Pola kile junetine sa kostima iseći na kvadaratiće debljine prsta. /paziti da i neki deo prsta ne uđe u masu/ Kost ogoliti.
Nekoliko glavica crnog luka iseckati na veličinu po želji. (Ja koristim puno luka).
400 grama mešavine povrća (grašak, paprika, šargarepa /šargarpe nikad previše/, boranija) za đuveč.
Otopiti malo masti i na vruću mast sunuti junetinu i crni luk. Posoliti.
Kad se dovoljno ispirjalo dodati šargarepu, mešavinu povrća i beli luk.
Zaliti vrućom vodom.
Dodati 4-5-6 listova suvog lovora, bibera u zrnu i ogoljenu juneću kost.
Kad se sve to uskomeša dodati šampinjone i alevu papriku. Ljutu ili po ukusu.
Kad procenite da je gotovo dodati pasirani paradajz.
Skuvati špagete a la dente.
Nekako staviti špagete na tanjir da ne pobegnu sa njega.
Preko toga par kutlača gornje smese.
Dodati kašiku kisele pavlake, malo promešati i posuti iseckanim svežim peršunom.
Uz crvenu tikvešku "Kratošiju".
Treba da vam za Božić poklonim srce.
Pre neki dan pomenuh vam biljku silfijum iz Kirene. Dakle, seme te biljke izgleda da je bilo u obliku srca. Kako se tvrdilo da ima IZUZETNA afrodizijačka svojstva izgleda da je baš oblik tog semena ušao kao simboličan prikaz srca
Ali pošto je ono izgleda bilo veličine ne veće od zrna bibera, hajde da vam poklonim i jedno mnogo veće. (vidi prilog)
Ovo srce se zove Galešnjak i zovu ga Otok za zaljubljene. Nalazi u Pašmanskom kanalu između Pašmanskih otoka i Turnja, negde kod Zadra.
Površina mu je 0.132 km2 a ukupna dužina obale 1,5 kilometar. Najviša visina doseže do 36 metara nad morem. Otok je izgleda u privatnom vlasništvu a na njemu nema stanovnika.
Zato ga svako može uzeti k srcu.
vaš
Нема коментара:
Постави коментар