.  Dok on čita iz Kur'ana, sin gleda u crvene latice cveća koje su. u skladu sa lokalnim običajem sahranjivanja, rasute po osušenom vulkanskom blatu koje je progutalo članove njihove porodice.     

Istog dana, negde u Indiji (istočno od Gavahutija), slon je stradao u sudaru sa vozom i lokalno stanovništvo posulo ga cvećem sa dobrim željama za reinkarnaciju te dragocene i veličanstvene životinje.
Smrt je kraj jednog i početak drugog života. Poštovanje koje se izražava na sahrani, ritual je produženja života. Kako nas živih u iščekivanju svoje konačnosti, tako i budućih života u započinjanju novog ciklusa postojanja. 
Cveće nas dočekuje i ispraća. I uvek je spremno. 
Jednom sam u Sahari doživeo kišu. Ceo dan je padala i nas dvadesetak je ceo dan nešto prekopavalo po kampu da nas ne bi zaglibilo blato. Ma ni dva dana nije trebalo posle toga da se formira jedan divan šareni ćilim cveća oko kampa u nedogled. 
Svaku priliku cveće koristi da nam podari lepotu i radost.

"Smrt je kraj jednog i početak drugog života. Poštovanje koje se izražava na sahrani, ritual je produženja života. Kako nas živih u iščekivanju svoje konačnosti, tako i budućih života u započinjanju novog ciklusa postojanja. Cveće nas dočekuje i ispraća. I uvek je spremno." 
Branko,
baš ste lijepo opisali svrhu rituala na sahrani . Uvijek imam problem sa onima koji tvrde da se samo izvodi spektakl i da to sve nije potrebno. I zašto treba cvijeće . Sjećam se da mi je toliko značilo  nakon smrti supruga da je cvijeće "živjelo", stalno su se cvjetovi otvarali, privlačili bumbare i kukce mirisom i sve je nekako bilo živo. I on. Ne treba pretjerivati ali važno je.
Iskreno, to sve me je više tješilo nego silna prijateljska  saučešća.
Ima u Zagrebu umjetnik cvijeća -Saša Šekoranja.
Pozdrav,
Silvana 


Prekrasne fotografije i vas tekst ! 

A lapsus calami o proleterima me odusevio, naravno. Jos bolje bi bilo  "Proleteri svih zemalja ujebite se"
Cornelia

Нема коментара:

Постави коментар